Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανυποχώρητη η Τουρκία προχωρά στην αγορά των ρωσικών S - 400, παρά τις απειλές των ΗΠΑ

Ανυποχώρητη η Τουρκία προχωρά στην αγορά των ρωσικών S - 400, παρά τις απειλές των ΗΠΑ
«Έχουμε μια συμφωνία με τη Ρωσία και δεσμευόμαστε από αυτήν» αναφέρει η Τουρκία
Η Τουρκία επιμένει στην αγορά του πυραυλικού συστήματος S- 400 από τη Ρωσία, απορρίπτοντας τις συνεχιζόμενες απειλές των ΗΠΑ, περί μη παράδοσης των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35.
Η στάση της Άγκυρας δεν  μεταβλήθηκε ούτε μετά την Πέμπτη (28/3) οπότε και τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές κατέθεσαν νομοσχέδιο για τη μη παράδοση των F -35, τουλάχιστον εωσότου, η τουρκική κυβέρνηση υπαναχωρήσει στη συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι υπάρχει μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» με τη Ρωσία και πως η Άγκυρα  δεν θα υποχωρήσει.
«Έχουμε υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία και αυτή η συμφωνία είναι σε ισχλυ. Τώρα συζητάμε για τη διαδικασία παράδοσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu την Παρασκευή (29/3) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του.
«Έχουμε μια συμφωνία με τη Ρωσία και δεσμευόμαστε από αυτήν», πρόσθεσε.
Επιβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία πρόκειται να παραλάβει το πυραυλικό σύστημα από τους Ρώσους τον Ιούλιο του 2019, ο Cavusoglu πρόσθεσε πως κάθε πτυχή των αγορών της τουρκικής άμυνας είναι νόμιμη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.
Σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Lockheed Martin, κατασκευάστρια του προηγμένου μαχητικού stealth F-35.
«Η Τουρκία είναι επίσης εταίρος στο σχέδιο F-35, μερικά τμήματα που κατασκευάζονται εδώ στην Τουρκία, η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο υπουργός.
Το προηγμένο ρωσικό σύστημα πυραυλικής αεράμυνας  S-400  που αγοράστηκε από την Τουρκία θεωρείται ως απειλή από τις ΗΠΑ.
Το βασικό επιχείρημα για την ακύρωση της παράδοσης των F-35 είναι η ανησυχία πως η Ρωσία θα έχει πρόσβαση στο εξαιρετικά προηγμένο αεροσκάφος τύπου Joint Strike Fighter, επιτρέποντας στη Μόσχα να ανιχνεύσει και να αξιοποιήσει τα τρωτά του σημεία, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε τελικά να μάθει πώς θα μπορούσε  το S-400 να εξουδετερώσει ένα F-35.
Στις αρχές του Μαρτίου 2019, ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan προειδοποίησε την Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης να σταματήσει τα τιμωρητικά μέτρα  υπό μορφή τη κυρώσεων ή περιοριστικών εμπορικών ενεργειών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία προσανατολίζεται σε αντίποινα.
Όπως προκύπτει, η επικείμενη μεταφορά των S-400 είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία, όπως και η χρόνια επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας αφού η Ουάσιγκτον προσπάθησε εδώ και μήνες να εξαναγκάσει την Άγκυρα να δαπανήσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πυραύλους Patriot.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης