Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μάχη για τη Βενεζουέλα - Maduro εναντίον Guaido

Η μάχη για τη Βενεζουέλα - Maduro εναντίον Guaido
Η μάχη για τη Βενεζουέλα - Maduro εναντίον Guaido
Η Εθνική Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε να άρει τη βουλευτική ασυλία του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της Βενεζουέλας, Juan Guaido και εξουσιοδοτεί το Ανώτατο Δικαστήριο να τον διώξει για κατάχρηση εξουσίας και για παραβίαση της απαγόρευσης ταξιδιών εκτός της Βενεζουέλας, όταν επισκέφτηκε την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και την Παραγουάη από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου 2019.
Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να κλιμακώσουν την κατάσταση, αφού ο Guaido έχει αναγνωριστεί ως προσωρινός πρόεδρος από περισσότερες από 50 χώρες, ενώ η Ρωσία, η Κούβα και η Κίνα υποστηρίζουν το Maduro.
Η κυβέρνηση Trump απείλησε το Καράκας με σφοδρές αντιδράσεις σε περίπτωση σύλληψης του Juan Guaido.
Λίγο πριν ανακοινωθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας κατά του Guaido, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Marco Rubio κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι σχεδιάζει  πραξικόπημα και προσπαθεί να «απαγάγει» τον Guaido.
Η κατάσταση στη Βενεζουέλα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Εκτός από την πολιτική διαμάχη, η Βενεζουέλα έχει πληγεί από μια σειρά εξουθενωτικών διακοπών του ηλεκτρικού δικτύου που έχουν αφήσει εκατομμύρια πολίτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
Η αντίδραση του Maduro ήταν να αντικαταστήσει τον υπουργό ενέργειας της χώρας και να εισαγάγει δελτία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος  και νερού σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Maduro και η κυβέρνησή του κατηγόρησαν «τρομοκράτες» για υποτιθέμενες επιθέσεις που έβλαψαν το κεντρικό υδροηλεκτρικό σταθμό της χώρας, χωρίς να παρέχουν καμία απόδειξη.
Στην καρδιά της διαμάχης για τον έλεγχο της Βενεζουέλας είναι τα αποθέματα πετρελαίου που έχει η χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η Βενεζουέλα κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως.
Η PdVSA (κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας) είναι η βασική πηγή μετρητών της κυβέρνησης Maduro, και κατάφερε να διατηρήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κοντά στο  1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Μάρτιο του 2019, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που προκάλεσαν προβλήματα στο κύριο εξαγωγικό τερματικό της εταιρίας, σύμφωνα με τα έγγραφα PDVSA και τα δεδομένα του Refinitiv Eikon



Όσο το πετρέλαιο ρέει, η κυβέρνηση Maduro χρηματοδοτείται.
Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε εταιρείες άλλων χωρών που συνεργάζονται με τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Bolton.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin, τα μέτρα θα μπλοκάρουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες περιουσιακών στοιχείων άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το 2019.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο να αναφέρεται παρά να γίνεται πράξη, καθώς η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές του πετρελαίου.
Αυτό είναι πιθανόν να ασκήσει πρόσθετη πίεση στις τρέχουσες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Αν και καθώς η ποσότητα πετρελαίου που αγοράζει η Κίνα έχει μειωθεί, οι αγορές πετρελαίου της Ινδίας έχουν αυξηθεί.
Πώς θα αντιδράσει η Ινδία σε μια εμπορική αψιμαχία με τις ΗΠΑ;





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης