Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Το επόμενο 10ημερο υπογράφονται οι συμβάσεις για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο, Κυπαρισσιακό κόλπο

Σταθάκης: Το επόμενο 10ημερο υπογράφονται οι συμβάσεις για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο, Κυπαρισσιακό κόλπο
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις για τις έρευνες στην Κρήτη υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Την θέση ότι εντός των επόμενων 10 ημερών θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού κόλπου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι συμβάσεις για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι επίκειται η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση, ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι.
Σε ομιλία του στο συνέδριο «Power & Gas Supply» και αναφερόμενος στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο κ.Σταθάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει κοινό βηματισμό με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες της περιοχής.
Όπως είπε, στο επίκεντρο βρίσκονται μεγάλα έργα όπως ο αγωγός East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου και την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης ενώ αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις του ενεργειακού τομέα.
Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την απελευθέρωση των αγορών, επισημαίνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί σε θεσμικό επίπεδο και ότι το β’ εξάμηνο του 2019 θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι το μερίδιο τους στην ηλεκτροπαραγωγή θα φτάσει στο 57% το 2030 από 29% που είναι σήμερα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για κίνητρα για ηλεκτροκίνηση και για τις διασυνδέσεις των νησιών.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην ΔΕΗ κάνοντας λόγο για εταιρεία – ζόμπι και υποστήριξε ότι οι ζημιές από ρευματοκλοπές και απώλειες του συστήματος έχουν ξεπεράσει συνολικά το 1 δισ. ευρώ, ενώ ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι σήμερα έχουμε φτάσει σε τραγέλαφο με κατάρρευση της ΔΕΗ και πώληση ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ κάτω του κόστους, ενώ το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση διασφάλιζε την απελευθέρωση της αγοράς με δύο τουλάχιστον ισχυρούς παίκτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης