Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υψίπεδα του Γκολάν: Απομονωμένες οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

tags :
Υψίπεδα του Γκολάν: Απομονωμένες οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Υψίπεδα του Γκολάν: Απομονωμένες οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την απόφαση του D. Trump να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, μια θέση την οποία καταδίκασαν ομόφωνα οι 14 εταίροι τους στον οργανισμό στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα της Συρίας.
«Περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» και «παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ» αυτή «η αναγνώριση θεωρείται άκυρη και μη γενόμενη» εκτίμησε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ.
Από το Βέλγιο έως τη Γερμανία, περνώντας από το Κουβέιτ, την Κίνα, την Ινδονησία, το Περού, τη Νότια Αφρική και τη Δομινικανή Δημοκρατία όλες οι χώρες καταδίκασαν τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ που έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες.
Ωστόσο ο Γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ C. Hoisghen σχολίασε ότι το γεγονός ότι η Συρία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι «κυνικό την ώρα που η συριακή κυβέρνηση παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», «έχει βομβαρδίσει σχολεία και νοσοκομεία» και «έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» εναντίον του λαού της.
«Το Γκολάν είναι μια συριακή περιοχή υπό ισραηλινή κατοχή» και «ζητάμε την απελευθέρωσή του», τόνισε ο πρεσβευτής του Κουβέιτ Mansur al Otaibi.
Κοινό μέτωπο υπέρ της UNDOF
Υπογραμμίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να φροντίζει για την ασφάλειά του, οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει στο Γκολάν η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNDOF).
Το διάταγμα που υπέγραψε τη Δευτέρα ο Trump «δεν επηρεάζει τη συμφωνία απεμπλοκής του 1974 για το Γκολάν, ούτε θέτει σε κίνδυνο την αποστολή της UNDOF», υπογράμμισε ένας διπλωμάτης της αμερικανικής αποστολής, ο R. Hander.
«Η UNDOF εξακολουθεί να έχει ζωτικής σημασίας ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας», πρόσθεσε, αφού κατήγγειλε τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Γκολάν που έχουν στόχο να εμποδίσουν την παρουσία των κυανόκρανων.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν από τις αναφορές του ΟΗΕ για συνεχιζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες και την παρουσία των συριακών ενόπλων δυνάμεων στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» και «από τις πληροφορίες για την παρουσία της Χεζμπολάχ», επεσήμανε ο Hander.
Η UNDOF είναι παρούσα στο Γκολάν από το 1974, μετρά περίπου χίλιους κυανόκρανους, ενώ η αποστολή της είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
 Το ετήσιο κόστος της ανέρχεται σε περίπου 60 εκ. δολάρια.

Ο ΟΗΕ «ταπεινωμένος»

«Η Συρία καταδικάζει την αναγνώριση από τον Trump» της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, κάτι που «τορπιλίζει το διεθνές δίκαιο και ταπεινώνει τον ΟΗΕ», εκτίμησε ο Σύρος πρεσβευτής στον οργανισμός B. Jafari.
Ήδη από την Τρίτη με την ευκαιρία μιας διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ F. Delatre είχε προειδοποιήσει για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Χθες Τετάρτη ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ D. Danon επεσήμανε ότι «επί 19 χρόνια η Συρία χρησιμοποιούσε το Γκολάν ως προκεχωρημένη θέση εναντίον του Ισραήλ».
«Σήμερα το Ιράν είναι αυτό που θέλει να τοποθετήσει τους στρατιώτες του στις όχθες της θάλασσας της Γαλιλαίας (λίμνη Τιβεριάδα).
Το Ισραήλ δεν θα δεχθεί ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο και έχει έρθει η ώρα η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει ότι το Γκολάν θα παραμείνει υπό την κυριαρχία του Ισραήλ για πάντα», υπογράμμισε ο Danon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης