Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra: Η κοντόφθαλμη οπτική των κεντρικών τραπεζών για την παγκόσμια οικονομία

Alhambra: Η κοντόφθαλμη οπτική των κεντρικών τραπεζών για την παγκόσμια οικονομία
Γιατί οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να χάνουν το παιχνίδι
Την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ των οικονομιών, με αποτέλεσμα τα προβλήματα της μίας να επηρεάζουν, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και τις υπόλοιπες εκφράζει σε ανάλυσή της η Alhambra Investment.
Ο επενδυτικός όμιλος λαμβάνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας Bear Sterns τον Μάρτιο του 2008, για να αποδείξει την άποψή του.
Όπως σημειώνει λίγο μετά την κατάρρευση της συγκεκριμένης τράπεζας υπήρξε συνεδρίαση της Fed κατά τη διάρκεια της οποίας το εν λόγω ζήτημα δεν συζητήθηκε σχεδόν καθόλου, ενώ θεωρήθηκε ως ένα μεμονωμένο γεγονός το οποίο το πιθανότερο ήταν ότι δεν θα είχε μεγάλες συνέπειες για την οικονομία ή το τραπεζικό σύστημα.
Όμως μετά από αυτήν την αντιμετώπιση κατέφθασε η κατάρρευση και του δείκτη δολαρίου και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2019, ο Mario Draghi προσπαθεί να καταλάβει πώς η οικονομία της Ευρωζώνης μετά από ένα επικό «μπουμ» ανάπτυξης» ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπη με υποχώρηση της ανάπτυξης και πιθανή στασιμότητα.
Το σίγουρο είναι ότι οι αγορές χρήματος της Ευρωζώνης δεν πείθονται από τις υποσχέσεις Draghi, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από την πορεία του εβδομαδιαίου Euribor, αλλά και των 12μηνων και 3μηνων επιτοκίων.


Φυσικά υπάρχει και το ζήτημα του πληθωρισμού, ο οποίος, όμως, παραμένει πεισματικά χαμηλός, κάτι που αποδεικνύει ότι η ύπαρξη της παγκόσμιας οικονομίας καταρρίπτει πλήρως την εντύπωση που έχουν οι κεντρικές τράπεζες ότι οι οικονομίες που διαχειρίζονται είναι «κλειστές οικονομίες».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης