Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Η ματαιοδοξία της ΕΕ και το ηθικό δίδαγμα του Brexit

Gatestone Institute: Η ματαιοδοξία της ΕΕ και το ηθικό δίδαγμα του Brexit
Η διαδικασία του Brexit έχει πολλά να διδάξει τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τα μηνύματα που προσπαθεί να στείλει η Βρετανία και όχι μόνο στην ΕΕ μέσω του Brexit υπογραμμίζει σε ανάλυσή του το think tank, Gatestone Institute.
Σε αυτήν υπογραμμίζει ότι ενώ το αποτέλεσμα του Brexit –το οποίο έχει μετατραπεί σε σήριαλ- δεν είναι ακόμη ορατό, η ΕΕ θα έκανε καλά να επανεξετάσει τις επιδόσεις της ως μια τολμηρή εμπειρία.
Ακόμη και αν, όπως αναμενόταν, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά κάποιον τρόπο κατορθώσει να «λύσει» το Brexit και να παραμείνει συνδεδεμένο με την ΕΕ, είναι γεγονός ότι εκατομμύρια Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι είναι δυσαρεστημένοι με τις πτυχές της εμπειρίας που συνεχίζουν να βιώνουν.
Το πρώτο πρόβλημα με την ΕΕ είναι ότι, αν και ονομάζεται ένωση, στην πραγματικότητα δεν είναι.
Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει σημαία, ύμνο, κοινοβούλιο, συμβούλιο υπουργών και ακόμη και ψευδοπρεσβείες σε πολλές χώρες, αλλά παρά τις «τυπικές υπηρεσίες» ενός κράτους, η ΕΕ είναι ουσιαστικά ένας οικονομικός σύλλογος. όχι κράτος.
Ακόμη και τότε η ΕΕ ασχολείται κυρίως με δύο κλάδους της οικονομίας: τη βιομηχανία και τη γεωργία, τομείς που αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% του συνδυασμένου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των 28 κρατών μελών.
Στην περίπτωση της Βρετανίας, η οποία είναι κατά κύριο λόγο μια οικονομία βασισμένη στις υπηρεσίες, η βιομηχανία και η γεωργία αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του ΑΕΠ.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου ένα τοις εκατό του συνολικού ΑΕΠ των 28 μελών του.
Ωστόσο, κατά μέσο όρο, το κράτος στις 28 χώρες ελέγχει τις δαπάνες περίπου 50% του ΑΕΠ.
Βασικές πτυχές της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας, των επιτοκίων και, εκτός από τα μέλη της Ευρωζώνης, τα εθνικά νομίσματα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιπροσωπεύουν πολλές διαφορετικές ιστορικές αναμνήσεις και εμπειρίες.
Οι Βρετανοί διαμορφώνονται από δύο αιώνες αποικιακής εμπειρίας, ακολουθούμενη από ένα σύντομο φλερτάρισμα με τη μορφοποίηση της σοσιαλδημοκρατίας στην εκδοχή του «καπετάνιου» του καπιταλισμού με μια μόνο λέξη: απληστία.
Τα σκανδιναβικά μέλη της ΕΕ αναδύονται από επτά δεκαετίες σοσιαλδημοκρατίας με την έννοια "ευημερία" ως βασικό πολιτικό συστατικό.
Η Γερμανία και η Αυστρία υπερηφανεύονται για το οικονομικό μοντέλο της "κοινωνικής αγοράς", το οποίο αντιμετωπίζεεται με μεγάλη καχυποψία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ένα "ασπρόμαυρο" μοντέλο στο οποίο η ανεπίσημη ή μαύρη οικονομία είναι σχεδόν τόσο μεγάλη όσο η επίσημη.
Τα κράτη Benelux, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ζούσαν με αυτό που αποκαλούν «κοινωνικό καπιταλισμό» - ένα σύστημα στο οποίο ο κύριος ρόλος του κράτους είναι να αναδιανέμει τον πλούτο που δημιουργήθηκε.
Η Γαλλία, ανάλογα με το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία σε κάποια δεδομένη στιγμή, έχει είτε ένα μοντέλο που μοιάζει με αυτό Γερμανίας και Αυστρίας ή με ένα άλλο που μοιάζει με αυτό των χωρών Benelux.
Τα μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αποτελούσαν όλα μέρη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του Σοβιετικού Comecon, περίμεναν το κράτος και φυσικά το κόμμα να λάβει όλες τις αποφάσεις και να καλύψει όλες τις ανάγκες.
Τα 28 κράτη μέλη έχουν διαφορετικά πολιτικά συστήματα, από παραδοσιακές μοναρχίες έως δημοκρατίες με επαναστατικό υπόβαθρο και έθνη που εξέρχονται από τα συντρίμμια των αυτοκρατοριών.
Έχουν επίσης μακρά ιστορία έχθρας μεταξύ τους.
Αφήνοντας κατά μέρος μία μακρά ιστορία πολέμων, μερικοί εκ των οποίων διήρκησαν πάνω από 100 χρόνια, η αγάπη χάνεται ανάμεσα στους Γάλλους και τους Γερμανούς ή τους Βρετανούς για το θέμα αυτό. Για τους Ούγγρους, αυτοί που μισούν περισσότερο στον κόσμο είναι οι Ρουμάνοι, καθώς θεωρούν ότι στη χώρα ζουν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια «αιχμάλωτοι Ούγγροι» των οποίων το έδαφος προσάρτησε η Ρουμανία το 1919.
Οι Ιρλανδοί αγαπούν τους Βρετανούς όσο και οι Ολλανδοί αγαπούν τους Γερμανούς, δηλαδή όχι πολύ.
Οι Ιταλοί εξακολουθούν να θυμούνται την καταπίεση υπό τους Αυστριακούς και οι Ισπανοί δεν έχουν ξεχάσει τον αγώνα τους εναντίον του Ναπολέοντα.
Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η ΕΕ κατόρθωσε να συγκεντρώσει τόσα πολλά έθνη σε μια περιοχή που έχει τη μακρύτερη και πιο έντονη ιστορία εθνικών αντιπαλοτήτων.
Μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στους φόβους που προκλήθηκαν από τον Ψυχρό Πόλεμο και τις ελπίδες που αυξήθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας.
Τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη θεώρησαν ότι έπρεπε να παραμερίσουν παλιές έχθρες για να αντιμετωπίσουν το κομμουνιστικό "θηρίο από την Ανατολή".
Στη μετασοβιετική εποχή, τα έθνη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έσπευσαν να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να βάλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους και των πρώην καταπιεστών της Ρωσίας.
Περιττό να πούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθάρρυναν τη δημιουργία της αρχικής Κοινής Αγοράς και υποστήριξαν τη μορφοποίησή της στην ΕΕ ως μέρος μιας μεγάλης στρατηγικής για να συγκρατήσουν την  ΕΣΣΔ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε μια ήπειρο που γνώρισε τους περισσότερους από τους πολέμους που έχει δει η ανθρωπότητα στην ιστορία της.
Η ΕΕ έχει επίσης επιτελέσει σπουδαία δουλειά με την αποκαλούμενη "mise à niveau" (αναβαθμισμένη πολιτική) που βοηθά τα νέα μέλη να επιτύχουν κάποιο βαθμό ισοτιμίας με τα ιδρυτικά μέλη σε βασικούς τομείς του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών αξιών, των οικονομικών κανονισμών , και η διεθνής συμπεριφορά.
Το Brexit έχει επισημάνει τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.
Η πρώτη πρόκληση αφορά μια εκτεταμένη υπερεκτίμηση του ρόλου της ΕΕ.
Αυτό οφείλεται στην αντίληψή της ως υπερεθνικό κράτος το οποίο ασφαλώς δεν είναι.
Οι τοπικοί πολιτικοί σε πολλά κράτη μέλη θέλουν να κατηγορούν την ΕΕ για τις δικές τους αδυναμίες ακόμη και σε τομείς που δεν αφορούν την ένωση.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει επίσης την πρόκληση που θέτει η επιστροφή του εθνικού κράτους ως το πιο δημοφιλές μοντέλο κοινωνικοπολιτικής οργάνωσης ανά τον κόσμο.
Τώρα όλοι οι υπερεθνικοί και / ή διεθνείς οργανισμοί, από τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι το ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζονται με καχυποψία, αν όχι απόλυτη εχθρότητα, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Οι ηγέτες της ΕΕ και όσοι την υποστηρίζουν θα ήταν καλό να εξετάσουν μια πιο μετριοπαθή και ρεαλιστική εικόνα της ένωσης ως οικονομικού συλλόγου που ασχολείται μόνο με ορισμένες πτυχές των οικονομιών των μελών της και όχι ως εικαζόμενες «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».
Η ΕΕ προσποιείται ότι είναι μια μηχανή που προσπαθεί να επιβάλει την ομοιομορφία στα έθνη που πάντα υπερηφανεύονται για την ιδιαιτερότητά τους.
Μπορεί να επιβιώσει και ακόμη και να ευημερήσει εάν λειτουργεί ως ένα μέσο ενότητας, αλλά με διατήρηση της ποικιλομορφίας.
Ακόμη και αν δεν συμβεί ποτέ στην πραγματικότητα, το μήνυμα του Brexit προς την ΕΕ είναι: Σταματήστε να είστε ματαιόδοξοι!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης