Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η παγκόσμια ύφεση είναι πολύ πιθανή εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Moody's: Η παγκόσμια ύφεση είναι πολύ πιθανή εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας
Το επιχειρηματικό κλίμα έχει επιδεινωθεί λόγω του εμπορικού πολέμου και οι επιχειρήσεις είναι κρίσιμο σημείο
Για τον κίνδυνο «παγκόσμια ύφεσης» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντός των επόμενων τριών μηνών προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's,  Mark Zandi.
Η πρόβλεψη του βασίστηκε στο σημερινό «εξαιρετικά εύθραυστο» επιχειρηματικό κλίμα που ήταν αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης διαμάχης δασμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο που άρχισε το περασμένο έτος.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα διαπραγματεύονται τώρα μια συμφωνία, με εκπρόσωπους από τις δύο χώρες που αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα.
«Το επιχειρηματικό κλίμα σε όλο τον κόσμο είναι εξαιρετικά εύθραυστο» δήλωσε ο οικονομολόγος στο CNBC και συμπλήρωσε ότι μια έρευνα που διεξήχθη από τη Moody's έδειξε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταιρειών ήταν η πιο αδύναμη από το τέλος της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία.
« Οι επιχειρήσεις είναι σε κρίσιμο σημείο και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας αυτού του εμπορικού πολέμου και αν δεν διευθετηθεί το επόμενο τρίμηνο, νομίζω ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι πολύ πιθανή», δήλωσε ο Zandi.
Όπως εξήγησε εάν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν τελεσφορήσουν και κατά συνέπεια δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία, θα ζημιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα και να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των προσλήψεων.
Όταν συμβεί αυτό, η ανεργία θα αυξηθεί και οι καταναλωτές θα χάσουν την πίστη τους στην οικονομία.
«Η διαφορά μεταξύ μιας οικονομίας που επεκτείνεται και σε μια οικονομία σε ύφεση είναι η πίστη ότι η οικονομία θα είναι εντάξει.
Κι εάν χάσεις την πίστη σου, καμία κεντρική τράπεζα δεν θα μπορέσει να την επαναφέρει.
Αυτό είναι η ύφεση» είπε ο Zandi.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης