Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank: Η αύξηση του ελληνικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχιστεί και θα χρειαστούν... μέτρα

tags :
Eurobank: Η αύξηση του ελληνικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχιστεί και θα χρειαστούν... μέτρα
Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα, αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και πτώση των καταθέσεων
Έπειτα από τη μεγάλη προσαρμογή της περιόδου 2007-2015 (14,4 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) του ΑΕΠ), τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφηκε διεύρυνση του ελλείμματος από -0,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2015 στο -2,9% το 2018.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν 1ον ότι προβλέπεται ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης για το 2019 (π.χ. εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης 0,5% του ΑΕΠ) και 2ον επιβράδυνση – για το ίδιο έτος – του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, τότε το σενάριο για περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών είναι πιθανό, διαπιστώνει η Eurobank στην τελευταία ανάλυσή της με τίτλο "7 ημέρες οικονομία".
Στην περίπτωση που επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε θα χρειαστεί να καταγραφεί τουλάχιστον ισόποση αύξηση στα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων (αθροιστικά) έτσι ώστε να μη σημειωθεί αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (τουλάχιστον σε απόλυτους όρους), προσθέτει.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα παρουσίασε ετήσια διεύρυνση της τάξης των €486,6 εκατ. τον Ιανουάριο 2019
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα παρουσίασε ετήσια διεύρυνση της τάξης των €486,6 εκατ. τον Ιανουάριο 2019 (βλέπε Πίνακα 1).
Η εν λόγω εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του ελλείμματος των αγαθών κατά €213,2 εκατ. και της μείωσης των πλεονασμάτων των πρωτογενών και των δευτερογενών εισοδημάτων κατά €246,0 και €114,0 εκατ. αντίστοιχα. Τέλος, η ενίσχυση – κατά €86,6 εκατ. – του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών άσκησε πτωτική επίδραση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Στο Σχήμα 2 παρουσιάζεται η εξέλιξη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών στην Ελλάδα τα τελευταία 16 χρόνια.

Στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα στοιχεία, η Eurobank επισημαίνει ότι ο μέσος όρος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα (στοιχεία ΙΟΒΕ) έμεινε οριακά αμετάβλητος το 1ο τρίμηνο 2019.
Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 100,7 μονάδες δείκτη (ΜΔ) από 100,8 ΜΔ το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι δείκτες εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και τις κατασκευές παρουσίασαν πτώση, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες στη βιομηχανία και τους καταναλωτές – με τον τελευταίο να ανέρχεται σε υψηλό 37 τριμήνων – κινήθηκαν ανοδικά.
Τέλος, ο δείκτης εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο σημείωσε οριακή μείωση το 1ο τρίμηνο 2019.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης