Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Τα σχέδια των ΗΠΑ για «βελούδινη» επανάσταση στη Βενεζουέλα

tags :
Strategic Culture: Τα σχέδια των ΗΠΑ για «βελούδινη» επανάσταση στη Βενεζουέλα
Strategic Culture: Τα σχέδια των ΗΠΑ για «βελούδινη» επανάσταση στη Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, γεγονός που καθιστά τα πολιτικά συμφέροντα πολύ μεγαλύτερα από ό, τι θα ήταν διαφορετικά αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βενεζουέλας Juan Guaidó ανακοίνωσε ότι στις 6 Απριλίου θα ξεκινήσει μια «τακτική» σε εθνικό επίπεδο ως μέρος των λεγόμενων διαμαρτυριών για τη λειτουργία της Ελευθερίας, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν από την εξουσία τον πρόεδρο Nicolas Maduro.
«Στις 6 Απριλίου θα είναι οι πρώτες τακτικές ενέργειες της # Ελευθερίας Εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα", δήλωσε ο Guaidó στο Twitter αυτή την εβδομάδα.
«Την ημέρα αυτή πρέπει να είμαστε έτοιμοι, προετοιμασμένοι και οργανωμένοι, με τις Επιτροπές Βοήθειας και Ελευθερίας να έχουν ήδη συσταθεί.
Η διάσωση της Βενεζουέλας είναι στα χέρια μας!»
Αλλά πρώτα, ποιος είναι ο Juan Guaidó αναφέρει το Strategic Culture Foundation.
Αυτή είναι μια ερώτηση που αξίζει να αναλογιστεί κανείς, καθώς μόνο πριν από λίγους μήνες, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Βενεζουέλας, το 81% του πληθυσμού, δεν είχε ακούσει ποτέ για τον νεαρό.
Όλα αυτά άλλαξαν όταν ο Guaidó, 35 ετών, ξύπνησε από τηλεφώνημα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Mike Pence.
Κυριολεκτικά μέσα σε μια ημέρα ο Guaido είχε γίνει η αφίσα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και ηγέτης της Εθνικής Συνέλευσης.
«Ο Juan Guaidó είναι ένας χαρακτήρας που έχει δημιουργηθεί γι 'αυτή την περίσταση», δήλωσε στο Grayzone ο Marco Teruggi, κοινωνιολόγος και ηγετικός παρατηρητής της πολιτικής της Βενεζουέλας.
«Είναι η λογική ενός εργαστηρίου - ο Guaidó είναι σαν ένα μείγμα πολλών στοιχείων που δημιουργούν έναν χαρακτήρα που, με όλη ειλικρίνεια, ταλαντεύεται ανάμεσα στο γέλιο και την ανησυχία».
Στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τον Guaidó κάτι περισσότερο από έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης. τον αναγνώρισε, χωρίς πτώση του νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας, N. Maduro, ως πρόεδρο της λατινοαμερικανικής χώρας (μόλις αυτή την εβδομάδα, η σύζυγος του Guaidó, Fabiana Rosales ήταν προσκεκλημένη του Λευκού Οίκου, καθώς τα μέσα ενημέρωσης την χαρακτήρισαν ως "πρώτη κυρία "και" πρώτης κυρίας σε αναμονή»).
Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχασαν το χρόνο να τοποθετήσουν τις δάφνες στο νεαρό, άπειρο κεφάλαιο του Guaidó, δηλώνοντας το ήσυχο πραξικόπημα της «αποκατάστασης της δημοκρατίας» σε μια χώρα όπου η εκλογική διαδικασία, η οποία παρέχει στους ψηφοφόρους της ψηφιακή απόδειξη, θεωρείται η πιο διαφανής και αξιόπιστη στον κόσμο.
Με άλλα λόγια, αν ο Maduro είναι στην εξουσία, που είναι, οφείλεται στη βούληση του λαού, όχι στη βούληση του Mike Pence.
Οπότε τι να περιμένει η Βενεζουέλα στις 6 Απριλίου με την έναρξη της οργανωμένης διαμαρτυρίας του Guaidó;
Οτιδήποτε είναι δυνατό, αλλά η πιθανότητα κάποιου είδους συμβάντος ή περιστατικού που θα αυξήσει τις εντάσεις στη χώρα δεν μπορεί να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Σίγουρα δεν βοηθά ότι ο σύμβουλος της Trump για την εθνική ασφάλεια, John Bolton, προειδοποίησε στο παρελθόν για «σοβαρές συνέπειες», αν πάθει κάτι ο Guaidó.
Αυτά τα είδη απειλών πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξαιρετική προσοχή και δέουσα προσοχή.
Αρκεί να θυμηθούμε τι ακολούθησε σαν ρολόι στη Συρία μετά από τέτοιες απειλές από κόκκινη γραμμή για το τι θα συμβεί σε περίπτωση χημικής επίθεσης.
Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι θα συνέβαινε τελικά μια χημική επίθεση, με αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορήσουν άμεσα την εκδήλωση για την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τους βομβαρδισμούς των τρομοκρατών, οι οποίοι είχαν απείρως περισσότερους λόγους να στραφούν σε τέτοιες μεθόδους, και μάλιστα μετά από αυτές τις δηλώσεις από τις ΗΠΑ.
Με άλλα λόγια, αν κάτι συμβεί στον Guaidó, η Δύση θα έχει το τέλειο πρόσχημα για ό,τι ακολουθήσει.
Σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation υπήρξαν πολλά γεγονότα που υποδηλώνουν έντονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποιο σχέδιο να επιφέρουν την κρίση που θα μπορούσε να φέρει τον Guaidó στην εξουσία, καθώς και να ανοίξει τη λατινοαμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως έχει ήδη υποσχεθεί να κάνει.
Πρώτον, υπάρχει το καλά τεκμηριωμένο περιστατικό από τον περασμένο μήνα, κατά το οποίο ένα φορτηγό με «ανθρωπιστικής προμήθειας», προσπάθησε να περάσει στη Βενεζουέλα από την Κολομβία και το οποίο πυρπολήθηκε.
Οι ΗΠΑ κατηγορούσαν το Maduro, ωστόσο, τα βίντεο δείχνουν ότι ήταν στην πραγματικότητα αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που πραγματοποίησαν την επίθεση με τη χρήση βομβών Molotov.
Εν τω μεταξύ, η πολιορκημένη λατινοαμερικανική χώρα υπέστη ένα πλήγμα διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος το Μάρτιο του 2019, το οποίο ο Maduro έχει κατηγορήσει γρήγορα τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Guaidó, βέβαια, κατηγόρησε τις διακοπές της «ανικανότητας» της κυβέρνησης Maduro.
Στην πραγματικότητα, τέτοια περιστατικά σχεδιάζονταν  πριν από χρόνια, όπως αποκαλύφθηκε από το Wikileaks που δείχνουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Hugo Chavez.
Το ακόλουθο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν από το Stratfor, το οποίο παρέχει ανάλυση πληροφοριών.
«Το κλειδί για την τρέχουσα αδυναμία του Chavez είναι η πτώση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα ότι περίπου το 70% του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας θα μπορούσε να βγει εκτός λειτουργίας μόλις τον Απρίλιο του 2010.
Τώρα, σε ποιο βαθμό, εάν υπάρχουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να χτυπήσουν/ πιτεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο της Βενεζουέλας, είναι υποθέτω κανείς, αλλά σίγουρα δεν φαίνεται να είναι πέρα από το πεδίο της δυνατότητας.
Και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο θορυβώδη από την παρουσία περίπου 100 ρώσων ειδικών στον κυβερνοχώρο στη Βενεζουέλα, οι οποίοι έφτασαν την περασμένη εβδομάδα.
Η εκπρόσωπος της ρωσικής υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βενεζουέλα διεξάγονται «σε αυστηρή συμφωνία με το Σύνταγμα αυτής της χώρας και με πλήρη σεβασμό της νομοθεσίας της».
Φυσικά, το τελευταίο πράγμα που η Μόσχα θα ήθελε να δει είναι ακόμη ένα φιάσκο αλλαγής καθεστώτος, αυτή τη φορά στο Καράκας, παρόμοιο με αυτό που συνέβη στα σύνορα της στην Ουκρανία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης