Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope για Τουρκία: Οι ανορθόδοξες προεκλογικές οικονομικές πολιτικές αυξάνουν το ρίσκο

Scope για Τουρκία: Οι ανορθόδοξες προεκλογικές οικονομικές πολιτικές αυξάνουν το ρίσκο
Έκθεση της Scope για την Τουρκία
Οι ανορθόδοξες προεκλογικές οικονομικές πολιτικές -τις οποίες χαρακτηρίζει «credit negative» για την πιστοληπτική ικανότητα- της κυβέρνησης του Recep Tayyip Erdogan αυξάνουν το ρίσκο για την Τουρκία (ΒΒ-, αρνητικό outlook), αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
«Οι καταναγκαστικές τακτικές της τουρκικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και του πληθωρισμού θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να αποθαρρύνουν τους επενδυτές από τη λίρα και τις επενδύσεις.
Αυτό έχει προκαλέσει σημαντικές στρεβλώσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων υπερβαίνουν το 20% και το επιτόκιο δανεισμού μιας ημέρας εκτοξεύθηκε προσωρινά στο 1.000% (το υψηλότερο από την τραπεζική κρίση του 2001).
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν εν τω μεταξύ κατά περίπου 10 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου 2019.
Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, χωρίς να παραλείπει να επισημάνει το «κυνηγητό» των αρχών σε όσους στοιχηματίζουν κατά της τουρκικής λίρας.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός στο 19,7% το δωδεκάμηνο έως Φεβρουάριο 2019, αν και κάτω από το 25,2% του Οκτωβρίου 2018.
«Το κράτος αγόρασε οπωροκηπευτικά απευθείας από τους αγρότες και τα πώλησε σε διάφορες πόλεις σε μειωμένες τιμές για να προσπαθήσει να ελέγξει τις τιμές πριν από τις εκλογές.
Έχουν γίνει επίσης προσπάθειες για πρόστιμα για τους χονδρεμπόρους και τους λιανοπωλητές που πωλούν είδη διατροφής σε "φουσκωμένες" τιμές.
"Αυτές οι προσπάθειες που στοχεύουν στην αυθαίρετη μείωση του πληθωρισμού ενδέχεται να λειτουργήσουν σε κάποιο βαθμό πριν από τις εκλογές.
Εντούτοις, μακροπρόθεσμα, οι κινήσεις αυτές μειώνουν την εμπιστοσύνη στους τοπικούς μηχανισμούς της αγοράς, μειώνοντας ενδεχομένως την προσφορά και δημιουργώντας έλλειψη αγαθών».
«Την ίδια στιγμή, λόγω της αδυναμίας αύξησης των εγχώριων δανείων, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει πιθανώς να μειώσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος, προκειμένου να στηρίξει τις συνθήκες πίστωσης.
Η κυβέρνηση πιέζει ήδη τις κρατικές τράπεζες να αυξήσουν τα φθηνά δάνεια».

Διαβάστε: Scope: Μεγάλες αδυναμίες στην τουρκική οικονομία, παρά την ανάκαμψη της λίρας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης