Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΕ: Σημαντικοί κίνδυνοι για το παγκόσμιο εμπόριο οι αμερικανικοί δασμοί και το Brexit χωρίς συμφωνία

ΠΟΕ: Σημαντικοί κίνδυνοι για το παγκόσμιο εμπόριο οι αμερικανικοί δασμοί και το Brexit χωρίς συμφωνία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου τονίζει ότι η επιβολή δασμών των ΗΠΑ στις εισαγωγές οχημάτων θα έχει μεγαλύτερη επίδραση από την εμπορική διαμάχη Ουάσιγκτον-Πεκίνου
Στο γεγονός ότι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές οχημάτω θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην παγκόσμια οικονομία σε σύγκριση με τον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αναφέρθηκε σήμερα (2/4) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο οποίος δημοσίευσε τις ετήσιες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΠΟΕ, Robert Koopman, τόνισε ότι «νομίζω πως είναι αρκετά σαφές ότι οποιοσδήποτε δασμός στην αυτοκινητοβιομηχανία θα έχει πιθανώς μεγαλύτερη επίδραση στην παγκόσμια οικονομία σε σχέση με την επίδραση που θα βλέπαμε από τη διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι εκτός από την επιβολή αμερικανικών δασμών, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μία συμφωνία θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΕ, το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 0,3% για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ για το σύνολο του 2019 αναμένεται να σημειωθεί επιβράδυνση στο 2,6% έναντι 3% το 2018.
Η παραπάνω εκτίμηση αποτελεί σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση από το 3,7% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις, καθώς ο ΠΟΕ τονίζει ότι το παγκόσμιο εμπόριο έχει περιοριστεί εξαιτίας των νέων δασμών, των εμπορικών αντίμετρων, της ασθενέσθερης ανάπτυξης και της υψηλότερης μεταβλητότητας στις αγορές.
«Ενώ οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις βρίσκονται υψηά, κανείς δεν πρέπει να είναι έκπληκτος από αυτές τις προοπτικές», τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Roberto Azevedo, ο οποίος διευκρινίζει ότι «το εμπόριο δε μπορεί να διαδραματίσει τον πλήρη ρόλο του στην τόνωση της ανάπτυξης όταν υπάρχουν τόσο υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας».
«Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα στοιχεία, αλλά η αύξηση των εμπορικών εντάσεων είναι σημαντικός παράγοντας», υπογράμμισε ο κ. Azevedo, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι είναι αρκετά προφανές ότι οι εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο».
Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε να προβλέψει ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος στο παγκόσμιο εμπόριο από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το εμπόριο αγαθών αναμένεται να αυξηθεί με ισχυρότερους ρυθμούς στις αναπτυσσόμενες οικονομίες το 2019, με την ετήσια αύξηση των εξαγωγών να εκτιμάται στο 3,4% έναντι 2,1% στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
«Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος ή χαμηλότερος εάν οι εμπορικές εντάσεις αυξηθούν περαιτέρω ή υποχωρήσουν», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «οι περισσότεροι κίνδυνοι παραμένουν σταθερά χαμηλά, με την ανοδική δυναμική να εξαρτάται από τη χαλάρωση των εμπορικών ετνάσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης