Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κλιμακούμενο επιτόκιο καταθέσεων εξετάζει η ΕΚΤ - Ο στόχος και τα εμπόδια

tags :
Reuters: Κλιμακούμενο επιτόκιο καταθέσεων εξετάζει η ΕΚΤ - Ο στόχος και τα εμπόδια
Που στοχεύει η ΕΚΤ με το κλιμακούμενο επιτόκιο καταθέσεων και ποια είναι τα προβλήματα
Eναλλακτικές δυνατότητες μείωσης του κόστους στις τράπεζες για μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους, ως μέσο αντιστάθμισης των παράπλευρων συνεπειών της πολύ χαλαρής πολιτικής της, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Καμία πρόταση πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμη για το θέμα αυτό, αλλά ο στόχος της κίνησης είναι η επιστροφή στις τράπεζες μέρους από τα 7 δισ. ευρώ που πληρώνουν ως τόκο στην ΕΚΤ, δήλωσε μία από τις πηγές.
Τα αρνητικά επιτόκια σημαίνουν στην πραγματικότητα ότι οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν την ΕΚΤ για να καταθέτουν σε αυτή με ασφάλεια την πλεονάζουσα ρευστότητά τους.
Ένα κλιμακούμενο επιτόκιο κατάθεσης (tiered deposit rate) θα σήμαινε τη μερική εξαίρεση των τραπεζών από την πληρωμή στην ΕΚΤ της ετήσιας επιβάρυνσης 0,40% στα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους, ενισχύοντας τα κέρδη τους.
Ωστόσο ένα πρόβλημα που προκύπτει από το κλιμακωτό επιτόκιο είναι ότι θα σηματοδοτούσε πως τα επιτόκια πρόκειται να διατηρηθούν χαμηλά για πολύ μεγάλο διάστημα, αντιβαίνοντας πιθανόν στο forward guidance της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της, σύμφωνα με το οποίο τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ μόνο έως το επόμενο έτος.
Οι πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση βρίσκετα υπό επεξεργασία και δεν έχει φτάσει ακόμη στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Όπως θυμίζει το Reuters, το ενδεχόμενο ενός κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων είχε συζητηθεί και στη συνάντηση του Μαρτίου 2016, ωστόσο είχε απορριφθεί.
Το αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις υιοθετήθηκε από την ΕΚΤ το 2014, με στόχο να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό, ωστόσο αποδεικνύεται βαρίδι για τις τράπεζες χωρών όπως η Γερμανίας και η Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης