Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Καταδικασμένο σε αποτυχία το σχέδιο του Trump για το εμπόριο

ΔΝΤ: Καταδικασμένο σε αποτυχία το σχέδιο του Trump για το εμπόριο
Το ΔΝΤ κατακρίνει τα σχέδια του Donald Trump
Το σχέδιο του προέδρου Donald Trump να συρρικνώσει το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα μέσω επιβολής δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων και μετέπειτα διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, σχολιάζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως σημειώνεται, οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες κρίνονται πιο σημαντικές από τους δασμούς ή τις εμπορικές συμφωνίες για την αύξηση ή συρρίκνωση των διμερών ελλειμμάτων.
Το ΔΝΤ προσθέτει ότι, ιστορικά, η επιβολή υψηλών δασμών σε μία χώρα είχε ελάχιστη επίδραση στο εμπορικό ισοζύγιο.
Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά πως η απόφαση για δασμούς απέναντι σε κινεζικά προϊόντα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις αμερικανικές εταιρείες να αγοράζουν αγαθά από χώρες εκτός της Κίνας.
Η έρευνα του Ταμείου, βασισμένη σε 63 χώρες για διάστημα δύο δεκαετιών -από το 1995 έως το 2015-, έρχεται σε μια στιγμή που οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή.
Παράλληλα, το ΔΝΤ αποδίδει το τεράστιο έλλειμμα μεταξύ των δύο κρατών στη διάθεση των Αμερικανών πολιτών να δαπανήσουν χρήματα για τα σχετικά αγαθά.
«Με απλά λόγια, οι ΗΠΑ, συνολικά, ξοδεύουν περισσότερο από ό,τι παράγουν, οπότε έπρεπε να εισάγουν περισσότερα αγαθά από τους εμπορικούς εταίρους.
Οι μεγάλες μεταβολές των εμπορικών ισοζυγίων τείνουν να συμβαδίζουν με παρόμοιες αλλαγές στις διμερείς εμπορικές σχέσεις μιας χώρας, ενώ το αντίθετο δεν ισχύει», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης