Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών και ο ελληνικός μικρόκοσμος

tags :
Το διακύβευμα των ευρωεκλογών και ο ελληνικός μικρόκοσμος
Ξέρουν οι Έλληνες γιατί ψηφίζουν στις ευρωεκλογές;
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο όρος «κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση», δεν αντανακλούσε σε τόσο μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα.
Πολιτικοί αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εκλογές της 26ης Μαΐου θα είναι ο καταλύτης για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η ύπαρξη του οποίου απειλείται ευθέως.
Κι όμως στην Ελλάδα η προεκλογική συζήτηση δεν περιστρέφεται γύρω από αυτό.
Η εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου έχει λάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, με φόντο τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Όμως το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι πολύ σημαντικό για να υποβαθμίζεται σε μια «δημοσκόπηση» μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη.
Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταγράφουν εδραίωση της δυναμικής των ακροδεξιών κομμάτων και ανάδειξή τους σε τέταρτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο την προσεχή πενταετία, είναι πολύ σημαντικές.
Στην Ελλάδα ωστόσο, η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον χρόνο προκήρυξης των εθνικών εκλογών, καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει συνδεθεί με τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Νομοτελειακά η ατζέντα επικεντρώνεται στα εσωτερικά ζητήματα, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να δηλώνουν για άλλη μια φορά ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα.
Ούτως ή άλλως οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται παραδοσιακά από τη χαλαρή ψήφο, καθώς οι πολίτες θεωρούν πως δεν τους αφορούν όσα συμβαίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αντίληψη φυσικά λανθασμένη.
Σε μια Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας της, καθώς οι αναλυτές αμφισβητούν ακόμη και την ικανότητά της να επιβιώσει εν μέσω Brexit και ανόδου της ακροδεξιάς, η ψήφος σε όσους θεωρούμε ότι θα προωθήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας και της Ε.Ε. είναι κάτι παραπάνω από σημαντική.
Μια επιλογή που πρέπει να γίνει με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό συμφέρον και όχι με μικροπολιτικά κριτήρια.
Οπωσδήποτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα στείλει και ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης σε εθνικό επίπεδο.
Ωστόσο τα κόμματα οφείλουν να κατανοήσουν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η άγνοια των ψηφοφόρων για όσα διακυβεύονται, η οποία θα οδηγήσει είτε στην αποχή, είτε στη χαλαρή ψήφο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης