Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Τι μας δίδαξαν τα τελευταία 10 χρόνια και τι θα συμβεί στο μέλλον – 15 βασικά συμπεράσματα

Bank of America Merrill Lynch: Τι μας δίδαξαν τα τελευταία 10 χρόνια και τι θα συμβεί στο μέλλον – 15 βασικά συμπεράσματα
Με βάση την Bank of America τελικώς αποδεικνύεται ότι η Wall Street εξακολουθεί να είναι «πολύ μεγάλη για να αποτύχει», ενώ η «Ιαπωνικοποίηση» της ανάπτυξης και των επιτοκίων επικρατεί διεθνώς.
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση για τα συμπεράσματα που βγήκαν τα τελευταία 10 χρόνια στις αγορές και πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη για το μέλλον προβαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.
Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του μεγαλύτερου νομισματικού πειράματος στην ιστορία, οι κεντρικές τράπεζες υιοθέτησαν τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν ένα μη βιώσιμο χρέος, αγοράζοντας 12 τρισεκατομμύρια δολάρια assets για να στηρίξουν κρατικά και εταιρικά ομόλογα, που αναδεικνύεται και πάλι ως η μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο.
Επίσης πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικών ομολόγων έχουν απόδοση κάτω από το 0% και μετά από μια καταστροφική προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της νομισματικής πολιτικής, η αγορά είναι πεπεισμένη ότι η FED θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες...
Με βάση την Bank of America τελικώς αποδεικνύεται ότι η Wall Street εξακολουθεί να είναι «πολύ μεγάλη για να αποτύχει», η «Ιαπωνικοποίηση» της ανάπτυξης και των επιτοκίων επικρατεί διεθνώς.
Επίσης υπάρχουν 175 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακά στοιχεία, 536 εταιρείες ζόμπι.
Το 26% της κεφαλαιοποίησης στην Wall είναι νέες τεχνολογίες.

Τα βασικά συμπεράσματα

1) Περίπου 175 τρισεκ. δολάρια είναι η τρέχουσα αξία των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, 2 φορές το μέγεθος του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η Wall Street εξακολουθεί να είναι «πολύ μεγάλη για να αποτύχει»
Η συνολική αξία των παγκόσμιων μετοχών και των ομολόγων που έχουν εκκρεμεί αυξήθηκε 8 φορές από το 1990, από 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε 175 δολάρια σήμερα.
To ενεργητικό, εταιριών και τραπεζών είναι 2 φορές το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο το 2018 σημείωσε οριακή μείωση στα 180 τρισεκ. δολάρια από 175 τρισεκ. δολάρια.
 



Το παγκόσμιο οφειλόμενο χρέος είναι τώρα 100 τρισεκ. δολάρια, από μόλις 13 τρισεκ. δολάρια το 1990.
Το χρέος αντιπροσωπεύει το 57% των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Η αξία των μετοχών των πιο μεγάλων εταιριών έχει επίσης αυξηθεί από 9 τρισεκ. δολάρια το 1990 σε 75 τρισεκ. δολάρια σήμερα.
Οι μετοχές των παγκόσμιων μετοχών τριπλασιάστηκαν σε αξία μεταξύ Μαρτίου 2010 όπου κατεγράφησαν τα χαμηλά της χρηματοπιστωτικής σε σχέση με τις 18 Ιανουαρίου 2018 όπου έφθασαν σε αξία τα 90 τρισεκ. δολάρια.
Τα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία – δηλαδή τράπεζες – έχουν σημειώσει αύξηση 200% την τελευταία 10ετία.
Η πιο πρόσφατη κορυφή των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ως ποσοστό στο παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 226%.

2) Στο 26% η συμμετοχή των νέων τεχνολογιών ως ποσοστό στην  χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίησης της Wall Street
Τα τελευταία 10 χρόνια έχει σημειωθεί η 2η μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδος τα τελευταία 25 χρόνια λόγω τεχνολογίας.
Το 2018, οι τομείς τεχνολογίας και ηλεκτρονικού εμπορίου αντιπροσώπευαν το 26% του συνολικού ανώτατου ορίου της χρηματιστηριακής αγοράς (21% σήμερα).
Να σημειωθεί ότι η φούσκα dot.com του 2000 αντιστοιχούσε στο 34% της συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης της Wall.
H φούσκα των ακινήτων του 2006 ήταν 26%.
H Κίνα και η φούσκα του πετρελαίου και των ενεργειακών εταιριών έφθασε στο 24%.

3) Το 7% του αμερικανικού χρέους έχει αγοραστεί από την Κίνα, η μεγαλύτερη συμμετοχή από οποιαδήποτε χώρα
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, έχει την μεγαλύτερη έκθεση σε αμερικανικό χρέος.
 Συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία (17,4%), αμοιβαία κεφάλαια και ETF (12,7%) και η Federal Reserve (12,6%) κατέχουν τα περισσότερα κρατικά αμερικανικά ομόλογα.
Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, η οποία αντιπροσωπεύει χρεόγραφα 18,4 τρισ. δολάρια.
 



4) Στο 0,2% ανέρχεται η πρόβλεψη για το τέλος του 2020 στην απόδοση των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων
Οι αποδόσεις του αμερικανικού Δημοσίου έχουν προβλεφθεί να κινούνται πάνω από 3%.
Η Ιαπωνία βρίσκεται στο 0,2% στα 10ετή ομόλογα.
 
5) Υπάρχουν συνολικά 11 τρισεκατομμύρια δολάρια διεθνώς σε ομόλογα με αρνητικά επιτόκια
Ένας λόγος που η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός απογοητεύουν τα τελευταία 10 χρόνια είναι η συνεχής αύξηση του χρέους, το οποίο δεν «επιδρά» στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά οδηγεί μάλλον τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις αποταμιεύσεις .
Από το τρίτο τρίμηνο του 2018, το παγκόσμιο χρέος ισοδυναμούσε με 244,2 τρισεκ δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 318% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ενώ το χρέος έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, τα επιτόκια πλησιάζουν στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ.
Ο λόγος είναι η πρωτοφανής παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα, Ευρώπης, ΗΠΑ και Ιαπωνίας.
Λόγω της οικονομικής καταστολής υπάρχουν 11 τρισεκ. δολάρια αξίας σε ομόλογα με αρνητικά επιτόκια.
 



6) Το 2018 ήταν ο πρώτος χρόνος από το 2000 που τα μετρητά υπερέβησαν σε απόδοση τα ομόλογα και τις μετοχές.

7)Υπάρχουν 536 διεθνείς εταιρίες που αποτελούν zombie αποτελούν το 13% του συνόλου
Τα χαμηλά επιτόκια και η ικανότητα των εταιρειών χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας να εκδίδουν χρέη έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των εταιρειών «ζόμπι», δηλαδή σε εταιρείες που είναι υπερχρεωμένες και δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα σημερινά ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Το 2018, ο αριθμός των εταιρειών «zombie», που ορίζονται ως εταιρείες με κέρδη (EBIT) μικρότερα από τις πληρωμές τόκων, ανερχόταν σε 536, όχι μακριά από τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (626).
 

8) Πάνω από 5,5 τρισεκ. δολάρια η χρηματιστηριακή αξία του τομέα των τεχνολογιών των ΗΠΑ δηλαδή ξεπερνούν όλες τις αναδυόμενες αγορές
Πρόκειται για την δεύτερη τεχνολογική φούσκα:
Οι αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μεμονωμένος τομέας της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς με μέγιστη χρηματιστηριακή αξία 5,5 τρισεκ δολάρια έναντι 5,4 τρισεκ. δολαρίων που είναι η χρηματιστηριακή αξία των αναδυόμενων αγορών και περίπου 4,4 τρισεκ. που είναι η αξία των μετοχών της  Ευρωζώνης.
Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετοχών, η Ιαπωνία, είναι σχεδόν 8 φορές μικρότερη 3,3 τρισκ από τις ΗΠΑ 25 τρισεκ. δολάρια.
Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν 5 από τις 7 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενώ 7 από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο είναι εταιρείες τεχνολογίας.
Η Microsoft είναι η μόνη εταιρεία που συμμετέχει στις κορυφαίες 10 μετοχές στον 21ο αιώνα.

 
9)Αποδόσεις μετοχών στην Ευρώπη.
Οι μετοχές της ζώνης του ευρώ είναι εξαιρετικά κυκλικές και εξαρτώνται δυσανάλογα από την πορεία των τραπεζών, ιδίως από την Ιταλία (32%) και την Ισπανία (36%).
Η επόμενη σημαντική αναδιάρθρωση στην Ευρωζώνης στις μετοχές αναμένεται στο τέλος της τρέχουσας εποχής των αρνητικών επιτοκίων.


10) Η πρόβλεψη αύξησης των κερδών ανά μετοχή το 2019 εκτιμάται μόλις στο 4% από 24% το 2018
Ο οικονομικός κύκλος των ΗΠΑ καθίσταται πλέον ο μεγαλύτερος στην ιστορία τον Ιούλιο του 2019.
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Κίνας έχει επανειλημμένα ήδη δείχνει σημάδια κόπωσης.

11) Οι 3.498 μονάδες είναι το επίπεδο στο οποίο η αγορά ταύρων για τον δείκτη S & P 500 θα γίνει η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί  ποτέ
Πάντως η αμερικανική αγορά μετοχών -3% από το υψηλό όλων των εποχών, στην Ευρωζώνη (33%), στην Κίνα (40%), στην Ισπανία (52%), στην Ιταλία (62%).

12) Απαιτείται άνοδος 68% στις τιμές των μετοχών για τις τράπεζες της  Ευρωζώνης ώστε να φθάσουν στα παλιά υψηλά

13) Το 67% της παγκόσμιας αγοράς μετοχών απέχει 20% από το υψηλό όλων των εποχών


14) Τα CDS είναι το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χώρας ή εταιρίας\
Τα CDS της "ασφαλέστερης" εταιρείας στον κόσμο είναι μόλις 17 μονάδες βάσης και είναι της Nestle
Με όρους χώρας η Ελβετία έχει 12 μ.β. CDS ξεπέρασε τη Γερμανία 13 μονάδες βάσης ως η πιο αξιόπιστη χώρα τον Μάιο του 2018.
Η λιγότερο αξιόπιστη η Βενεζουέλα 7.760 μονάδες βάσης το υψηλότερο CDS με μέγιστο 15.559 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο του 2017.
 

15)Η μερισματική απόδοση του παγκόσμιου δείκτη μετοχών βρίσκεται στο 2,5%, κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 2,9%
Οι αποδόσεις των μερισμάτων που υπερβαίνουν το 3,5% βρίσκονται σε Ρωσία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊβάν.
Αποδόσεις μερισμάτων κάτω από 2% συναντώνται σε Ινδία, ΗΠΑ, κ.α..
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης