Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Για πρώτη φορά αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στις επιχειρήσεις μετά από 10 χρόνια

Για πρώτη φορά αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στις επιχειρήσεις μετά από 10 χρόνια
Σε ποιες εταιρίες αυξάνουν τη χρηματοδότηση οι τράπεζες - Ποιες παραμένουν στο … περιθώριο
Μια πολύ σημαντική εξέλιξη που πέρασε απαρατήρητη έχει συντελεστεί το τελευταίο τρίμηνο δημιουργώντας ελπίδες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Παρά το γεγονός ότι η συνολική πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική σύμφωνα με τα στοιχεία Φεβρουαρίου 2019 για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια φαίνεται να διαμορφώνεται τάση θετικής πιστωτικής επέκτασης στα επιχειρηματικά δάνεια.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2019, ήταν θετική κατά 603 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 408 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 1,0% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 1,6% από 0,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 651 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 216 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όχι μόνο σε μηνιαία βάση αλλά και σε ετήσια βάση αυξάνεται η χρηματοδότηση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις.
Αυτό παρατηρήθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο όπου η πιστωτική επέκταση σε ετήσια βάση για πρώτη φορά έγινε θετική+0,3% και φαίνεται ότι φαινόμενο δεν ήταν συγκυριακό καθώς επαναλήφθηκε και τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.
Παρατηρώντας τα αναλυτικά στοιχεία του τελευταίου τριμήνου που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις αλλά η τάση στους περισσότερους επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας είναι θετική σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα το Φεβρουάριο με αύξηση σε ετήσια βάση 4,2% κινείται ο Τουρισμός, 1,5% η Ναυτιλία, 8% ο κλάδος φωτισμού, αερίου ύδρευσης , 2,6% διαχείριση ακίνητης περιουσίας ενώ το εξωφρενικό ποσοστό του 48% εμφανίζεται ο κλάδος αποθηκεύσεων μεταφορών πλην ναυτιλίας το υπόλοιπο δανείων του οποίου διαμορφώνεται στα 1,8 δις ευρώ.
Aπό την άλλη πλευρά αρνητική παραμένει η πιστωτική επέκταση στους κλάδους κατασκευών -0,9%, ενημέρωσης και επικοινωνίας -4,3% και στους ελεύθερους επαγγελματίες επιτηδευματίες –1,6%.
Πέρα από τις επιχειρήσεις όπου υπάρχει κινητικότητα και αύξηση της πιστωτικής επέκτασης συνολικά το κλίμα συνεχίζει να είναι αρνητικό για τους ιδιώτες  όπου στα στεγαστικά δάνεια το τελευταίο τρίμηνο είναι σταθερά αρνητική η πιστωτική επέκταση σε ετήσια βάση κατά 2,8%.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης