Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Λευκός Οίκος: Άμεση απειλή για τις ΗΠΑ η παρουσία ρώσων στρατιωτών στη Βενεζουέλα

Λευκός Οίκος: Άμεση απειλή για τις ΗΠΑ η παρουσία ρώσων στρατιωτών στη Βενεζουέλα
Λευκός Οίκος: Άμεση απειλή για τις ΗΠΑ η παρουσία ρώσων στρατιωτών στη Βενεζουέλα
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία και άλλες χώρες, που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας N. Maduro, να μην στέλνουν στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως τέτοιες ενέργειες αποτελούν «άμεση απειλή» για την ασφάλεια της περιοχής.
Δύο ημέρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump δήλωσε πως «η Ρωσία πρέπει να φύγει» από τη Βενεζουέλα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου J.  Bolton εξέδωσε μια δεύτερη προειδοποίηση με μια αυστηρά διατυπωμένη επίσημη δήλωση.
«Εφιστούμε έντονα την προσοχή παραγόντων έξω από το Δυτικό Ημισφαίριο να μην αναπτύσσουν στρατιωτικά στοιχεία στη Βενεζουέλα ή αλλού στο Ημισφαίριο, με την πρόθεση να πραγματοποιήσουν ή να επεκτείνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Bolton.
«Θα θεωρήσουμε ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες αποτελούν άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να υπερασπισόμαστε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και εκείνα των εταίρων μας στο Δυτικό Ημισφαίριο», δήλωσε.
Δύο αεροπλάνα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έφθασαν το Σάββατο έξω από το Καράκας και πιστεύεται ότι μετέφεραν σχεδόν 100 στελέχη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και προσωπικό της κυβερνοασφάλειας.
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως έστειλε στρατιωτικούς στη Βενεζουέλα βάσει μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, όμως επέμεινε πως δεν δημιουργούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, απορρίπτοντας την απειλή του Trump.
Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες άλλες δυτικές χώρες υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας J. Guaido, ο οποίος επικαλέσθηκε το σύνταγμα για να αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Maduro το 2018 ήταν παράνομη.
Η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν τον Μαδούρο, σύμφωνα με τον οποίο ο Bolton είναι μαριονέτα της Ουάσινγκτον.
Ο Trump δήλωσε προχθές, Τετάρτη, πως «όλες οι επιλογές» είναι ανοικτές για να εξαναγκασθεί η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Βενεζουέλα.
Ο Bolton καταδίκασε τον Maduro λέγοντας ότι χρησιμοποιεί ξένη στρατιωτική υποστήριξη για να παραμείνει στην εξουσία και ότι αυτό «διαιωνίζει την οικονομική κρίση, που έχει καταστρέψει την οικονομία της Βενεζουέλας και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης