Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κάνουν… πλάκα στους short οι αγοραστές στις τράπεζες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κάνουν… πλάκα στους short οι αγοραστές στις τράπεζες
ΑΓΟΡΑ: Έχουν ανέβει στα… δέντρα οι long και πανηγυρίζουν. Απίστευτες οι δυνάμεις που έχει η αγορά και επικεντρώνονται φυσικά στις τραπεζικές μετοχές που έχουν υποφέρει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια και έχουν κάνει και τους μετόχους τους να υποφέρουν.

Παίρνουν όμως την εκδίκησή τους από τους short και ας συνεχίζουν οι τελευταίοι να πουλάνε μετοχές. Για πλάκα τους παίρνουν τα κομμάτια και πάνε υψηλότερα. Δίπλωσε η μετοχή της Εθνικής από τα χαμηλά της. Συνεχίζει ανοδικά η Alpha Bank και η Πειραιώς. Οριακή πτώση για Eurobank, αλλά χρήσιμες και οι ανάσες και πρέπει να πάρει η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θεαματικό πέρασμα, με την τρίτη προσπάθεια του δείκτη πάνω από τις 605 μονάδες. Επιβεβαίωση της διάσπασης της αντίστασης αλλάζει το τοπίο στο ΧΑ και δίνει σήμα για μακροχρόνια άνοδο. Αύριο 4/4 θα ξεκινήσει από τις 612,45 μονάδες.

Η είδηση της έκδοσης ομολόγου για την αποπληρωμή του ΔΝΤ έδωσε άνοδο στις τράπεζες και μαζί με το καλό διεθνές κλίμα ξεπεράστηκαν κάποιες αρνητικές ειδήσεις που είχαν κυρίως να κάνουν με ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

ΟΛΠ: Έχουμε ξαναγράψει πως είναι απίστευτα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. Τώρα βρήκαν ότι το λιμάνι είναι γεμάτο αρχαία. Όλα αυτά για να μπλοκάρουν μία μεγάλη επένδυση. Πιστεύουμε πως αργά η γρήγορα η επένδυση θα γίνει.

Βέβαια ο χρόνος που περνάει είναι πολύτιμος. Γιατί αν στη χώρα είχαν γίνει πέντε μεγάλες επενδύσεις για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια, η έξοδος από την κρίση θα είχε γίνει νωρίτερα. Τα εισοδήματα που χάνονται δεν αναπληρώνονται. Αλλά τι να πούμε…

ΟΠΑΠ: Εδώ υπάρχει θέμα με τους «κουλοχέρηδες» και έχει να κάνει με την προσφυγή του Καζίνου Λουτρακίου. Έτσι η μετοχή υποχώρησε ενώ έκανε και μεγάλο όγκο.

AUTOHELLAS: Υψηλό μέρισμα και split έδωσαν ώθηση στη μετοχή. Εξακολουθούμε να λέμε πως δεν είχαμε καταλάβει για πιο λόγο είχε κάνει παλαιότερα reverse split. Επιπλέον θεωρούμε πως πρέπει να δούμε απομόχλευση στον ισολογισμό. Η αποτίμηση στα 288 εκατ. ευρώ.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ακούραστη και αυτή η μετοχή και μπορεί να μην είναι τράπεζα αλλά το 88% από την αρχή του έτους λέει πολλά. Γιατί οι τράπεζες έχουν τραβήξει τα βλέμματα των επενδυτών, αλλά όσοι δεν παρακολουθούν τους δείκτες και κοιτάνε επιμέρους μετοχές, έχουν να πουν ότι πολλά χαρτιά στο ΧΑ έχουν καταγράψει μεγάλο ράλι πριν καν ξεκινήσουν οι τράπεζες.

Το Ιατρικό είναι μία από τις πολλές μετοχές. Η αποτίμηση στα 163 εκατ. ευρώ. Η στήλη είχε πεισθεί για το περιθώριο ανόδου λόγω συγκριτικών αποτιμήσεων και δεν υιοθετεί επιστημονικά σενάρια που ακούγονται. Θέλουμε τώρα να δούμε ισολογισμό αλλά νομίζουμε πως η τρέχουσα αποτίμηση πλέον δεν αδικεί την εισηγμένη.

ALPHA AΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Αποτίμηση 92,4 εκατ. ευρώ την ώρα που η καθαρή θέση στηχρήση 2018 ήταν στα 131,4 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 74 εκατ. ευρώ, ενώ όλες κι όλες οι υποχρεώσεις ήταν μόλις στα 7,1 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή θα μπορούσε να δώσει όλο το ταμείο στους μετόχους και να έχει και κέρδηαπό την επιχειρηματική δραστηριότητα 3 εκατ. ευρώ. Όμως δεν θα δώσει μέρισμα. Τι να πούμε…

PROFILE: Με όγκο 97 χιλ. τεμάχια υποχώρησε 8,06% και έκλεισε στα 1,94 ευρώ. Η αποτίμηση στα 23 εκατ. ευρώ και βάσει αποτελεσμάτων θεωρούμε πως είναι γεμάτη. Φυσικά και μας αρέσει η εταιρεία και η διοίκηση αλλά έφτασε σε υψηλά δεκαετίας και παρά τη ρευστότητα και τα κέρδη η αποτίμηση είναι υψηλή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης