Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πρωταγωνίστρια στις αμυντικές δαπάνες η Σαουδική Αραβία - Πού στοχεύει στο βασίλειο

tags :
Πρωταγωνίστρια στις αμυντικές δαπάνες η Σαουδική Αραβία - Πού στοχεύει στο βασίλειο
Πρωταγωνίστρια στις αμυντικές δαπάνες η Σαουδική Αραβία - Πού στοχεύει στο βασίλειο
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από την ομάδα παρακολούθησης της μεταφοράς όπλων, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), το 70% του οπλοστασίου της Σαουδικής Αραβίας προέρχεται τώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, οι Σαουδάραβες κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές όπλων για τα τελευταία δύο χρόνια και υπάρχει ελάχιστη ένδειξη ότι αυτή η τάση θα μειωθεί, καθώς ο Ριάντ συνεχίζει τον πόλεμο στην γειτονική Υεμένη και καθώς οι περιφερειακές φιλοδοξίες του Βασιλείου αυξάνονται.
Ο αναλυτής  Pieter Wezeman ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής του SIPRI, δήλωσε στο PRI ότι το εμπόριο όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζει να αυξάνεται.
«Υπήρξε μια πολύ σημαντική αύξηση των προμηθειών όπλων στη Σαουδική Αραβία από τις ΗΠΑ», ανέφερε.
Αναφέρει λεπτομερώς ότι ο όγκος αποτελεί σημαντικό σύστημα όπλων ως εξής:
Για τη Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ προμηθεύουν ένα πολύ ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων.
Οι σημαντικότεροι τύποι όπλων περιλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης δεξαμενές και βλήματα.
Περιλαμβάνει πολύ προηγμένους αισθητήρες και εξοπλισμό συλλογής πληροφοριών, συχνά σε αεροπλάνα.
Στα επόμενα χρόνια, θα περιλαμβάνει επίσης φρεγάτες και άλλου τύπου επιθετικά πλοία.
Ο Wezeman πρότεινε επίσης ότι οι Σαουδάραβες ανησυχούν για την ιρανική συμμετοχή στην Υεμένη.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό την Τεχεράνη για τη μεταβίβαση βαλλιστικών πυραύλων σε ανταρτών του Shia Houthi, προκειμένου να επιτεθούν σε στόχους βαθιά μέσα στη Σαουδική Αραβία.



Ο Wezeman εξήγησε επίσης ότι τα κίνητρα της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά όπλων από τα προηγούμενα χρόνια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κρυμμένα, αφήνοντας τους αναλυτές να εικάζουν για τους πιο προφανείς γεωπολιτικούς παράγοντες.
Ο Wezeman πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι το κύριο κίνητρο για τη Σαουδική Αραβία είναι ότι θέλει να καταστεί μια περιφερειακή δύναμη και ότι τα όπλα θεωρούνται σημαντικό εργαλείο για να πετύχει αυτό το σκοπό».




Σημαντικότερος είναι ο βαθμός στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν κατά πολύ τη Ρωσία εν μέσω αυτού που ορισμένοι παρατηρητές πρόσφατα αποκαλούσαν τον «νέο Ψυχρό Πόλεμο».
Σύμφωνα με την έκθεση:
 Το χάσμα μεταξύ των δύο πρώτων χωρών εξαγωγών όπλων αυξήθηκε επίσης: οι αμερικανικές εξαγωγές μεγάλων όπλων ήταν κατά 75% υψηλότερες από εκείνες της Ρωσίας το 2014-18, ενώ ήταν μόνο 12% υψηλότερες κατά την περίοδο 2009-13. Περισσότερο από το ήμισυ (52%) των αμερικανικών εξαγωγών όπλων προχώρησε στη Μέση Ανατολή το 2014-18.
 «Οι ΗΠΑ έχουν εδραιώσει περαιτέρω τη θέση τους ως κορυφαίος προμηθευτής όπλων παγκοσμίως», λέει ο Δρ. Aude Fleurant, Διευθυντής του προγράμματος SIPRI για τα όπλα και τις στρατιωτικές δαπάνες. «Οι ΗΠΑ εξήγαγαν όπλα σε τουλάχιστον 98 χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια. αυτές οι παραδόσεις περιλάμβαναν συχνά προηγμένα όπλα, όπως αεροσκάφη μάχης, κρουαζιέρες μικρής εμβέλειας και βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και μεγάλους αριθμούς βομβών με καθοδηγούμενη δράση ».
Ένα ενδιαφέρον σημείο δεδομένων σχετικά με την καθυστέρηση της Ρωσίας στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων σχετίζεται με τη Βενεζουέλα και την Ινδία: «Οι εξαγωγές όπλων από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 17% μεταξύ των ετών 2009-13 και 2014-18, ιδίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών όπλων από την Ινδία και τη Βενεζουέλα , "σημειώνει η έκθεση.
Εν τω μεταξύ, το Κογκρέσο των ΗΠΑ σημείωσε πρόσφατα ότι θα προσπαθήσει να βάλει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της στρατιωτικής συνεργασίας του Ριάντ, αναζητώντας απαντήσεις στη συνέργεια της Σαουδικής Αραβίας στη δολοφονία του Jamal Khashoggi - προσπάθειες που ο Λευκός Οίκος φάνηκε να πέφτει σε κάθε στροφή.
Συνεπώς, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα παραμείνει "η συνήθης πρακτική" όσον αφορά τη μακρά αγωγό των ΗΠΑ-Σαουδικής Αρχής για δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης