Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δεν υποβλήθηκαν προσφορές για το 50,1% των ΕΛΠΕ – Άγονος ο διαγωνισμός

tags :
Δεν υποβλήθηκαν προσφορές για το 50,1% των ΕΛΠΕ – Άγονος ο διαγωνισμός
Δεν υποβλήθηκαν προσφορές για το 50,1% των ΕΛΠΕ – Άγονος ο διαγωνισμός
Δεν υποβλήθηκαν προσφορές  στον διαγωνισμό για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ.
Άγονος τελικά ο διαγωνισμός καθώς η προθεσμία έληξε χωρίς να υπάρξει έστω και μια προσφορά για το 50,1% των ΕΛΠΕ.
Η ανάγνωση του αποτελέσματος έχει δύο όψεις, η πρώτη ότι δεν υπήρξε κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον για μια ισχυρή και κερδοφόρα εταιρεία στον κλάδο των υδρογονανθράκων και η δεύτερη ότι δεν ξεπουλήθηκε με ένα χαμηλό τίμημα μια κερδοφόρος συμμετοχή του δημοσίου η οποία αποτελεί και εκ των βασικών φορέων για έρευνα και αξόρυξη υδρογονανθράκων στο ελληνικό πεδίο.
Η πώληση των ΕΛΠΕ εξάλλου σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως διαρθρωτική αλλαγή καθώς το δημόσιο έναντι ενός μικρού τιμήματος θα έχανε μακροπρόθεσμα οφέλη που θα απολάβει διατηρώντας την συμμετοχή του.
Εξάλλου και με το παραον μανατζμέντ τα ΕΛΠΕ έχου σημειώσει ρεκόρ κερδοφορίας και μερισματικής απόδοσης στους μετόχους.

ΤΑΙΠΕΔ: Δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση 50,1% των ΕΛΠΕ

Για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.), αναφέρει σς ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα.

ΕΛΠΕ: Γιατί κηρύχτηκε άγονος ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (η “Εταιρεία”), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης που έλαβε σήμερα (3/4) από τοΤαμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ»), αναφορικά με το διεθνή διαγωνισμό για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.), ότι για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες  εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B’ φάση του διαγωνισμού.


Τι ανέφερε το bankingnews.gr στις 20/3/2019

Πιθανή είναι η εμπλοκή στη διαδικασία ιδιωιτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων καθώς σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές τόσο στο τίμημα όσο και στους όρους που θέτουν οι υποψήφιοι.
1) Ως προς το τίμημα η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τιμές αγοράς συν ένα premium της τάξεως του 10%-15%, δηλαδή 1,35 - 1,4 δισ. ευρώ
2) Για να πωληθούν τα ΕΛΠΕ η κυβέρνηση θέτει ορισμένες παραμέτρους, όπως η κατοχή των μετοχών για μακροπρόθεσμο διάστημα
Επίσης τίθενται και άλλοι όροι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους υποψηφίους και μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιας μορφής σύγκλιση.
Μια νέα παράμετρος που έχεται να προστεθεί στη διαδικασία είναι ότι το σχήμα Glencore με Carlyle οριοθετεί το τίμημα που θα δώσει λόγω περιορισμών που έχει το Carlyle στην έκθεση στο ελληνικό κίνδυνο.
Να σημειωθεί ότι τα επενδυτικά fund δεν μπορούν να επενδύσουν απεριόριστα  κεφάλαια στην Ελλάδα.
Η Vitol, ο έτερος διεκδικητής των ΕΛΠΕ επίσης έχει καταθέσει μια σειρά από όρους, μερικοί εκ των οποίων θεωρούνται "υπερβολικοί".
Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και όχι μόνο δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό για δύο λόγους
1)Γιατί προβλέπουν ότι θα κηρυχθεί άγονος λόγω τιμήματος
2)Γιατί τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ είναι μακρά από τα κέντρα εξόρυξης και οι πολυεθνικές εταιρίες ήδη έχουν στρατηγικές θέσεις στα μεγάλα κοιτάσματα.
Η μεταφορά έχει καταστεί κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλες οι μεγάλες εταιρίες… οπότε εύλογα μειώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ.
Βέβαια υπάρχουν ακόμη ορισμένα ερωτηματικά για το κατά πόσο η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το deal της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ ή λόγω της προεκλογικής περιόδου θα επιμηκύνει την διαδικασία.

Ποιο θα είναι το τίμημα που θα ικανοποιήσει την κυβέρνηση;

Οι δύο ενδιαφερόμενοι έχουν κατανοήσει ότι deal με discount δεν υπάρχει και φαίνεται ότι θα μπορούσε να δοθεί premium 10% ή 15% επί των χρηματιστηριακών τιμών όπερ σημαίνει 1,35 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα 1,35 δισεκ. ευρώ αντικατοπτρίζουν πιο δίκαιες αξίες για τον ρόλο και την βαρύτητα των Ελληνικών Πετρελαίων στην ελληνική οικονομία και στον κλάδο ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 2,56 δισεκ. ευρώ και η τρέχουσα τιμή στα 8,40 ευρώ.
Με βάση τον σχεδιασμό, θα πρέπει έως 5-8 Απριλίου να έχουν κατατεθεί οι προσφορές από τους υποψηφίους, εάν τελικώς ευοδοθεί η διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης