Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Κίνα έστειλε πάνω από 120 στρατιώτες στη Βενεζουέλα - Αψηφά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ

tags :
Η Κίνα έστειλε  πάνω από 120 στρατιώτες στη Βενεζουέλα - Αψηφά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ
Η Κίνα έστειλε  πάνω από 120 στρατιώτες στη Βενεζουέλα – Αψηφά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ
Σύμφωνα με το Al-Masdar News, το οποίο επικαλείται φωτογραφίες και τοπικές αναφορές, «περισσότεροι από 120 στρατιώτες από τον Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας έφτασαν στο νησί Margarita της Βενεζουέλας για να παραδώσουν ανθρωπιστικές και στρατιωτικές προμήθειες στις κυβερνητικές δυνάμεις».
Η στρατιωτική πτήση έλαβε χώρα την Κυριακή (31/3), δύο ημέρες μετά από ένα προηγούμενο κινεζικό μεταγωγικό αεροπλάνο παρέδωσε 65 τόνους φαρμάκων και άλλων ενισχύσεων στη Βενεζουέλα.
Τα κινέζικα στρατεύματα είναι επίσης φανερά για να βοηθήσουν στην ανθρωπιστική αποστολή, αλλά φαίνεται ότι το Πεκίνο είναι τώρα μαζί με τους Ρώσους που δεν λαμβάνουν υπόψη τα τελεσίγραφα της Ουάσινγκτον να παραμείνουν εκτός Βενεζουέλας, αφού καταδικάζουν επανειλημμένα κάθε εξωτερικό πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Nicolas Maduro.
 


«Προειδοποιούμε έντονα τους ηγέτες εκτός του δυτικού ημισφαιρίου ενάντια στην ανάπτυξη στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων στη Βενεζουέλα ή αλλού στο ημισφαίριο, με σκοπό τη δημιουργία ή επέκταση στρατιωτικών επιχειρήσεων”, προειδοποίησε ο Bolton (Επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ) στη δήλωσή του.
Η κυβέρνηση Maduro έχει επανειλημμένα εμποδίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εισέλθουν στη χώρα.
 



Ωστόσο, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τώρα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση για να φέρει βοήθεια στην ολοένα και πιο απελπισμένη.
Οι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού σχεδιάζουν να αρχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε «650.000 άτομα μέσα σε 20 ημέρες» - κάτι που και οι δύο πλευρές, οι υποστηρικτές του Maduro και του Guaido - ισχυρίζονται ως νίκη.
Εν τω μεταξύ, καθώς το ο Al-Masdar σχολιάζει την αποστολή δικών του στρατιωτικών δυνάμεων στο Πεκίνο για να βοηθήσουν: «Αυτές οι κινήσεις των ρωσικών και κινεζικών ενόπλων δυνάμεων φαίνεται να είναι μια δύναμη εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία πιέζει ενεργά να απομακρύνει από την εξουσία τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro»."
Στις αρχές της τρέχουσας κρίσης από την επανεκλογή του Maduro, ο Paul Craig Roberts πρόβλεψε τα εξής:
 Εάν η Ρωσία και η Κίνα καθιερώσουν σύντομα στρατιωτική παρουσία στη Βενεζουέλα για να προστατεύσουν τα δάνεια και τις επενδύσεις τους σε πετρέλαιο, η Βενεζουέλα θα μπορούσε να σωθεί και άλλες χώρες που θα ήθελαν να είναι ανεξάρτητες, θα πίστευαν ότι, αν και δεν υπάρχει υποστήριξη για αυτοδιάθεση οπουδήποτε από τη Δύση, οι πρώην αυταρχικές χώρες θα το υποστηρίξουν. Άλλοι ισχυρισμοί ανεξαρτησίας θα προκύψουν και η αυτοκρατορία θα καταρρεύσει.
Και υπογραμμίσαμε προηγουμένως το θέμα που δεν είναι τόσο ήσσονος σημασίας για την Κίνα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας που δάνεισε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στο Καράκας στο πλαίσιο ενός προγράμματος συμφωνιών πετρελαίου για δάνεια.
Υπογραμμίζει πόσο γρήγορα μπορεί η κατάσταση να επιδεινωθεί στη Βενεζουέλα και θα μπορούσε να φέρει την Ουάσινγκτον σε έμμεση σύγκρουση με την Κίνα και τη Ρωσία.
Και συνολικά η Βενεζουέλα οφείλει "περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στην Κίνα και τη Ρωσία" σύμφωνα με μια έκθεση FOX.



Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία εξακολουθούν να παραμένουν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων της Λατινικής Αμερικής και το Πεκίνο είχε επιπλέον 3,2 δις. δολάρια σε άμεσες επενδύσεις στη Βενεζουέλα το 2017, για να μην αναφέρουμε τουλάχιστον τρεις κοινοπραξίες μεταξύ της China National Petroleum Corp και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας , Petróleos de Venezuela SA ή PdVSA.
Αν και οι αποπληρωμές της Βενεζουέλας στην Κίνα άρχισαν να επιβραδυνθούν μέχρι το 2015, οι τρέχουσες πολιτικές αναταραχές και οι προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικές για τις κινεζικές επενδύσεις:
Οι επενδύσεις της Κίνας κινδυνεύουν τώρα από τον κ. Maduro - και το Πεκίνο αναγνωρίζει επίσης ότι μια διοίκηση Guaidó που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ μπορεί να αρνηθεί να τιμήσει τα εκκρεμή χρέη.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε την ανησυχία αυτή την Τρίτη. "Εάν το κόμμα της αντιπολίτευσης κρατήσει την εξουσία στο μέλλον, μια νέα κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα" προστατευτικά εθνικά συμφέροντα "ως λόγο επαναδιαπραγμάτευσης των συμβατικών όρων με την Κίνα και ακόμη και απλώς αρνείται να εξοφλήσει υπόλοιπα χρεών", ανέφερε το υπουργείο στην τελευταία του έκθεση στη Βενεζουέλα.
Δεδομένου ότι το Πεκίνο είναι όλοι ενήμερο για το αποτέλεσμα οποιασδήποτε μετάβασης της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα και δεδομένου ότι παραμένει ο κορυφαίος προμηθευτής όπλων του καθεστώτος Maduro, δεν υπάρχει λόγος να μάθουμε τι είδους πιθανή παράνομη συνεργασία στρατού-στρατού ή σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης