Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Σε τράπεζες το ενδιαφέρον στο ΧΑ – Λίγα λόγια για επιλεγμένες μετοχές και την τηλεδιάσκεψη της Τέρνα Energy

tags :
Σε τράπεζες το ενδιαφέρον στο ΧΑ – Λίγα λόγια για επιλεγμένες μετοχές και την τηλεδιάσκεψη της Τέρνα Energy
ΑΓΟΡΑ: Οι τράπεζες τράβηξαν τα περισσότερα βλέμματα λόγω του νόμου για την πρώτη κατοικία και έκλεισαν με καλή άνοδο και χωρίς υπερβολές. Οι υπόλοιπες μετοχές δεν έδειξαν κάτι άξιο λόγου.

Το ΧΑ δείχνει να θέλει κάτι παραπάνω για να περάσει τις 715 μονάδες. Σήμερα κινήθηκε σημαντικά υψηλότερα, αλλά έκλεισε λίγο χαμηλότερα από το συγκεκριμένο σημείο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ημέρα αποτελεσμάτων η αυριανή καθώς ανακοινώνουν Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα από τις τράπεζες και Aegean, Μυτιληναίος και Lamda από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Οι προοπτικές για το 2019 θα τραβήξουν τα βλέμματα ενώ περιμένουμε και τις τηλεδιασκέψεις για να μάθουμε διάφορα, όπως την επίδραση του ΔΛΠ 16 που υποχρεώσει τις εταιρεία να δημοσιεύουν τις υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η διοίκηση της εταιρείας δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την τηλεδιάσκεψη των αναλυτών.

Απαράδεκτο το θεωρούμε, αφού οι περισσότεροι εισηγμένοι το επιτρέπουν κανονικά. Θα μπορούσε να ακολουθήσει το εξίσου κακό παράδειγμα της ΕΧΑΕ και να μην επιτρέψει ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Αλλά να μην ακούσουμε; Έλεος!

Τι έχει να φοβηθεί η εταιρεία; Μήπως ανακατατάξεις λόγω αποχώρησης fund; Μήπως φοβάται πως θα μάθουμε τίποτα παραπάνω από αυτά που ακούγονται στην αγορά για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ;

ΤΕΝΕΡΓ: Ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα. Αποτίμηση 746 εκατ. ευρώ. Τραπεζικός δανεισμός 812,4 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια 379,8 εκατ. ευρώ. Υψηλή η μόχλευση.

Συνολικές υποχρεώσεις 1,25 δισ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 166,3 εκατ. ευρώ. Λειτουργικές ταμειακές ροές 137,2 εκατ. ευρώ, με επενδυτικές -126,2 εκατ. ευρώ και μαζί με επιστροφές κεφαλαίου κ.α. μείωση των ταμειακών διαθεσίμων που ήταν στα 201 εκατ. ευρώ στην αρχή του έτους.

Πωλήσεις 292 εκατ. ευρώ από 276 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 44,8 εκατ. ευρώ από 37 εκατ. ευρώ. Υψηλό p/e, δανεισμός πολύ πάνω από τις πωλήσεις και το επενδυτικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη. Έχει και φθηνότερες.

ΕΛΤΡΑΚ: Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η ανακοίνωση πριν λίγες μέρες της Ελτράκ, σύμφωνα με την οποία θα πουλήσει τη συμμετοχή της στην Ελτρέκκα στην Autohellas με συμβολικό τίμημα και αφού πρώτα καταβάλει 7 εκατ. ευρώ ως αύξηση κεφαλαίου.

Η Ελτράκ πουλάει το 50% της συμμετοχής της προς -7 εκατ. ευρώ ουσιαστικά. Αρκετοί θα έβγαλαν το συμπέρασμα, ότι η θυγατρική είναι προβληματική και χρειάζεται να πληρώσει κάποιος για να την πουλήσει. Από την πώληση γράφει ζημιά 7,5 εκατ. ευρώ

Όμως σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2017 της Ελτρέκκα δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Η εταιρεία είχε καθαρή θέση 1,5 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 21,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες δανειακές 12,3 εκατ. ευρώ και συνολικό δανεισμό 16,3 εκατ. ευρώ.

Είχε ταμειακά διαθέσιμα 1,7 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 39,2 εκατ. ευρώ από 38 εκατ. ευρώ το 2016 και ζημιά 282 χιλ. ευρώ από κέρδη 136 χιλ. ευρώ.

ΕΛΤΚ: Η Ελτρέκκα είχε ομολογιακό δάνειο 8 εκατ. ευρώ το οποία είχε συνάψει το 2011 με εγγύηση της Ελτράκ, αναχρηματοδοτήθηκε με παράταση για τρία ακόμη έτη και το υπόλοιπο κατά τη λήξη του στις 28/2/17 ήταν 4,3 εκατ. ευρώ και εξοφλήθηκε πλήρως.

Το 2012 είχε λάβει πάλι με εγγύηση της Ελτράκ άλλο ομολογιακό 5 εκατ. ευρώ το οποίο εξυπηρετήθηκε κανονικά και στις 31/1/17 έλαβε άλλα δύο χρόνια παράτασης με το υπόλοιπο να είναι στα 4 εκατ. ευρώ στη λήξη της χρήσης.

Η εταιρεία ανέφερε πως ήταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για εναλλακτικές διαχείρισης των δανειακών της υποχρεώσεων οι οποίες αναμενόταν να υλοποιηθούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ανέφερε ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση θα εξοφληθεί μέρος του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού και θα αποκατασταθεί η εικόνα του δείκτη γενικής ρευστότητας. Επιπλέον είχε εμπορικές απαιτήσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μετόχων για την αύξηση και στον ισολογισμό αφηνόταν να εννοηθεί. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε πως δεν θα βλάψει σημαντικά την εταιρεία αν και τα κεφάλαια θα λείψουν.

INTRALOT: Η IBG μείωσε την τιμή στόχο στα 0,49 ευρώ από 0,60 ευρώ και δίνει σύσταση ουδέτερη για τη μετοχή. Προσάρμοσε τις εκτιμήσεις λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία αλλά και την πρόσφατη πώληση.

Περιμένει για το σύνολο της χρήσης 2018 ζημιές 22 εκατ. ευρώ από ζημιές 53 εκατ. ευρώ και για το 2019 ζημιές 5 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή πάντως κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε στα 0,5180 ευρώ και στο +7,02% με την αποτίμηση να φτάνει στα 81,3 εκατ. ευρώ.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Με 91,92% ο Σταύρος Τάκης, ξεπέρασε τα 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου και αυτό κάτι σημαίνει. Η αποτίμηση στα 6,4 εκατ. ευρώ.

ΑΠ.ΜΑΝΘΟΣ (Aenaon Markets): Γενικός Δείκτης: Παραμένει μέσα στο "flag" σχηματισμό έχοντας ως άκρα τις 735 και τις 698 μονάδες. Η επιβεβαιωμένη λύση του βραχυχρόνιου σχηματισμού θα επιφέρει ανατροπή του σταθεροποιητικού σκηνικού.

Alpha Bank: Ιδιαίτερα κρίσιμη η περιοχή γύρω από το 1,1950. Εάν τμηθεί καθοδικά πάμε για τιμές στο 1 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με το που περνάει πάνω από το 1,60 και κινείται προς το 1,70 βαλτώνει και ξαναγυρνάει πίσω. Επί τέσσερις εβδομάδες κάνει πάνω σκιές στα Heikin Ashi επιδεικνύοντας έντονη αδυναμία διαπερατότητας και κίνησης προς τα 1,80 ευρώ.

ΙΑΣΩ: Είχαν μπει στους πωλητές 130 χιλ. τεμάχια στα 1,36 ευρώ και μόλις βγήκε το δημοσίευμα του Bankingnews για δημόσια πρόταση στα 1,50 ευρώ έγιναν ανάρπαστα.

CENTRIC: Λες και δεν θέλουν κάποιοι να περάσει πάνω από τα 0,16 ευρώ. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για να δούμε πόσα χρήματα επιπλέον θα εισπράξει από την πώληση που είχε κάνει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης