Οικονομία

Πράσινο φως από Κομισιόν για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup (5/4) - Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες δράσεις

Πράσινο φως από Κομισιόν για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup (5/4) - Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες δράσεις
Θετική είναι η εισήγηση της Κομισιόν για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα άναψε η Κομισιόν και πλέον το μόνο που απομένει είναι η τελική έγκριση από το Eurogroup της Παρασκευής (5/4/2019).
Ειδικότερα, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα (3/4/2019) την εκταμίευση της δόσης επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες δράσεις της δεύτερης αξιολόγησης μετά το πρόγραμμα».
Μάλιστα, επισημαίνει ότι πλέον, το θέμα «μεταβιβάζεται» στο άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι την προσεχή Παρασκευή όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν και επισήμως την εκταμίευση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στο Κολέγιο των Επιτρόπων παρουσιάστηκε επικαιροποιημένη έκθεση για την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές και βάσει αυτής της επικαιροποίησης, οι αρχές έχουν πλέον εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, που μετέδωσε την είδηση, το 1 δισ. ευρώ θα ενισχύσει το ήδη υψηλό αποθεματικό της Ελλάδας και θα κάνει πιο εύκολο τον δανεισμό της με πιο ευνοϊκούς όρους όταν επιστρέψει πλήρως στις αγορές.
Σημειώνεται ότι η απόφαση της Κομισιόν ήρθε έπειτα από την έγκριση της νομοθετικής ρύθμισης για την α' κατοικία από την ελληνική Βουλή που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που βαραίνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Στην επικαιροποιημένη έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στο μείζον ζήτημα της μείωσης των NPLs.
Οι θεσμοί ζητούν να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις του νομικού πλαισίου που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Όπως αναφέρεται, μετά την έγκριση της έκθεσης ενισχυμένης επιτήρησης στις 27 Φεβρουαρίου 2019, οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει περαιτέρω ενέργειες σε διάφορους τομείς.
Αυτές οι δράσεις θεωρούνται επαρκείς για την εκπλήρωση της συγκεκριμένης δέσμευσης για υποστήριξη της επίλυσης των NPLs ωστόσο, θα χρειαστεί στενή παρακολούθηση.
Για τη θετική εισήγηση των Βρυξελλών στο επικείμενο Eurogroup είχε γράψει το bankingnews.gr από την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσίευμα με τίτλο «Τα "δώρα" των Θεσμών στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης για την α' κατοικία - Εκταμίευση δόσης και ακύρωση της επίσκεψης των επικεφαλής στην Ελλάδα».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα:

- υιοθέτησε πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ
-  επικαιροποίησε τα μέτρα για τη στήριξη της προσπάθειας μείωσης των NPEs
-  υιοθέτησε πρωτογενή νομοθεσία για το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και θα ακολουθήσει σύντομα η δευτερογενή νομοθεσία
- προχώρησε στα απαραίτητητα βήματα για την κάλυψη κενών θέσεων στο ΤΧΣ
- επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ
- υιοθέτησε τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ
- έλαβε  μέτρα για να αρθούν εμπόδια την παραχώρηση της Εγνατίας
-  υιοθέτησε σειρά μέτρων για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

Πάντως, η Κομισιόν τονίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να συνεχίζουν να διασφαλίζουν τη συνεχή εφαρμογή των μέτρων βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018.

Ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες

Σύμφωνα την Κομισιόν, η εκποίηση μέρους του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, που αποτελείται από τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Μελίτης και Μεγαλόπολης 3 και 4, εξακολουθεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδα.
Μετά την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού τον Φεβρουάριο του 2019, οι αρχές επιβεβαίωσαν εκ νέου την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν την εκποίηση και να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη δέσμευση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, τα μέτρα  αντιμονοπωλιακού χαρακτήρα και τη σχετική απόφαση της Επιτροπής.
Για τον σκοπό αυτό, προκήρυξαν νέο διαγωνισμό με προθεσμία το τέλος Ιουνίου για τη σύναψη της συμφωνίας, η οποία θα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ.
Η νέα διαδικασία εκποίησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, έξι εταιρείες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Έχει πλέον δημιουργηθεί εικονική αίθουσα δεδομένων, που περιέχει τις συμφωνίες αγοραπωλησίας που θα αποτελέσουν τη βάση για τις διαπραγματεύσεις.
Τους ερχόμενους μήνες αναμένεται να δημοσιευτούν οι πρώτες συμφωνίες αγοραπωλησίας, η συμφωνία σχετικά με την τελική έκδοση των συμφωνιών αγοραπωλησίας και στη συνέχεια να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.
Οι προσφορές αυτές πρέπει να εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο και από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ πριν από το πέρας της περιόδου εκποίησης, που είναι το τέλος Ιουνίου 2019.
Μετά την έγκρισή της από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, η πώληση θα κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
Λαμβάνοντας υπόψη την έγκαιρη εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων μέχρι σήμερα, είναι κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί η κεκτημένη ταχύτητα κατά τα επόμενα στάδια της συναλλαγής εκποίησης.

Ιδιωτικοποιήσεις

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η νομοθεσία σχετικά με την εταιρική αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ ψηφίστηκε στις 7 Μαρτίου του 2019.
Η νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για τη συμφωνηθείσα διαδικασία ιδιωτικοποίησης, και σύμφωνα με την Κομισιόν «θα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι μεταβατικές διατάξεις για την απασχόληση που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία εξακολουθούν να αφορούν ειδικά τους ήδη απασχολούμενους εργαζόμενους στις σημερινές τους θέσεις».
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις δράσεις τις οποίες είχαν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές από τον Ιανουάριο του 2019 και έπρεπε να υλοποιηθούν για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων εμποδίων στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
Στόχος ήταν να καταστεί δυνατή η συνέχιση της συναλλαγής με σκοπό την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του 2019, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο αξιοποίησης των 10 περιουσιακών στοιχείων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ.
Οι συμφωνηθείσες δράσεις που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί στον βαθμό που ήταν τεχνικά εφικτό.
Σε αυτές περιλαμβάνονται ειδικότερα η έγκριση του προϋπολογισμού της «Εγνατία Οδός», η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τον διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου της «Εγνατία Οδός», η υποβολή από την «Εγνατία Οδός» όλων των εκκρεμών φακέλων στην Διοικητική Αρχή Σηράγγων και η υποβολή στην Επιτροπή των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με την πολιτική τιμολόγησης των διοδίων.
Η ταχεία διαδικασία αδειοδότησης των σηράγγων θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση των σηράγγων όσο το δυνατόν συντομότερα.
Γενικότερα, θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν κωλύματα στη συναλλαγή στο μέλλον, ώστε να αποφευχθεί η σπίλωση της γενικά θετικής εικόνας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης