Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Η πιθανή είσοδος της Βραζιλίας στο ΝΑΤΟ θα αλλάξει τη δομή του και το γεωπολιτικό σκηνικό

tags :
Strategic Culture: Η πιθανή είσοδος της Βραζιλίας στο ΝΑΤΟ θα αλλάξει τη δομή του και το γεωπολιτικό σκηνικό
Strategic Culture: Η πιθανή είσοδος της Βραζιλίας στο ΝΑΤΟ θα αλλάξει τη δομή του και το γεωπολιτικό σκηνικό 
To NATO φαίνεται να κατευθύνεται προς το νότο, μέχρι τη Βραζιλία όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, αποφάσισε να σταματήσει στην έδρα της CIA στην Ουάσιγκτον, πριν μιλήσει με τον Πρόεδρο Trump.
Δεδομένου ότι η CIA είναι κατά πολλούς τρόπους ο «βασιλιάς» της Λατινικής Αμερικής, αυτό μοιάζει με μια ακατανόητη επιλογή δημοσίων σχέσεων, εκτός αν είναι πολύ σίγουρος ότι η εξωτερική υποστήριξη είναι πολύ πιο σημαντική από ότι φαίνεται να είναι μια ανεξάρτητη εθνικιστική φιγούρα της Βραζιλίας όπως ισχυρίζεται ότι είναι ο Bolsonaro.
Και μιλώντας για την ανεξαρτησία της Βραζιλίας, προς έκπληξη σχεδόν όλων, ο πρόεδρος Trump δήλωσε ότι «εξετάζει σοβαρά τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ ή κάποια άλλη επίσημη συμμαχία με τη Βραζιλία».
Η «επίσημη συμμαχία» είναι ασαφής στην καλύτερη περίπτωση.
Η πρώτη από τις δύο επιλογές, η προσχώρηση της Βραζιλίας στο ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιο απτή και συνεπώς είναι μια πολύ σημαντική επιχείρηση αν επρόκειτο να συμβεί.
Τι θα συμβεί εάν η Βραζιλία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ;
Από ιδεολογική/φιλοσοφική άποψη, η Βραζιλία, που θα ενταχθεί στον οργανισμό ασφαλείας, θα αλλάξει θεμελιωδώς τον σκοπό και το νόημά της.
Το ΝΑΤΟ σχηματίστηκε τη στιγμή που η θύμηση από τη νίκη των συμμάχων στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να ξεθωριάζει ως μέσο για να συγκρούεται με ένα σοβιετικό έθνος.
Γυρίστε το ρολόι μερικές δεκαετίες προς τα εμπρός και μια Μη-Κομμουνιστική Ρωσία δεν επιτρέπεται ποτέ να εισέλθει στο ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ είναι μια αντι-ρωσική συμμαχία.
Το αν αυτό είναι καλό ή κακό εξαρτάται από τον αναγνώστη, αλλά το γεγονός είναι ότι γεννήθηκε για το σκοπό αυτό και εξακολουθεί να υπάρχει κυρίως για το σκοπό αυτό σήμερα.
Το ΝΑΤΟ είναι επίσης η συμμαχική ένοπλη δύναμη αυτού που οι Ρώσοι ονομάζουν «το χρυσό δισεκατομμύριο».
Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν στις ΗΠΑ/Καναδά + ΕΕ, κυρίως στην πλούσια Δύση.
Αν κοιτάξουμε έναν χάρτη της Ευρώπης, εκτός από τους χρήσιμους-κατά τη διάρκεια του-ψυχρού πολέμου Τούρκους που τεχνικά έχουν έδαφος στην Ευρώπη, αυτό γίνεται πολύ σαφές.
Το ΝΑΤΟ είναι ο στρατός της «Δύσης».
Πώς θα άλλαζε τη δυτική δυναμική αυτή, μια βραζιλιάνικη ένταξη;
Η Βραζιλία και η Λατινική Αμερική δεν μπορούν να κερδίσουν τίποτα από το ΝΑΤΟ όσον αφορά την ένταξή τους για να πολεμήσουν ενάντια στους Ρώσους, επειδή οι Ρώσοι επί του παρόντος και στο εγγύς μέλλον δεν είναι σε θέση να πάρουν πίσω ούτε ένα οριακό ποσοστό της μαζικής επικράτειας που έχασαν όταν τελείωσε ο Ψυχρός πόλεμος.
Επίσης, τι ακριβώς μπορεί να κάνει η Βραζιλία για να σταματήσει μια ρωσική εισβολή των πρώην εδαφών της από την άλλη άκρη του κόσμου, χωρίς βάσεις στην Ευρώπη και κανένα μέσο για την καταπολέμηση μιας διακρατικής σύγκρουσης;
Μπορεί η Βραζιλία να συμβάλει στην καταπολέμηση της Ρωσίας;
Όχι.
Εάν η Βραζιλία και άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής αρχίσουν να εντάσσονται  στο ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει ότι η εστίαση δεν θα είναι πλέον ως αντι-ρωσική οργάνωση, αλλά ως κάτι με πολύ ευρύτερη εστίαση.
Κατά ειρωνικό τρόπο, αν το ΝΑΤΟ είχε κάνει μια σημαντική αλλαγή εστίασης στη δεκαετία του 19'90, η Ρωσία θα είχε προσχωρήσει οικειοθελώς εδώ και πολύ καιρό κατά τη διάρκεια εκείνης της αμείλικτης και υποταγμένης χρονικής περιόδου.
Επιπλέον, το άνοιγμα του ΝΑΤΟ πέρα από τα όρια του «χρυσού δισεκατομμυρίου», θα μπορούσε να βάλει τη Λατινική Αμερική στο τραπέζι ως ισότιμο μέλος με την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία κ.λπ.
Αυτή είναι μια ριζικά διαφορετική δυναμική.
Εν κατακλείδι, πρέπει να αναφερθεί ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι μια κίνηση για να δημιουργηθεί το υποτιθέμενο σχέδιο του Trump για ένα «Κάστρο Αμερικής» μετατοπίζοντας την επιρροή των ΗΠΑ προς τη Λατινική Αμερική.
Εάν υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό το σχέδιο, η μετατόπιση του ΝΑΤΟ προς το νότο έχει νόημα.
Από επιχειρησιακή σκοπιά, εάν το Trump αναγκάσει πραγματικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να παίξουν για τη συντήρηση «+ 50%» για τις αμερικανικές βάσεις στην επικράτειά τους, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο «επέκταση της επιχείρησης του Trump σε νέες αγορές».
Αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να πάει προς το νότο, τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει.
Η οργάνωση θα αλλάξει θεμελιωδώς, επειδή η Λατινική Αμερική δεν μπορεί να επιτεθεί άμεσα στη Ρωσία και κανείς δεν την ενδιαφέρεται εξ αποστάσεως γι 'αυτό και επιπλέον η οργάνωση που προτίθεται ειδικά να υπερασπιστεί τη Δύση, δεν θα είναι πια αποκλειστικά Δυτική.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης