Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: «Επιχείρηση Ελευθερία» από τον Guaido για την ανατροπή Maduro - Πιέζει ο χρόνος

Βενεζουέλα: «Επιχείρηση Ελευθερία» από τον Guaido για την ανατροπή Maduro - Πιέζει ο χρόνος
Ο χρόνος πιέζει τον Guaido καθώς παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις, ο πρόεδρος Maduro παραμένει στη θέση του
(upd) Έκκληση στους υποστηρικτές του να ετοιμαστούν για μαζική κινητοποίηση, την οποία αποκαλεί «Επιχείρηση Ελευθερία», απηύθυνε ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Juan Guaido, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τον Maduro.
Ο χρόνος πιέζει τον Guaido καθώς παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις, την ανθρωπιστική κρίση και τα συνεχή μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση, ο πρόεδρος Maduro παραμένει στη θέση του.
Η κυβέρνηση Maduro κατηγορεί την αντιπολίτευση και τις ΗΠΑ για σαμποτάζ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Trump δηλώνει ότι θα ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στο καθεστώς του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, δια στόματος της υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιας για την Τρομοκρατία και την Οικονομική Κατασκοπεία, Sigal Mandelker.
Την ίδια στιγμή έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει πως το 24% του πληθυσμού της Βενεζουέλας, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν απόλυτη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πανεπιστήμια της Βενεζουέλας, πάνω από το 94% του πληθυσμού ζούσε στη φτώχεια το 2018 και το 60% ζούσε σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.
Η κατανάλωση κρέατος και λαχανικών υποχώρησε σημαντικά μεταξύ του 2014 και του 2017, ενώ αυτή του γάλακτος μειώθηκε κατά 77%.
Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με υποσιτισμό.
Υπενθυμίζεται πως οι  ΗΠΑ έχουν αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα, την οποία όμως αρνείται ο πρόεδρος Maduro, υποστηρίζοντας πως αυτός είναι ένας τρόπος για να διεισδύσουν οι  ΗΠΑ στο εσωτερικό της χώρας του.
Παρά τις προσπάθειες του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας, J. Guaido, ο οποίος έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθεί να παραμένει στα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας.

Η Ρωσία παραδέχεται την παρουσία στρατευμάτων στη Βενεζουέλα - «Δεν σχετίζονται με πιθανές επιχειρήσεις»

Εν τω μεταξύ, Ρωσία και Βενεζουέλα παραδέχθηκαν την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στο Καράκας.
Η Μόσχα ωστόσο υποστηρίζει ότι η παρουσία των Ρώσων στρατιωτών δεν σχετίζεται με πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά με διαβουλεύσεις που αφορούν ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, δήλωσε ότι πρόκειται για αξιωματούχους ειδικούς στα στρατιωτικά ζητήματα, με αρμοδιότητα την πρακτική εφαρμογή των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δηλώσεις έρχονται πέντε ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών που έδειχναν περίπου 100 Ρώσους στρατιώτες να αποβιβάζονται από δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στο Καράκας, μεταδίδει ο Guardian.
H Zakharova δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή και δεν απειλεί κανέναν.
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των στρατιωτών, ενώ ερωτώμενη για τη διάρκεια παραμονής τους στη Βενεζουέλα, τόνισε ότι θα παραμείνουν στο Καράκας για όσο διάστημα επιθυμεί η κυβέρνηση Maduro.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες πρέπει να φύγουν από τη Βενεζουέλα, ενώ έχει αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ανάληψης δράσης από την πλευρά των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης