Πράσινο φως για το 1 δισ. ANFAs στο Eurogroup 5/4 - Ξεκλειδώνουν, έκδοση 3ετούς ομολόγου, αναβάθμιση από S&P και πληρωμή 6,5 δισ στο ΔΝΤ

Πράσινο φως για το 1 δισ. ANFAs στο Eurogroup 5/4 - Ξεκλειδώνουν, έκδοση 3ετούς ομολόγου, αναβάθμιση από S&P και πληρωμή 6,5 δισ στο ΔΝΤ
Η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες είναι καθοριστικής σημασίας....για 4 λόγους
(upd4) Θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών από τα ομόλογα ANFAs 1 δισεκ. ευρώ (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) στο Eurogroup 5 Απριλίου..
Με βάση πηγές μετά την ψήφιση του νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας και την δέσμευση της Ελλάδος ότι θα αλλάξει και τους περιφερειακούς νόμους που συνδέονται με την προστασία πρώτης κατοικίας το Eurogroup στις 5 Απριλίου θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των ANFAs σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ με την πιθανότητα αυτού του σεναρίου να έχει φθάσει στο 90%.
Εν τω μεταξύ ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s για να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ- από Β+ στις 26Απριλίου 2018 απαιτείται στο Eurogroup 5 Απριλίου να εκταμιευθεί η δόση από τα κέρδη των ομολόγων ANFAs.

Τα ANFAs να σημειωθεί ότι δίδονται στην Ελλάδα με βασικό σκοπό την μείωση του χρέους.
Όπως έχει τονιστεί η Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου 2019 – τελευταία αξιολόγηση 25 Οκτωβρίου 2019 – σχεδιάζει να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην ίδια κλίμακα με την Fitch δηλαδή ΒΒ-.
Όμως η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες είναι καθοριστικής σημασίας....για 4 λόγους
1)Ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε με 194 ΝΑΙ ωστόσο το βασικό ζήτημα είναι να αλλάξουν και οι περιφερειακοί νόμοι που συνδέονται με την προστασία πρώτης κατοικίας. 
Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εκταμιευθούν τα ANFAs.
H μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι θα εκταμιευθούν τα ANFAs στις 5 Απριλίου παρά το κλίμα που επικρατεί.
Η Ελλάδα διαθέτει νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας - αν και με ελλείψεις - είναι ένα βήμα εμπρός σε σχέση με τον παλαιό νόμο Κατσέλη.
2)Εάν η Ελλάδα πάρει τα κέρδη από τα ANFAs τότε και θα μειώσει το χρέος προς το ΔΝΤ κατά 6,5 δισεκ. διατηρώντας ποσό ίσο με την ποσόστωση quota στα 3 δισεκ. ευρώ προβαίνοντας σε μια πολιτική και σημειολογική κίνηση.
3)Η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα.
4) Επίσης η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση 3ετούς ομολόγου με επιτόκιο κοντά στο 2% είτε μετά τα ANFAs είτε μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s.

Πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει έως 6,5 δισεκ. ευρώ τα δάνεια του ΔΝΤ 

Μπορεί η Γερμανία να έβαλε veto στην Ελλάδα στην ολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 9,5 δισεκ. ευρώ περίπου καθώς θέλουν το Ταμείο να παραμείνει ως δανειστής για να παρακολουθεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων… αλλά δεν διάκειται αρνητικά στην μερική αποπληρωμή των δανείων.
Με βάση πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει έως τις 10 Μαΐου 2019 να αποπληρώσει 6,5 δισεκ. ευρώ δάνεια προς το ΔΝΤ σε σύνολο 9,5 δισεκ. ευρώ διατηρώντας το όριο της Quota της συμμετοχής της Ελλάδος στην χρηματοδότηση του Ταμείου.
Κάθε χώρα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του ΔΝΤ και η αναλογία της Ελλάδος η ποσόστωση (quota) είναι 2,42 δισεκ. SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα.
Τα 2,42 δισεκ. SDRs αντιστοιχούν σε 3 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα από τα 9,5 δισεκ. που έχει δανειστεί από το ΔΝΤ με επιτόκιο 4,9% θα μπορούσε να αποπληρώσει 6,5 δισεκ. και να διακρατήσει τα 3 δισεκ. που αντιστοιχούν και στην ποσόστωση.
Με αυτό τον τρόπο και το ΔΝΤ θα διατηρήσει μέρος του δανείου του και η Ελλάδα θα αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος και η Γερμανία που έβαλε veto…δεν θα μπλοκάρει την διαδικασία καθώς θα διατηρηθεί ο δανεισμός…μειωμένος.

Πως θα εξοφλήσει μερικώς το ΔΝΤ η Ελλάδα πως θα πληρώσει τα 6,5 δισεκ ευρώ;  

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να προβεί σε μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ κατά 6,5 δισεκ. ώστε να παραμείνουν περίπου 3 δισεκ. ευρώ.
Τα 6,5 δισεκ. θα βρεθούν από τις εξής πηγές
-Περίπου 5 με 5,5 δισεκ. από τις εκδόσεις ομολόγων που έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό δημόσιο
-Περίπου 1 δισεκ. που πιθανότατα θα εκταμιεύσει από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ANFAs.
Συνολικά 6,5 δισεκ. ευρώ όσα δηλαδή αντιστοιχούν στα δάνεια του ΔΝΤ που θα αποπληρωθούν.
Θα απομείνει δανεισμός 3 δισεκ. με τους τόκους να μειώνονται σε 150 εκατ ετησίως από 465 εκατ ευρώ τόκους που πληρώνει η Ελλάδα ετησίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πηγές στις Βρυξέλες θεωρούν ότι άπαξ και ψηφιστεί ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας – αναμένεται σήμερα 28 Μαρτίου – τότε στο Eurogroup στις 5 Απριλίου θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισεκ. ευρώ από τα ANFAs τα οποία υποχρεωτικά πηγαίνουν για την μείωση του ελληνικού χρέους.
Εν τω μεταξύ άπαξ και θα δοθεί πράσινο φως για τα ANFAs είναι πολύ πιθανό o ESM να άρει το seniority την απαίτηση να αποπληρωθούν ισόποσα με το ΔΝΤ και τα δάνεια του ESM.
Π.χ. εάν η Ελλάδα πληρώσει 6,5 δισεκ. στο ΔΝΤ θα πρέπει να πληρώσει 6,5 δισεκ. και στον ESM.
Τέτοιο veto ο ESM δεν θα θέσει οπότε και ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΕ (ESM) θα εγκρίνει την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS