Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall, «κόντρα» στην αισιοδοξία για το εμπόριο - Κέρδη +0,15% για Dow Jones

Οριακές μεταβολές στη Wall, «κόντρα» στην αισιοδοξία για το εμπόριο - Κέρδη +0,15% για Dow Jones
Πολύ κοντά στην τελική συμφωνία για το εμπόριο βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα, σύμφωνα με τους Financial Times
(upd) Οριακές μεταβολές είχαν σήμερα (3/4/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς η αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αντισταθμίζεται από ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ. 
Σημερινό δημοσίευμα των «Financial Times», αναφέρει ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική συμφωνία για το εμπόριο, καθώς τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,15% στις 26.217 μονάδες, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,22% στις 2.873 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,6% υψηλότερα στις 7.895 μονάδες.

Από την πλευρά του, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε σήμερα πως οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας προχωρούν και οι δύο πλευρές ελπίζουν να φτάσουν πιο κοντά σε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα.
Ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, για έναν νέο γύρο συνομιλιών.
Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο κλάδος υπηρεσιών στην Κίνα κατέγραψε σημαντική ανάκαμψη τον Μάρτιο του 2019, εν μέσω ισχυρότερης ζήτησης από το εξωτερικό, βοηθώντας να μετριαστούν οι ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,4 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών- ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τεσσάρων μηνών του προηγούμενου μήνα (51,1 μονάδες τον Φεβρουάριο).
Τα κέρδη των αμερικανικών δεικτών παραμένουν, ωστόσο, περιορισμένα, λόγω των απογοητευτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 129.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο του 2019, πολύ λιγότερες από τις 173.000 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Συνολικά, ο Μάρτιος ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν είχαν καταγραφεί 111.000 νέες θέσεις.
Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών των ΗΠΑ κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα τον Μάρτιο του 2019, με τον PMI της IHS Markit να υποχωρεί τον Μάρτιο στις 55,3 μονάδες, από 56 μονάδες τον Φεβρουάριο.


Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη 

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην του Λονδίνου, στον απόηχο των θετικών στοιχείων για την οικονομία της Κίνας, αλλά και εν μέσω των ελπίδων για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1% κι έκλεισε στις 388,92 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει σε υψηλά έξι μηνών.
Οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με τις πρώτες ύλες (+1,8%) και τις τράπεζες (+1,7%) να «ηγούνται» της ανόδου, λόγω της έκθεσής τους στην Κίνα και το εμπόριο.
Σημαντική άνοδο 1,4% κατέγραψε και ο κλάδος αυτοκινήτων.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε «άλμα» 1,7% κι έκλεισε στις 11.954,40 μονάδες, με την Daimler να σημειώνει άνοδο 1%, τη Volkswagen να καταγράφει κέρδη 1,7% και την BMW να ενισχύεται κατά 1,9%.


Μικρότερα κέρδη κατέγραψε ο FTSE 100 στο Λονδίνο λόγω της αβεβαιότητας για το Brexit, κλείνοντας με άνοδο 0,37% στις 7.418,28 μονάδες.
Ο βρετανικός δείκτης υποαπέδωσε έναντι των άλλων ευρωπαϊκών δεικτών καθώς η ενισχυμένη λίρα επηρέασε τις πολυεθνικές εταιρίες εξαγωγών, που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους σε ξένο συνάλλαγμα.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δήλωσε χθες ότι χρειάζεται μια μικρή περαιτέρω παράταση του Brexit, διευκρινίζοντας ότι όλη η διαδικασία θα πρέπει να έχει τελειώσει πριν τις 22 Μαΐου 2019, προκειμένου η Βρετανία να μην αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,84% κι έκλεισε στις 5.468,91 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 1,08% στις 21.755,88 μονάδες.
Στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης έδειξαν μια οριακή πτώση στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα για τον Μάρτιο του 2019.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες, από 51,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Στη Γερμανία, ο κλάδος υπηρεσιών σημείωσε περαιτέρω άνοδο τον Μάρτιο, με τον ΡΜΙ να διαμορφώνεται στις 55,4 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2018- από 55,3 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με άνοδο 0,9%, ενώ της Commerzbank κατέγραψε κέρδη 0,5%, στον απόηχο δημοσιεύματος της «Wirtschaftswoche» που ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank θα αποφασίσει στις 3 Απριλίου σχετικά με το αν θα εντατικοποιήσει τις συζητήσεις για συγχώνευση με την Deutsche Bank ή αν θα υπαναχωρήσει.

Νέα άνοδος στις ασιατικές αγορές

Περαιτέρω άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, εν μέσω αναφορών ότι ΗΠΑ και Κίνα καταγράφουν σημαντική πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες, έχοντας επιλύσει ένα μεγάλο ποσοστό των ζητημάτων τους.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 21.713,21 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fast Retailing και Nintendo σημείωσαν άνοδο 5,4% και 1,3% αντίστοιχα, ενώ αυξημένη ήταν και η δραστηριότητα για τον κλάδο υπηρεσιών της χώρας τον περασμένο μήνα.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 1,20% στις 2.203,27 μονάδες, με τις μετοχές των LG Electronics και Samsung να ενισχύονται κατά 0,8% και 1,9% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,13% και τις 10.704,38 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1,22% στις 29.986,39 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης