Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι φέρνει η επομένη της 26ης Μαΐου – Όλα τα σενάρια – Διαχειρίσιμη ήττα Τσίπρα ή χιονοστιβάδα δυναμικής υπέρ Μητσοτάκη;

Τι φέρνει η επομένη της 26ης Μαΐου – Όλα τα σενάρια – Διαχειρίσιμη ήττα Τσίπρα ή χιονοστιβάδα δυναμικής υπέρ Μητσοτάκη;
Οι τρεις κρίσιμες παράμετροι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την τάση προς τις βουλευτικές
Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δίνει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Τις προηγούμενες ημέρες, δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής έδινε προβάδισμα 8,4 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που μέτρηση της Alco για την τηλεόραση του Open έκανε λόγο για διαφορά 6,9 μονάδων υπέρ της ΝΔ και δημοσκόπηση της Vox για την εφημερίδα Documento έκλεινε την «ψαλίδα» στο 2,3% με πρώτη πάντως τη ΝΔ.
Αν και αρκετά συγκεχυμένη η εικόνα όσον αφορά τη διαφορά των δύο κομμάτων, δεν υπάρχει αμφιβολία – όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις – ότι η ΝΔ θα είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το πρώτο κόμμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Και όμως η διαφορά είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις μετά την 26η Μαΐου.
Είναι αυτή που θα κρίνει τι θα φέρει η επόμενη ημέρα.
Μια διαχειρίσιμη ήττα για τον Τσίπρα και άρα μια ανοικτή σε κάθε αποτέλεσμα αναμέτρηση στις εθνικές εκλογές;
Ή μια ευρεία νίκη Μητσοτάκη, η οποία θα «πυροδοτήσει» και μια χιονοστιβάδα δυναμικής υπέρ της ΝΔ ενόψει των βουλευτικών εκλογών;

Τι θέλει ο Τσίπρας

Διαχειρίσιμη ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα θεωρείται μια ήττα στις ευρωεκλογές με μια διαφορά μικρότερη των 5 μονάδων.
Όσο μάλιστα αυτή η διαφορά βαίνει προς τα κάτω (π.χ. 4 ή 3 ή 2 μονάδες) τόσο πιο πολύ ενισχύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδυναμώνεται η ΝΔ.
Η ΝΔ έχει δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές.
Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ζητά επιτακτικά και εμφατικά την ψήφο όσων πολιτών διαφωνούν και καταδικάζουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν λοιπόν η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, είναι προφανές πως θα έχει «ηττηθεί» τόσο σε πολιτική στρατηγική όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων η ΝΔ του κ.Μητσοτάκη.
Της οποία και προφανώς θα δυσκολέψει το έργο στο δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές.

Τι προσδοκά ο Μητσοτάκης

Αντιθέτως, μια νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά άνω των 5 ποσοστιαίων μονάδων ανοίγει το δρόμο για την πρωθυπουργία στον κ.Μητσοτάκη.
Εάν μάλιστα η διαφορά φτάσει σε διψήφιο ποσοστό – όπως δείχνει η δημοσκόπηση της Pulse – τότε ο κ.Μητσοτάκης θα έχει κάθε δικαίωμα να μιλά για εκλογικό θρίαμβο.
Εάν μάλιστα η ΝΔ έχει επικρατήσει καθολικά στις περιφερειακές εκλογές και στους τρεις μεγάλους δήμους, τότε η πίεση που θα ασκήσει ο κ.Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα θα είναι τεράστια προκειμένου να προκηρύξει πρόωρα εκλογές.
Και υπό αυτά τα δεδομένα ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα έχουν αναπτύξει μια τέτοια δυναμική που το αίτημα για πολιτική αλλαγή θα έχει προσλάβει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας.
Που θα καθιστά περισσότερο από βέβαιη τη νίκη και στις εθνικές εκλογές.

Οι τρεις κρίσιμες παράμετροι

Σε όλες αυτές τις εκτιμήσεις υπάρχουν και άλλες κρίσιμες παράμετροι, οι οποίες είναι ικανές να επηρεάσουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και κατ’επέκταση τις πολιτικές ισορροπίες στο δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές.
Μια πρώτη παράμετρος είναι τι θα πράξουν οι αναποφάσιστοι και που θα φτάσει η αποχή.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους ψηφοφόρους είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Ο Τσίπρας θα ήθελε η πλειοψηφία αυτών να συμπαραταχθεί και πάλι στο πλευρό του, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εγγυηθεί τη διαχειρίσιμη ήττα.
Αν και προσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, εμφανίζονται οργισμένοι και απογοητευμένοι με την πολιτική του Τσίπρα.
Και το ερώτημα είναι: Θα στραφούν στην αποχή ή στο ΚΙΝΑΛ ή σε άλλα μικρότερα κόμματα ή θα προτιμήσουν και πάλι το ΣΥΡΙΖΑ στο δίπολο της αντιπαράθεσης Αριστερά – Δεξιά;
Σε αυτήν την περίπτωση ο Μητσοτάκης θα προτιμούσε να κυριαρχήσει η επιλογή της αποχής.
Μια δεύτερη κρίσιμη παράμετρος, σε άμεση συνάρτηση με την πρώτη, είναι που θα φτάσουν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ.
Οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν να κινείται μεταξύ 6% και 7,5%.
Από το ΚΙΝΑΛ εκφράζουν την πίστη τους ότι το ποσοστό τους το βράδυ των ευρωεκλογών θα είναι διψήφιο.
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα σημαίνει ότι πολλοί από τους αναποφάσιστους στράφηκαν στο ΚΙΝΑΛ, γυρίζοντας την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ.
Γεγονός που με τη σειρά του θα ενισχύσει το σενάριο που θέλει τη ΝΔ να επιτυγχάνει μια μεγάλη νίκη.
Μάλιστα και ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβουν ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ (εάν π.χ. το ΚΙΝΑΛ κινηθεί στο 11% -12% και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 20%), δεν αποκλείεται να τεθεί και ευρύτερα θέμα του ποιος κυριαρχεί στον προοδευτικό χώρο, αν και κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις.
Τρίτη κρίσιμη παράμετρος είναι τι ζημιά μπορεί να προκληθεί στα «αριστερά» του Τσίπρα και στα «δεξιά» του Μητσοτάκη.
Η αντίδραση του κ.Μητσοτάκη για τους «Έλληνες Ριζοσπάστες» του Σάββα Τσιτουρίδη, τους οποίους χαρακτήρισε «πολιτική παράγκα με χορηγία ΣΥΡΙΖΑ και ΕΡΤ» έρχεται να καταδείξει την αγωνία που υπάρχει στα κομματικά επιτελεία για «διαρροές» σε μικρότερα κόμματα στο πλαίσιο της χαλαρής ψήφου.
Διότι σε αυτήν την περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα δουν χαμηλότερα τα ποσοστά τους γεγονός που αναμφίβολα θα θολώσει αφενός για τη στόχευση Μητσοτάκη για πολιτική κυριαρχία αφετέρου για το σχέδιο Τσίπρα να κυριαρχήσει στην Κεντροαριστερά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης