Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τη σύνδεση του εσόδου ΔΕΔΔΗΕ με την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών σχεδιάζει η ΡΑΕ – Σύντομα η ρύθμιση

tags :
Τη σύνδεση του εσόδου ΔΕΔΔΗΕ με την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών σχεδιάζει η ΡΑΕ – Σύντομα η ρύθμιση
Η Αρχή θεωρεί, πάντως, πως η εν λόγω ρύθμιση θα αποτελέσει πρόσκαιρο μέτρο, καθώς απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές που θα εξαλείψουν το φαινόμενο
Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να καταλήξει η ΡΑΕ στη μορφή που θα έχει το οικονομικό κίνητρο το οποίο θα θεσπίσει για τον ΔΕΔΔΗΕ, με σκοπό την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.
Σύμφωνα με κύκλους της Αρχής, αν και η οριστικοποίηση της φόρμουλας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ο Διαχειριστής αποτελεί θυγατρική της ΔΕΗ, εκτιμάται πως η σχετική ρύθμιση δεν θα αργήσει να πάρει τον δρόμο της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε στη συνέχεια να αρχίζει η εφαρμογή της.
Το γενικό πλαίσιο προσέγγισης της Αρχής είναι να αλλάξει ο ισχύων τρόπος υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του Διαχειριστή, ώστε ένα ποσοστό του να συναρτάται πλέον με το παρατηρούμενο επίπεδο απωλειών ενέργειας στο δίκτυο.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο Διαχειριστής ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, η αλλαγή αυτή θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η όποια μείωση να μην επιφέρει υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και των επενδύσεών του για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής.

«Έκρηξη» ρευματοκλοπών

Όπως είναι γνωστό, το φαινόμενο των ρευματοκλοπών έχει εμφανίσει εκρηκτική άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου (οι οποίες οφείλονται κυρίως στις κλοπές ρεύματος) αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 2.000% στο διάστημα 2005 - 2017.
Έτσι, τη στιγμή που το 2005 ανέρχονταν σε μόλις 0,2% της εισερχόμενης ενέργειας στο δίκτυο, το 2017 είχαν εκτιναχθεί στο 4,2%, παρά το γεγονός ότι παράλληλα εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι από τον ΔΕΔΔΗΕ και αυξήθηκε εξίσου εντυπωσιακά ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν.
Πάντως, ήδη από τον Μάρτιο του 2018 όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται το αυστηροποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο με βάση την έκδοση του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ και του Εγχειριδίου Ρευματοκλοπών από τη ΡΑΕ, φαίνεται πως η κατάσταση βελτιώθηκε περαιτέρω.
Βελτίωση που, ωστόσο, η Αρχή κρίνει πως δεν εξαλείφει την ανάγκη ενός οικονομικού κινήτρου για τον Διαχειριστή.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η συνάρτηση του εσόδου του Διαχειριστή από την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών θα αποτελέσει πρόσκαιρο μέτρο.
Κι αυτό γιατί για την πιο αποτελεσματική πάταξη του φαινομένου, απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές που θα προάγουν την ουσιαστική διαχείριση των απωλειών.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης