Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας - Zaev στα Σκόπια: Η Συμφωνία των Πρεσπών λύνει τα προβλήματα - Ειδική επιτροπή για τα εμπορικά σήματα - Οι επιχειρηματικές συμφωνίες

Τσίπρας - Zaev στα Σκόπια: Η Συμφωνία των Πρεσπών λύνει τα προβλήματα - Ειδική επιτροπή για τα εμπορικά σήματα - Οι επιχειρηματικές συμφωνίες
Σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας - Στο επίκεντρο οι επενδύσεις
(upd5) Την ανάγκη να οικοδομηθούν σε στέρεα θεμέλεια οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας, τόνισαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της Β. Μακεδονίας, Zoran Zaev, κατά τις ομιλίες τους στην έναρξη του πρώτου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας - Β. Μακεδονίας.
Πρώτος ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Zoran Zaev, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ξεχωριστή ημέρα».
«Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Πριν ένα χρόνο δεν τολμούσαμε να σκεφθούμε ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί», δήλωσε ο Zaev, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι το διάστημα μέχρι τη σημερινή ημέρα δεν ήταν καθόλου εύκολο.
«Όταν έχεις επιθυμία να αποκτήσεις έναν νέο φίλο και είσαι ανοικτός, τότε μπορείς να τα καταφέρεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Zaev τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του, καθώς και για την πρώτη φορά που υπήρξε διυπουργική συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως γνωστοποίησε, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό έκλεισε συμφωνίες για μία σειρά θεμάτων, όπως αμυντική συνεργασία και αναφορικά με τα διασυνοριακά σημεία.
«Ελπίζω ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες θα δώσουν σε όλους μία σαφέστερη εικόνα πως δύο χώρες που στο παρελθόν δεν μπορούσαν να συνεργαστούν σε τίποτα τώρα κλείνουν συμφωνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως συνέχισε, «μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχουμε σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές υψηλόβαθμων αξιωματούχων με στόχο να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας».
Σύμφωνα με τον Zaev, οι επιχειρηματίες ήταν αυτοί που και πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών είχαν κατανοήσει την ανάγκη συνεργασίας και τα οφέλη που θα έφερνε.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, το 2018 η Ελλάδα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας του, με εντυπωσιακή αύξηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Β. Μακεδονία, με ποσοστό άνω του 30%, με τις επενδύσεις να καλύπτουν τον τραπεζικό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τις κατασκευές.
Ο Zaev δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να στηρίξει το έργο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος θα συνδεθεί με τον ΤΑΡ.
Αναφερθείς στην προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Zaev χαρακτήρισε την Ελλάδα «ισχυρό εταίρο».
«Θα ήθελα να τονίσω ότι η Βόρεια Μακεδονία απέκτησε έναν πιστό φίλο στις προσπάθειές ένταξής της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», δήλωσε.
Όπως δήλωσε, στόχος της χώρας του είναι η αύξηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και κυρίως αυτών μεταφορών, αλλά και για θέματα περιβάλλοντος και ιατρικής επιστήμης, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους επιχειρηματίες να επενδύσουν περισσότερο και να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε όλους όσους έδειξαν πόσο σημαντική είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον φίλο μου πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήληωσε εντυπωσιασμένος για το ενδιαφέρον που καταγράφεται στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες «να έρθουμε πιο κοντά, η μια να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης».
«Με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», «αποδείξαμε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα. Αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν κοινό δρόμο σε ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας», δήλωσε.
Τόνισε επίσης, ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, να καταρρίψουμε εθνικισμούς και πατριοδοκαπηλείες και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, γιατί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ' επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

-Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση
-Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.
-Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις
-Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
-Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.
-Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.
-Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.
-Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασιμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταμειφθεί, τόνισε.

Οι κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών προς τους δημοσιογράφους

Την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών τόνισαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξςη Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στα Σκόπια, ενώ έκαναν λόγο για σημαντικές ευκαιρίες σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Όπως είπαν, η Συμφωνία των Πρεσπών λύνει τα προβλήματα, δεν τα δημιουργεί, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι έχει δοθεί μάχη κατά των fake news.
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των εμπορικών σημάτων, το οποίο απασχολεί τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, οι δύο πρωθυπουργοί δήλωσαν ότι θα δημιουργηθεί μια επιτροπή ειδική για την χρήση της ορολογίας και των εμπορικών σημάτων.
Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ενδεικτικό της πολεμικής κατά της Συμφωνίας, είναι ότι όσοι την αντιπολιτεύτηκαν σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την αντιπολιτευτική του στάση, έχει δεσμευθεί ότι θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εκτίμησε ότι όσο περνάει ο καιρός θα πειστούν και οι πιο δύσπιστοι για τα οφέλη της. 
«Από τις 17 Ιουνίου του 2018, όταν και υπογράψαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, γράφουμε συνεχώς ιστορία.
Έχουμε ζητήσει από την ΕΕ να κινήσει τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας - Για να δώσουμε μια απάντηση στον εθνικισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. 
«Το απόγευμα θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ.
 Δημιουργούμε ένα νέο χώρο συνεργασίας με αμοιβαία συμφέροντα.
 Η συνάντηση αυτή είναι ιστορικής σημασίας», τόνισε.
O Aλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τα Βαλκάνια, ενώ επέστησε την προσοχή στα fake news που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σχετικά με υπαρκτά προβλήματα, τα οποία ωστόσο προϋπήρχαν της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αντίθετα, υπογράμμισε, η Συμφωνία στοχεύει στη λύση αυτών των προβλημάτων.
«Αποφασίσαμε τη σύσταση εντός του Μαΐου για να διευθετηθούν προβλήματα  ανάμεσα σε επιχειρηματίες και το καταναλωτικό κοινό για τα ζητήματα  εμπορικών σημάτων και επωνυμιών .
Η Συμφωνία των Πρεσπών λύνει αυτά τα προβλήματα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Προσπαθούμε να κτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγημα από αυτό των συγκρούσεων, της βίας, του πολέμου», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η σημερινή μου επίσκεψη είναι η πρώτη επίσημη Έλληνα πρωθυπουργού στην χώρα σας.
Έχουμε χάσει πολύ καιρό, πρέπει να τρέξουμε», τόνισε ο Α. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικές τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο χώρες.




Μηνύματα στις μεγάλες δυνάμεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στις μεγάλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Κίνα και η Ρωσία.
Όπως τόνισε, οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι λαοί θα παίξουν τον ρόλο τους.
«Καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον αλλά όχι με όρους του παρελθόντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με τις δηλώσεις Τσίπρα συμφώνησε και ο Zaev, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει μοντέλο προς μίμηση, ένα παράδειγμα για το μέλλον, χρήσιμο για περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοιες διαμάχες.
Όπως σημείωσε, το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων μόνο καλό μπορεί να προκαλέσει και η Βόρεια Μακεδονία επιθυμεί να συνεργαστεί με όλους.
Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ρωσία αναγνώρισε τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας.

Στο επίκεντρο τα ενεργειακά

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια.
Συζήτησαν το θέμα των ενεργειακών διασυνδέσεων, πετρελαϊκών, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ανέφερε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η προσθήκη στο Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και MER, οι κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και οι συνομιλίες ΑΔΜΙΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση, αναδεικνύουν τα πολλά επίπεδα που ανοίγονται για την ενίσχυση της συνεργασίας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Συμφώνησαν, επίσης, να συνεργαστούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

H σταθερότητα το «αντάλλαγμα» για την προστασία του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας

Η σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα είναι το "αντάλλαγμα" για την ανάληψη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της προστασίας του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ζάεφ φιλοδοξούν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ενώ προσέθεσε πως δεν αλλάζει κάτι που είναι προς όφελος των λαών.

Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια
 
Με απώτερο στόχο να γίνουν τα πρώτα βήματα μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται σήμερα Τρίτη 2 Απριλίου στα Σκόπια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από 10 υπουργούς και περισσότερους από 140 Έλληνες επιχειρηματίες.
«Προσγειωθήκαμε σήμερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων, για μια ιστορική επίσκεψη.
Διασχίζουμε τον αυτοκινητόδρομο της Φιλίας, ανοίγουμε το δρόμο της συνεργασίας για τους λαούς μας και τα Βαλκάνια», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter.
Λίγο πριν τις 2 ολοκληρώθηκε και η υπογραφή των συμφωνιών ανάμεσα στις δυο χώρες.
Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ιστορική επίσκεψη,  ενώ διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η επίσκεψη Τσίπρα  σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές.
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στα Σκόπια λίγο μετά τις 10:30 (ώρα Ελλάδας), και έγινε δεκτός με θερμή υποδοχή στο κυβερνητικό μέγαρο από τον Zoran Zaev, με τον οποίο στη συνέχεια είχε κατ’ιδίαν συνάντηση.

Ο Zoran Zaev υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα με μία... selfie






 


Υπογραφή συμφωνιών
 

Κατά τις διμερείς επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, ανάμεσα στα οποία και εκείνο που προβλέπει ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία θα αναλάβει την ευθύνη ασφάλειας και επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν προβλέπουν:
- Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών - το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.
- Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής 'Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου 'Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
- Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
- Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.
- Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.

Ποιοι επιχειρηματίες συνοδεύουν τον πρωθυπουργό

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει και επιχειρηματική αποστολή με πάνω από 140 στελέχη και εκπροσώπους από 100 και πλέον μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτοί θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 17:30 το απόγευμα και το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί.
Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ανάμεσα στις εταιρείες, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως μεταξύ άλλων, Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, 'Ακτωρ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A, Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A.
Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.
Σημειώνεται ότι η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας δεν ήταν μικρή στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς εκτιμάται ότι από το 1997 μέχρι το 2016 οι ελληνικές επενδύσεις ήταν πάνω από 1,5 δισ. στη γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα, πάνω από 400 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με 25.000 θέσεις εργασίας εκεί δραστηριοποιούνται ήδη με έναν εκτεταμένο κύκλο εργασιών στον κατασκευαστικό, στον μεταλλευτικό, στον τραπεζικό κλάδο, στα πετρελαιοειδή, στα καλλυντικά και στα τρόφιμα.
Στις εξαγωγές η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση με υπερδιπλάσιες τις εξαγωγές από τις εισαγωγές. Το 2017 υπήρξε μια σημαντική αύξηση 21% στις εξαγωγές από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία οι οποίες συνεχίστηκαν να κινούνται ανοδικά και το 2018 και εκτιμάται συνεπώς ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυξητική πορεία των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων.

Τι θα συζητήσουν Τσίπρας – Zaev

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση Τσίπρα – Zaev, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11:10 ενώ οι δύο πρωθυπουργοί θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο στις 13:30.
Άλλωστε και οι δύο έχουν δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ και οι δύο είναι αντιμέτωποι με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς ο Zaev έχει τις προεδρικές εκλογές στις 21/4 και ο Τσίπρας τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Συνεπώς και οι δύο θέλουν να δείξουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πρώτο βήμα, μια νέα αρχή πολλά υποσχόμενη όχι μόνο στο πολιτικό αλλά και στο οικονομικό πεδίο.


Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική».
«Η περιοχή μας χρειάζεται συνεργασία και σταθερότητα.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προοπτικής που ανοίγει, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για τη πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.
Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει να συζητήσουν οι δύο πλευρές για διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας στις οποίες πρέπει να εστιάσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ.Τσίπρας αναμένεται να θέσει στον ομόλογο του και το θέμα των εμπορικών σημάτων μετά από την ενημέρωση που είχε στην Θεσσαλονίκη από Έλληνες οινοποιούς, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την χρήση των όρων «μακεδονικός» και «Μακεδονία» ενώ θα ανακοινωθεί η καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα» που θα χειρίζεται το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα.
Παράλληλα θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για τις περιφερειακές εξελίξεις και την συνανάπτυξη στην περιοχή, δεδομένων και των μεγάλων αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη.
Θα μιλήσουν για τα τετραμερή σχήματα που καθιέρωσε η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και με τη Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία σε επίπεδο ηγετών.

Στο επίκεντρο τα ενεργειακά

Τα ενεργειακά κατέχουν δεσπόζουσα θέση στις συνομιλίες και με τη Βόρεια Μακεδονία.
Το ενδιαφέρον εντοπίζεται σε τρεις σημαντικούς τομείς:
-    Διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, με την προοπτική δημιουργίας αγωγού που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη Βόρεια Μακεδονία, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις που αυτή την στιγμή «χτίζονται» στις βαλκανικές χώρες για δίκτυο φυσικού αερίου στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ αυτά ενισχύονται από την ολοκλήρωση του TAP.
-    Ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης που υπάρχει ήδη.
-    Επανεκκίνηση τροφοδοσίας του παλιού αγωγού πετρελαίου με πετρέλαιο από την Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχει περιθώριο και για άμεσες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα από ελληνικές επιχειρήσεις.
Κομβικός είναι και ο ρόλος του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Βόρειους γείτονες, όπως και η διασύνδεση του Λιμανιού του Πειραιά με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί με τα Σκόπια, καθώς μπορεί να δώσει διέξοδο προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Η επιδίωξη Τσίπρα

Με την επικοινωνιακή «εκστρατεία» του κυβερνητικού κλιμακίου στα Σκόπια, στόχος του πρωθυπουργού είναι να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τη συμφωνία των Πρεσπών και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι άλλωστε που παραδέχτηκε και ο ίδιος, σημειώνοντας ότι είχε πολιτικό κόστος, όπως επίσης και να λειάνει τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου με αφορμή τη σύγχυση από τα εμπορικά σήματα.
Στα Σκόπια τον πρωθυπουργό συνοδεύουν μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Χρήστος Σπίρτζης.
Στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός επί τάπητος θα βρεθούν η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών οι παραφωνίες που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή την ώρα αλλά και σειρά εμπορικών συμφωνιών.
Πάντως φαίνεται πως η υλοποίηση της συμφωνίας έχει ήδη ξεκινήσει καθώς κατά πληροφορίες υπεγράφη η πρώτη συμφωνία την Δευτέρα στα Σκόπια η οποία αφορά τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας των δύο χωρών.
Κάτι που σημαίνει ότι το ραντάρ της Θεσσαλονίκης θα συνδράμει τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να συμπληρώνουν την εικόνα του εναέριου χώρου τους.
Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη ελληνική συμμετοχή στην διεύθυνση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.
Ειδικής στρατιωτικής σημασίας συμφωνία αποτελεί και η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στον Βαγγέλη Αποστολάκη και την υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας κ. Σεκερίνσκα που αφορά τον έλεγχο ή την συνδρομή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην αναγνώριση άγνωστων αεροσκαφών στο FIR όποτε οι αρχές της Βόρειας μακεδονίας το αιτηθούν προς την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Από εκεί και πέρα το κυβερνητικό στρατόπεδο προσδίδει ιστορική σημασία στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην πόλη των Σκοπίων με τη συνοδεία του μισού υπουργικού συμβουλίου και περισσότερους από 100 επιχειρηματίες, τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες είτε δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα εδώ και κάποια χρόνια είτε αναμένεται να κάνουν την εκκίνηση των δραστηριοτήτων τους στο μέλλον.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων στις 10:30 (ώρα Ελλάδας).
Στις 11:00 θα μεταβεί στο κτίριο της κυβέρνησης όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή επίσημης υποδοχής και στις 11:10 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.
Στις 11:55 πραγματοποιείται η Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και θα ακολουθήσει στις 13:00 η υπογραφή διμερών συμφωνιών.
Στις 13:30 οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
Εν συνεχεία, στις 14:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.
Στις 17:30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 19:30.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 2/4 09:49)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης