Πολύς χαμός για το τίποτα – Ασήμαντη οικονομικά η Β. Μακεδονία, μόνο η περιουσία των ελληνικών τραπεζών είναι 25 φορές το ΑΕΠ της

Πολύς χαμός για το τίποτα – Ασήμαντη οικονομικά η Β. Μακεδονία, μόνο η περιουσία των ελληνικών τραπεζών είναι 25 φορές το ΑΕΠ της
Με όρους ονομαστικού ΑΕΠ η FYROM είναι 19 φορές μικρότερη οικονομία από την Ελλάδα.
Η παρουσία του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού στην FYROM ή Βόρεια Μακεδονία όπως έχει μετονομαστεί έχει παρουσιαστεί ως μια επενδυτική ευκαιρία όπου η Ελλάδα θα αποκομίσει οφέλη.
Πέραν της πολιτικής διάστασης της υπόθεσης λόγω του ονόματος η Βόρειος Μακεδονία είναι μια ασήμαντη χώρα για 3 βασικούς λόγους
1)Το ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας ανέρχεται σε 11,5 δισεκ. δολάρια σε ονομαστικές αξίες έναντι 223 δισεκ. δολάρια της Ελλάδος.
Ουσιαστικά με όρους ονομαστικού ΑΕΠ η FYROM είναι 19 φορές μικρότερη οικονομία από την Ελλάδα.
Επίσης ως μέτρο σύγκρισης το ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας είναι 5 φορές μικρότερο από το συνολικό ενεργητικό της Eurobank για να δώσουμε μια άλλη τάξη μεγέθους.
Είναι ενδεικτικό ότι η περιουσία των ελληνικών τραπεζών είναι 25 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ της Βόρειας Μακεδονίας.
2)Από τα 2 εκατ πληθυσμό ο πραγματικά ενεργός είναι μόλις 940.000 άτομα με χαμηλή εξειδίκευση.
3)Με βάση τις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος, του εμπορικού ισοζυγίου προκύπτει ότι αντιστοιχεί το 1/16 της Ελλάδος.
Καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση ότι η Βόρειος Μακεδονίας μπορεί να αποτελέσει μια χώρα στόχο όπου η Ελλάδα θα αναπτυχθεί μέσω οικονομικής διπλωματίας και εξαγορών.
Όμως αναλύοντας το μέσο εισόδημα των 940.000 ενεργών πολιτών για εργασία εξάγεται το συμπέρασμα ότι διαμορφώνεται σε 8.400 δολάρια έναντι μέσου όρου της χώρας σε 5.000 δολάρια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι παράνομοι μετανάστες που έχουν έρθει στην Ελλάδα αποφέρουν περισσότερο κέρδος από ότι οι κάτοικοι της FYROM.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Βόρεια Μακεδονία περισσότερο για να υποστηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών και να μετριάσει την οργή των ελλήνων Μακεδόνων αλλά η αλήθεια είναι ότι η οικονομία της γείτονος χώρας είναι σχεδόν στα τάρταρα.
Το ισχυρό χαρτί της Βόρειας Μακεδονίας είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής μόλις 12,5% έναντι 29% στην Ελλάδα.
Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος έχουν έδρα και στην Βόρεια Μακεδονία για λόγους φορολογικούς.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS