Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τι αλλάζει για τους απασχολούμενους με «μπλοκάκι» - Στο 27,23% οι ασφαλιστικές εισφορές αναδρομικά από την 1η Φεβρουαρίου 2019

tags :
Τι αλλάζει για τους απασχολούμενους με «μπλοκάκι» - Στο 27,23% οι ασφαλιστικές εισφορές αναδρομικά από την 1η Φεβρουαρίου 2019
Ποιο είναι το ανώτατο και ποιο το κατώτατο όριο υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών
Με 27,23% θα επιβαρύνονται αναδρομικά από την 1η Φεβρουαρίου 2019 για την ασφάλισή τους τους στον πρώην ΟΑΕΕ (ΕΦΚΑ) οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εκδίδουν Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών, είτε έχουν, είτε δεν έχουν σταθερό εργοδότη.
Με τις νέες διατάξεις ασφαλίζονται τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία νομίμως εκδίδεται τίτλος κτήσης, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανεξάρτητα εάν γι’ αυτά προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ λόγω άσκησης άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας ή ιδιότητας, μη συναφούς προς τις αμειβόμενες με τίτλο κτήσης υπηρεσίες.
Από την ασφάλιση εξαιρούνται τα πρόσωπα που αμείβονται και ασφαλίζονται με παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της διαδικασίας έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου (π.χ. το κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό, απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων, στη διανομή διαφημιστικών εντύπων, προσωπικό απασχολούμενο σε ΠΑΕ-ΚΑΕ, διαιτητές αγώνων επαγγελματικής κατηγορίας, εργάτες γης κ.λπ.).
Τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών ανά κλάδο έχουν ως εξής: για κύρια σύνταξη: 13,33%,  για υγειονομική περίθαλψη 6,95%, παροχές σε είδος: 6,45% και  παροχές σε χρήμα: 0,50% Οι  εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου και άλλων τυχόν επιβαρύνσεων.
Οι εισφορές των προσώπων που αμείβονται με τίτλο κτήσης βαρύνουν τους ίδιους στο σύνολό τους, ενώ παρακρατούνται και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ από τον εκάστοτε υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών (εκδότη) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, οι εισφορές επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής τους, αυτές βεβαιώνονται για να εισπραχθούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Εάν οι αμειβόμενοι με τίτλο κτήσης ασκούν ταυτόχρονα και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, μισθωτή ή μη μισθωτή, για την οποία υπάγονται στον ΕΦΚΑ, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί εισφοροδότησης παράλληλης ασφάλισης και εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών.

Ανώτατο-κατώτατο όριο υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών

Στα πρόσωπα που αμείβονται με τίτλο κτήσης και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές με τις κοινοποιούμενες διατάξεις και οι εισφορές υπολογίζονται σε κάθε περίπτωση επί της καθαρής αξίας του παραστατικού.
Αντίθετα, οι προβλέψεις περί ανώτατου μηνιαίου εισοδήματος εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις των αμειβόμενων με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σε περίπτωση που για το ίδιο χρονικό διάστημα εκδίδονται για τον ίδιο ασφαλισμένο περισσότερα του ενός παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών, από διαφορετικό υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, τα ανωτέρω εφαρμόζονται αυτοτελώς για κάθε εκδιδόμενο παραστατικό.
Ο χρόνος ασφάλισης των ανωτέρω προσώπων λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον π. ΟΑΕΕ. Για τον προσδιορισμό του χρόνου λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

- Ως πλήρης μήνας λογίζονται 25 ημέρες ασφάλισης ανά μισθολογική περίοδο, όπως αυτές προκύπτουν μέσω του, κατά περίπτωση, υπολογισμού, ανεξάρτητα της διάρκειας της ημερήσιας απασχόλησης.
- Ο χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25 ημέρες ασφάλισης ανά μισθολογική περίοδο.
- Ο χρόνος ασφάλισης καθορίζεται, σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 55 του Ν. 4509/2017, για κάθε παραστατικό που εκδίδεται.

Είδη συμβάσεων

1. Γραπτή σύμβαση

Διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:

Σύμβαση διάρκειας μέχρι ένα μήνα, με καθορισμένο αριθμό ημερών ασφάλισης:

- Όταν το ημερήσιο εισόδημα που προκύπτει από το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικού διά των ημερών απασχόλησης που αναφέρονται στη σύμβαση είναι μεγαλύτερο ή ίσο με το 1/25 του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού (650/25-26 ευρώ), ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνονται οι προκαθορισμένες από τη σύμβαση ημέρες.

Σύμβαση διάρκειας μέχρι ένα μήνα χωρίς προκαθορισμένες ημέρες ασφάλισης.

Σύμβαση διάρκειας μεγαλύτερης του ενός μήνα: Ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικού διά του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού (650 ευρώ).
Ο χρόνος ασφάλισης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο διάρκειας της σύμβασης.

Στην περίπτωση που δεν έχει καταρτιστεί γραπτή σύμβαση και συνεπώς η συμφωνία είναι προφορική, ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικού διά του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού. Επισημαίνεται ότι ως ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης λαμβάνεται η ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού.
Ως ημερομηνία λήξης της ασφάλισης λαμβάνεται η ημερομηνία που αντιστοιχεί στην τελευταία ημέρα ασφάλισης, όπως προκύπτει βάσει του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης (βλ. παράδειγμα 6 του παραρτήματος).
Δεδομένου ότι ο χρόνος ασφάλισης εκτείνεται μετά την έκδοση του παραστατικού, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα χωρούν μετά την πάροδο των απαιτούμενων χρονικών διαστημάτων.
Τα πρόσωπα που θα αμειφθούν με τίτλο κτήσης υποχρεούνται να απογραφούν στο Ενιαίο Μητρώο ΕΦΚΑ με την ιδιότητα του «Αμειβόμενου με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών», ανεξάρτητα εάν έχουν ήδη απογραφεί ή όχι για άλλη δραστηριότητα – απασχόληση.
Αρμόδια υπηρεσία για την απογραφή είναι η υπηρεσία του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου.
Οι κοινοποιούμενες ρυθμίσεις θα έχουν εφαρμογή σε συμβάσεις που καταρτίζονται από 1.2.2019 και μετά, καθώς και σε παραστατικά που εκδίδονται μετά την ημερομηνία αυτή, στις περιπτώσεις προφορικής συμφωνίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης