Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 4 «κόφτες» που θα συζητήσουν κυβέρνηση - θεσμοί στη νέα ρύθμιση για οφειλές προς την Εφορία με τις 120 δόσεις

Οι 4 «κόφτες» που θα συζητήσουν κυβέρνηση - θεσμοί στη νέα ρύθμιση για οφειλές προς την Εφορία με τις 120 δόσεις
Aπό τη νέα ρύθμιση θα εξαιρούνται οι οφειλέτες που έχουν καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη (πλην της πρώτης κατοικίας),
Τέσσερις τουλάχιστον «κόφτες» περιλαμβάνει η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία σε 120 δόσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση μετά το Πάσχα στην Βουλή εφόσον προηγουμένως εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τους δανειστές για τις βασικές της διατάξεις.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη νέα ρύθμιση θα εξαιρούνται οι οφειλέτες που έχουν καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ ή περιουσία, κινητή και ακίνητη (πλην της πρώτης κατοικίας), την οποία θα μπορούσαν να εκποιήσουν για να εξοφλήσουν τα φορολογικά τους χρέη.
Παράλληλα θεσπίζονται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ μπαίνουν περιορισμοί και στον αριθμό των μηναίων δόσεων που θα καθορίζονται με βάση το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη.
Η νέα ρύθμιση προς την Εφορία όπως και αυτή προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία που θα προηγηθεί θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα βρεθούν στην Αθήνα από  την 1 έως τις 4 Απριλίου για την ολοκλήρωσης της δεύτερης μεταμνημονιακής και την επίσημη εκκίνηση της τρίτης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:
- Θεσπίζονται εισοδηματικά όρια ανάλογα με την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια (12.500 ευρώ για τον άγαμο 8.500 για τη σύζυγο, προσαύξηση για τα παιδιά)
- Οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.
- Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις σε ποσοστό 95% που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
- Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνεται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση.
Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.
- Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018.
Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς. Δηλαδή να έχει πληρώσει ή να έχει ρυθμίσει  τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Είναι πιθανόν από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.
- Αίτηση: Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ιστοσελίδα της <www.aade.gr>.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης