Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διακρατικών διαφορών η Συμφωνία των Πρεσπών

Τζανακόπουλος: Μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διακρατικών διαφορών η Συμφωνία των Πρεσπών
Χειροκροτήθηκε από ολόκληρο τον κόσμο εκτός από τις δυνάμεις του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της οπισθοδρόμησης είπε ο κ.Τζανακόπουλος
Την θέση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών χειροκροτήθηκε από όλο τον κόσμο εκτός από τις δυνάμεις του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της οπισθοδρόμησης και στις δύο πλευρές διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος αναφέροντας πως η εν λόγω συμφωνία από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας διπλωματικό παράδειγμα και μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διακρατικών διαφορών.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «παραπληροφόρηση και Συμφωνία των Πρεσπών» ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «βαδίζουμε ήδη τους πρώτους μήνες μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει μια σύνθετη ταυτοτική διαφορά με παραδειγματικό τρόπο και με απόλυτο σεβασμό των ιδιαίτερων εθνικών, πολιτιστικών, ιστορικών χαρακτηριστικών και διαδρομών των δύο λαών των Βαλκανίων και ολόκληρου του κόσμου».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναδιάταξε μονάχα το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.
Αναδιάταξε και τον πολιτικό και διπλωματικό χάρτη της Ευρώπης βάζοντας τα θεμέλια για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την συνεργασία και την συνανάπτυξη.
Είναι πλέον χρέος μας να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα θετικά της αποτελέσματα να διαχυθούν στις κοινωνίες: ομαλοποίηση εμπορικών σχέσεων, ανάδυση νέων ευκαιριών για επενδύσεις, ανάπτυξη έργων υποδομών που θα είναι αμοιβαίως επωφελή» υπογράμμισε  ο κ.Τζανακόπουλος, αναφέροντας πως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας παίρνουν σάρκα και οστά.
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ετοιμάζονται σε λίγες μέρες να πραγματοποιήσουν το 1ο επίσημο ταξίδι στη Βόρεια Μακεδονία μαζί με πολυμελή επιχειρηματική αποστολή για την υπογραφή διακρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι άφηναν το θέμα να χρονίζει.
«Επί 30 χρόνια άλλοι άφηναν το θέμα να χρονίζει ώστε να μην πάρουν το πολιτικό κόστος μιας ενδεχόμενης λύσης καθώς φοβούνταν να συγκρουστούν με στερεότυπα και άλλοι πατριδοκάπηλοι με τον μανδύα του πατριωτισμού το εργαλειοποίησαν για να χτίσουν πολιτικές καριέρες και στις δύο πλευρές.
Σε μια διαρκή έξαρση παραδοξολογίας και στις δύο χώρες έριχναν για 30 έτη διαρκώς νερό στο μύλο της ακροδεξιάς.
Επένδυσαν στην καλλιέργεια κίβδηλων εθνικών μύθων και πρόταξαν συνθήματα που ενεργοποίησαν εθνικιστικά αντανακλαστικά για να κρύψουν τη διάτρητη και σαθρή επιχειρηματολογία τους.
Φθάνουν στο πρωτοφανές οξύμωρο τόσο η αντιπολίτευση της ΝΔ στην Ελλάδα όσο και του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία να ισχυρίζονται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια ακόμη και προδοτική!
Πώς γίνεται αυτό;
Ποιος εθνικισμός έχει δίκιο;
Kανένας εθνικισμός δεν έχει ποτέ δίκιο» υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης