Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δονούσα, το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

Δονούσα, το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μιας χρήσης
Το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μιας χρήσης
Το πρώτο νησί στο Αιγαίο, το οποίο θα απαλλαγεί τελείως από τα πλαστικά μιας χρήσης, υιοθετώντας φιλικότερες προς το θαλάσσιο περιβάλλον συνήθειες, επιχειρεί να γίνει η Δονούσα.
Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Sea Change Greek Islands» και ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας.
Η Δονούσα πήρε τη Σκυτάλη από τη Σίκινο, η οποία ξεκίνησε πέρυσι την προσπάθεια αντικατάστασης των πλαστικών μίας χρήσης, αρχίζοντας από το πλαστικό καλαμάκι.
Φέτος, το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα οργανώνει, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στη Δονούσα, προσκαλώντας τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού να δεσμευτούν για τη συστηματική μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από το νησί (ποτήρι, καλαμάκι, σακούλα, συσκευασία take away), δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται από την προσεχή Παρασκευή (5 Απριλίου) να ξεκινήσουν δράσεις ευαισθητοποίησης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση των κατοίκων, οργανωμένους καθαρισμούς ακτών, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και την υπογραφή συμφωνητικών δέσμευσης.
Και όλα αυτά πριν την εξειδίκευση της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης (πλαστικά μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, συσκευασίες φαγητού και ποτού κ.ά.) στα κράτη-μέλη της.
Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ανέφερε σχετικά:
«Τα πλαστικά μίας χρήσης χρησιμοποιούνται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες.
Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας, στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες.
Όλοι μπορούμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο μας.
Έναν χρόνο πριν κάναμε την αρχή, λέγοντας «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι.
Σήμερα πηγαίνουμε την κοινή μας προσπάθεια ένα βήμα πιο μακριά, κάνοντας τη Δονούσα, ένα νησί με σπάνια ομορφιά, το πρώτο #single_plastic_free νησί στο Αιγαίο».
Το πρόγραμμα SEA CHANGE GREEK ISLANDS πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά σε δέκα νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία των αντίστοιχων δήμων, αποτελώντας μια ολιστική παρέμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Μέχρι στιγμής, εκτός από τη Δονούσα, δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Ηρακλειά, στην Κίμωλο, στο Κουφονήσι, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Σχοινούσα και στη Φολέγανδρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης