Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Συνεχίζεται η ανάκαμψη για τον χρυσό παρά την υψηλή μεταβλητότητα – Στο επίκεντρο Brexit και εμπορικές συνομιλίες

Συνεχίζεται η ανάκαμψη για τον χρυσό παρά την υψηλή μεταβλητότητα – Στο επίκεντρο Brexit και εμπορικές συνομιλίες
Στην περίπτωση μίας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ο χρυσός ενδέχεται να βρεθεί υπό νέες πιέσεις
Κατά την ολοκλήρωση της περασμένης εβδομάδας, η οποία παράλληλα σήμανε και το τέλος του Μαρτίου, ο χρυσός έκλεισε με θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε υπό πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, η τιμή παραδόσεως Ιουνίου 2019 έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 0,13% στα 1.296,95 δολ. ανά ουγγιά, σε μία εβδομάδα κατά την οποία εμφάνισε αυξημένη μεταβλητότητα, εν μέσω ποικίλων γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.
Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου βρέθηκε στην αρχή της εβδομάδας στα υψηλότερα επίπεδα του Μαρτίου, αγγίζοντας ακόμα και τα 1.330 δολ. ανά ουγγιά, υποχωρώντας ωστόσο τις επόμενες ημέρες σε χαμηλά δύο εβδομάδων, και συγκεκριμένα στα 1.295 δολ. ανά ουγγιά.
Παράλληλα, μεικτά ήταν και τα πρόσημα που εμφάνισε σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς παρά το γεγονός ότι υποχώρησε κατά 1% σε εβδομαδιαία βάση και κατά 1,4% σε μηνιαία βάση, για το σύνολο του πρώτου τριμήνου του 2019 σημειώθηκαν κέρδη της τάξεως του 1,2%.
Η μέχρι στιγμής πορεία στην τιμή του χρυσού έχει επιβεβαιώσει αρκετούς αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν το περασμένο έτος ότι το πολύτιμο μέταλλο θα κινηθεί κατά μέσο όρο γύρω από τη ζώνη των 1.300 δολαρίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε κοντά και στα 1.350 δολάρια, επιβεβαιώνοντας επίσης την πλειοψηφία των εκτιμήσεων.
Δύο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η τιμή του χρυσού εμφανίζει αυτές τις διακυμάνσεις κατά το τρέχον έτος είναι αφενός η πρόσφατη απώλεια της ιδιότητάς του ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές, και αφετέρου η περιορισμένη δράση των ίδιων των επενδυτών, οι οποίοι παρακολουθούν προσεκτικά τις παγκόσμιες εξελίξεις προτού προχωρήσουν σε κάποια κίνηση.
Υπό διαφορετικές συνθήκες, η αβεβαιότητα που επικρατεί τόσο στο γεωπολιτικό μέτωπο όσο και στον τομέα της οικονομίας θα είχε ενισχύσει σημαντικά την τιμή του χρυσού, καθώς οι επενδυτές μέχρι πρόσφατα στρέφονταν στο πολύτιμο μέταλλο σε περιόδους αστάθειας.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες το αμερικανικό δολάριο δείχνει να έχει αποκτήσει αυτόν τον ρόλο, αντισταθμίζοντας την ανοδική πορεία του χρυσού.
Παρά τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων, ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος μετράει την ισχύ του νομίσματος έναντι έξι άλλων νομισμάτων, παρέμεινε πάνω από τη ζώνη των 96 μονάδων, ολοκληρώνοντας τον Μάρτιο στις 96,81 μονάδες.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου κάνει τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές, καθώς τον καθιστά ακριβότερο για τους κατόχους ξένου συναλλάγματος.
Όσον αφορά την πορεία που θα ακολουθήσει το πολύτιμο μέταλλο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οι παράγοντες που θα το επηρεάσουν, τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, είναι ως επί το πλείστον οι ίδιοι που έχουν ασκήσει επίδραση μέχρι στιγμής.
Η περίπτωση του Brexit  αποτελεί ενδεχομένως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτών των παραγόντων, καθώς ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αστάθεια που επικρατεί αναφορικά με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τη ζήτηση προς τον χρυσό βραχυπρόθεσμα.
Την περασμένη Παρασκευή, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε για τρίτη φορά τη συμφωνία της πρωθυπουργού Theresa May για το Brexit, αυξάνοντας πλέον τις πιθανότητες η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς να έχει κάποια συμφωνία.
Πλέον, οι βουλευτές της Μεγάλης Βρετανίας καλούνται να εξετάσουν τις διαθέσιμες επιλογές που έχουν, προκειμένου να αποτρέψουν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.
Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit επηρεάζει και τη βρετανική στερλίνα, η οποία υποχωρεί έναντι του δολαρίου, ενισχύοντας έτσι τη θέση του αμερικανικού νομίσματος.
Παράλληλα, ένα ακόμα ζήτημα που επηρεάζει τον χρυσό είναι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τον όγδοο γύρο συνομιλιών, στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε μία συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, οι δύο πλευρές πραγματοποίησε «εποικοδομητικές» εμπορικές συνομιλίες στο Πεκίνο, με τον επόμενο γύρο να λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον, μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στις εμπορικές συνομιλίες έχει ενισχύσει τη γενικότερη άποψη ότι δε θα υπάρξει κάποια περαιτέρω επιβολή δασμών από τις δύο χώρες, καθώς και ότι η εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σε περίπτωση που υπάρξει μία εμπορική συμφωνία, ο χρυσός ενδέχεται να βρεθεί υπό νέες πιέσεις, οι οποίες θα σχετίζονται κυρίως με την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου.
Παρόλαυτα, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθιστά τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς απέναντι στο εμπορικό μέτωπο, με τους ίδιους να μην θεωρούν καμία εξέλιξη ως δεδομένη.
Αντίθετα, αρκετά δεδομένη ήταν η στάση που θα ακολουθούσε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατά την τελευταία συνεδρίασή της, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
Μάλιστα, η επερχόμενη «παύση» στη διαδικασία αύξησης επιτοκίων από τη Federal Reserve είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, γεγονός που δικαιολογεί μεταξύ άλλων την άνοδο της τιμής του χρυσού από τα 1.200 δολάρια στα 1.346 δολάρια μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα δεν αναμένεται κάποια σημαντική επίδραση της Fed στον χρυσό, εκτός εάν υπάρξει επιδείνωση στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που θα οδηγούσε την κεντρική τράπεζα να εξετάσει την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.
Ωστόσο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο θα σημειωθεί ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ προς το παρόν τάσσονται υπέρ μίας προσέγγισης που βασίζεται στην υπομονή και στην προσεκτική αξιολόγηση των μακροοικονομικών δεδομένων.
Ενδεχομένως αυτό να είναι και το μόνο κομμάτι στο οποίο υπάρχει μία σύνδεση με τον χρυσό, καθώς η στάση και οι μελλοντικές κινήσεις των επενδυτών βασίζονται στην ίδια προσέγγιση.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης