Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Brexit χωρίς συμφωνία θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή κρίση τύπου "Lehman" ή "Lehmanisation" - Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

tags :
Goldman Sachs: Brexit χωρίς συμφωνία θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή κρίση τύπου
Δεν αποκλείεται μια πιστωτική κρίση με ολέθριες συνέπειες στη δυναμική του χρέους του Club Med (μεσογειακών χωρών)
Οι πιθανότητες μιας «μη συμφωνίας» για το Brexit αυξήθηκαν αισθητά την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι βρετανοί βουλευτές απέτυχαν δύο φορές να συγκλίνουν γύρω από μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Επίσης, συνεχώς απορρίπτουν την "καλύτερη δυνατή συμφωνία" που είχε διαπραγματευτεί η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, και η ΕΕ των 27.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για πρώτη φορά, η κερδοσκοπία για τον αντίκτυπο της συμφωνίας, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στην ευρωπαϊκή και ευρύτερη παγκόσμια οικονομία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αγοράς, καθώς οι επενδυτές τελικά θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι η βρετανική έξοδος από την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα είναι όχι μόνο δυνατή αλλά εξαιρετικά πιθανή.
Για το σκοπό αυτό, οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι έχουν καταγράψει λεπτομερώς το σήριαλ του Brexit μετά το δημοψήφισμα, προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του Brexit στα δυόμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα.
Τα ευρήματα της τράπεζας είναι ανησυχητικά, τουλάχιστον...
Και αυτό διότι ο οικονομικός κλονισμός μιας μη-συμφωνίας Brexit - που έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία η παραγωγική δραστηριότητα είναι ήδη αδύναμη - θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή κρίση τύπου "Lehman", χάρη στη διακοπή του εμπορίου και τον αντίκτυπό της στην ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί - πιθανότατα - να χειριστεί το άμεσο πλήγμα επαναφέροντας τις αγορές ομολόγων.
Αυτό που η ΕΚΤ δεν μπορεί να χειριστεί όμως είναι μια τρίτη οικονομική ύφεση σε μια δεκαετία.
Αυτό θα οδηγήσει σε μια πιστωτική κρίση με ολέθριες συνέπειες στη δυναμική του χρέους του Club Med (μεσογειακών χωρών).
Αρχικά, οι αναλυτές ποσοτικοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από τις χαοτικές και δυσλειτουργικές διαπραγματεύσεις του Brexit ενέπνευσε τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να αναβάλουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση και την σύγκρισαν με ένα μοντέλο που απεικονίζει την αντιφατική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια εναλλακτική πραγματικότητα.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα μοντέλα, η Goldman Sachs υπολόγισε ότι το Brexit έχει ήδη κοστίσει 2,4% από το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου ή περίπου 600 εκατομμύρια λίρες (671,3 εκατομμύρια δολάρια) κάθε εβδομάδα από το δημοψήφισμα.
UK
Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της (θεωρητικής) απώλειας έχει αποδοθεί στις επιχειρηματικές επενδύσεις, η Goldman έχει παραθέσει ότι οι αναλυτές έχουν υποτιμήσει τις επιπτώσεις της "πολιτικής αβεβαιότητας" γύρω από τη διαδικασία Brexit.
Brexit
Και μέσω μιας πολύπλοκης ανάλυσης παραγόντων βάσει γεγονότων, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit αποτέλεσε τον κύριο οδηγό της αβεβαιότητας στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και των επενδύσεων τα τελευταία 2,5 χρόνια...
Goldman
Έτσι, οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το Brexit από την αρχή του έτους ξόδεψε το 5% της αύξησης των επενδύσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.
Investment
Σε μια διαπίστωση που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ύφεση της πανευρωπαϊκής βιομηχανίας που εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες, οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι οι επενδύσεις σε μεγάλα κεφαλαιουχικά αγαθά (αεροπλάνα, τρένα και εξοπλισμός) και υπηρεσίες (ξενοδοχεία και εστιατόρια) είναι τα πιο εκτεθειμένα σε αυτό το είδος αβεβαιότητας.
Investment
Κοιτάζοντας πέρα ​​από τα βρετανικά νησιά, η Goldman Sachs έδειξε πώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος Brexit ξεπέρασε τις παγκόσμιες αγορές, ασκώντας το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πιο επικίνδυνο χρέος σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κυρίως στην Ευρώπη.
Και δεδομένου ότι μια «συμφωνία», η Brexit δεν μπορεί να είναι εξίσου οικονομικό σοκ, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτός ο τύπος αντίδρασης θα μπορούσε να επαναληφθεί...
Brexit
... Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με την περίπτωση του Brexit έκτοτε περιορίστηκε κυρίως σε χώρες με σημαντική έκθεση στις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Brexit
Ωστόσο, φτάνοντας στην επόμενη εβδομάδα ακόμη και με μια συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την ανάλυση του κόστους παραγωγής από την Goldman.
Με την ΕΕ να δηλώνει ότι το "δεν υπάρχει συμφωνία" το Brexit είναι τώρα ένα "πιθανό" σενάριο, οι αναλυτές προειδοποιούν για την «έλλειψη συμφωνία» στο εύθραυστο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο οικονομικός κλονισμός μιας μη-συμφωνίας Brexit - που έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία η παραγωγική δραστηριότητα είναι ήδη αδύναμη - θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή κρίση τύπου "Lehman", χάρη στη διακοπή του εμπορίου και τον αντίκτυπό της στην ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί - πιθανότατα - να χειριστεί το άμεσο πλήγμα επαναφέροντας τις αγορές ομολόγων.
Αυτό που η ΕΚΤ δεν μπορεί να χειριστεί όμως είναι μια τρίτη οικονομική ύφεση σε μια δεκαετία.
Αυτό θα οδηγήσει σε μια πιστωτική κρίση με ολέθριες συνέπειες στη δυναμική του χρέους του Club Med (μεσογειακών χωρών).

Τι προβλέπουν JPMorgan, Citi, Deutsche Bank και UBS για το Brexit

J. Ρ. Morgan

Η αδυναμία των Βρετανών βουλευτών, μέχρι στιγμής, να σφυρηλατήσουν μια σαφή πορεία προς τα εμπρός, έδωσε στη May μία μικρή ευκαιρία προκειμένου να προχωρήσει σε μία ακόμη ψηφοφορία.
Η J. P. Morgan εκτιμά, πάντως, ότι μπορεί να υπάρξει και μία ενδιάμεση λύση.
Από τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν εξετάσει οι Βρετανοί βουλευτές, η J.P. Morgan προβλέπει ότι το Κοινοβούλιο θα στηρίξει τελικά την απόφαση για ένα «ήπιο» Brexit.
Η τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 30% για πρόωρες εκλογές τον Μάιο του 2019 και πιθανότητα 20% για εκτεταμένη παράταση της διαδικασίας του Brexit.
Ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα ή μία τελική συμφωνία λαμβάνουν πιθανότητες 15%  έκαστο.

Citi

Η Citi δεν υποδεικνύει προτιμήσεις ή πιθανότητες σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα του Brexit.
Ωστόσο, η τράπεζα υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα ή ορθότερα οι βουλευτές του μοιάζουν όλο και περισσότερο να είναι υπέρ ενός no deal Brexit.
Περίπου 200 συντηρητικοί νομοθέτες υπέγραψαν επιστολή στη Βρετανή πρωθυπουργό ζητώντας μια "διαχειριζόμενη" έξοδο.
Όμως, η Citi εξακολουθεί να αναμένει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κατορθώσει να αποφύγει ένα σοβαρό ατύχημα.

Deutsche Bank

Οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου έφθασαν στο 25% σύμφωνα με την  Deutsche Bank.
Η τράπεζα αύξησε την εκτίμησή της για τις πιθανότητες μιας διαπραγμάτευσης της Brexit χωρίς επιτόκιο στο 25% από 20% και στοχεύει σε συναλλαγματική ισοτιμία 90 πένες ανά ευρώ.
Το βασικό σενάριο της Deutsche, το οποίο έχει πιθανότητα 30%, είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει στο Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση και θα υπάρξουν πρόωρες γενικές εκλογές.

UBS

Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία είναι αναπόφευκτες.
Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, εκτός εάν η κυβέρνηση χάση την ψήφο εμπιστοσύνης ή τα δύο τρίτα των βουλευτών ψηφίζουν υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης.
Η UBS πιστεύει ότι το τελευταίο σενάριο θα μπορούσε να είναι εφικτό καθώς οι Συντηρητικοί βουλευτές θεωρούν ότι σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους κάτι που θα βοηθούσε τη May να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης