Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Καθοριστικός ο νέος γύρος ενδεικτικών ψηφοφοριών - Πιέσεις στη May για πρόωρες εκλογές - Οι προβλέψεις των αναλυτών

Brexit: Καθοριστικός ο νέος γύρος ενδεικτικών ψηφοφοριών - Πιέσεις στη May για πρόωρες εκλογές - Οι  προβλέψεις των αναλυτών
Οι βουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν για λιγότερες προτάσεις αυτή τη φορά, στο πλαίσιο αναζήτησης των εναλλακτικών για το Brexit
Πιέσεις για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών δέχεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, με τη διεξαγωγών των ενδεικτικών ψηφοφοριών σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων να αποτελεί τον καταλύτη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η May θα επιδιώξει τη διεξαγωγή τέταρτης ψηφοφορίας για τη συμφωνία με την Ε.Ε.
Οι βουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν για λιγότερες προτάσεις αυτή τη φορά, στο πλαίσιο αναζήτησης των εναλλακτικών για το Brexit.
Το κοινοβούλιο, το οποίο έχει πλέον τον έλεγχο όσον αφορά το Brexit, θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με την προηγούμενη φορά.
Η επιλογή των προτάσεων που θα τεθούν σε ψηφοφορία από τον πρόεδρο της Βουλής John Berkow και ενιαίο ψηφοδέλτιο πολλαπλών επιλογών με «ναι» ή «όχι» στις προτάσεις που θα περιληφθούν.
Στον πρώτο γύρο είχαν επιλεγεί για να τεθούν σε ψηφοφορία οχτώ προτάσεις, αλλά σήμερα ο αριθμός των επιλεγμένων προτάσεων αναμένεται να είναι μικρότερος, κατά το μισό ή και λιγότερο, ώστε να περιοριστούν οι επιλογές των βουλευτών και να διαμορφωθεί μία πιο σαφής εικόνα γύρω από τις περισσότερο δημοφιλείς προτιμήσεις.

Οι τρεις προτάσεις με την μικρότερη διαφορά ψήφων κατά τον πρώτο γύρο αφορούσαν:

1.την τελωνειακή ένωση (δεν πλειοψήφησε με μόλις 8 ψήφους διαφορά), σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές θα στηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού, Theresa May,  με αντάλλαγμα να δεσμευτεί ότι η Βρετανία θα διατηρήσει το καθεστώς της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.
2. το επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα (δεν πλειοψήφησε με 27 ψήφους διαφορά), σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν εάν συμφωνούν με οποιαδήποτε συμφωνία για αποχώρηση, αλλά το ερώτημα που θα τεθεί θα πρέπει να το αποφασίσουν οι βουλευτές.
3. την παραμονή σε τελωνειακή ένωση και επιπλέον ευθυγράμμιση με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά (δεν πλειοψήφησε με 30 ψήφους διαφορά).
Η συζήτηση των προτάσεων θα ξεκινήσει το απόγευμα και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ.

Goldman Sachs: Το Brexit έχει κοστίσει στη Βρετανία σχεδόν το 2,5% του ΑΕΠ

Το 2,5% του ΑΕΠ της σε σχέση με την αναπτυξιακή της πορεία πριν από το δημοψήφισμα του 2016 έχει χάσει Βρετανία σύμφωνα με την Goldman Sachs.
«Οι πολιτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα προσπαθούν να καταλήξουν  σε κάποιο αποτέλεσμα» σχετικά με το Brexit επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
«Η αβεβαιότητα που προκαλείται σχετικά με τη μελλοντική πολιτική και οικονομική σχέση με την ΕΕ έχει πραγματικό κόστος στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, που μεταδίδεται και στις άλλες οικονομίες» αναφέρουν.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αβεβαιότητα του Brexit είναι βασικός παράγοντας που επηρεάζει την οικονομική παραγωγή.
«Τα σοκ αβεβαιότητας επιβάρυναν την αύξηση των επενδύσεων αμέσως μετά το δημοψήφισμα όπως και πιο πρόσφατα λόγω της ενίσχυσης της αβεβαιότητας» επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας, το κόστος του Brexit διαμορφώνεται σε περίπου 785 εκατ. δολ. σε εβδομαδιαία βάση μετά το δημοψήφισμα.

Citigroup: Μακρά παράταση Brexit και πρόωρες εκλογές τα πιθανότερα σενάρια για τη Βρετανία

Η μακρά παράταση του Brexit και οι πρόωρες εκλογές είναι τα πιθανότερα σενάρια για τη Βρετανία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup.
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας χαρακτηρίζουν καθοριστικό για τη συνέχεια τον αποψινό (1/4) νέο γύρο εναλλακτικών ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Εάν μια πιο ήπια μορφή του Brexit καταστεί κυβερνητική πολιτική, βλέπουμε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος οι συντηρητικοί βουλευτές που τάσσονται κατά της ΕΕ, να καταψηφίσουν την κυβέρνηση σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης, προκαλώντας πρόωρες εκλογές», αναφέρει η Citigroup.
Η μακρά παράταση του Brexit και οι πρόωρες εκλογές είναι τα πιθανότερα σενάρια για τη Βρετανία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup.
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας χαρακτηρίζουν καθοριστικό για τη συνέχεια τον αποψινό (1/4) νέο γύρο εναλλακτικών ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ως εκ τούτου, εάν κάποια από τις εναλλακτικές επιλογές συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις αποψινές ψηφοφορίες, η May είναι πιθανό να τη χρησιμοποιήσει ως απειλή για να εξασφαλίσει ψήφους υπέρ της συμφωνίας της, σε μια τέταρτη ψηφοφορία, σημειώνει η Citi.
Ωστόσο, η Citigroup θεωρεί ως επικρατέστερο σενάριο τη νέα απόρριψη της συμφωνίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης