Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ανοδική πορεία η Wall με τα «βλέμματα» στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας - Κέρδη +0,64% για τον Dow Jones

Σε ανοδική πορεία η Wall με τα «βλέμματα» στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας - Κέρδη +0,64% για τον Dow Jones
Οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας
(upd) Ανοδικά, με εξαίρεση την τεχνολογία, κινήθηκε σήμερα (4/4/2019) στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 26.384 μονάδες, ο S&P 500 είχε κέρδη 0,2% στις 2.879 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,05% χαμηλότερα, στις 7.891 μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, αναμένεται να υποδεχτεί απόψε στον Λευκό Οίκο τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, εν μέσω πληροφοριών που θέλουν να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας.
Ώθηση στις μετοχές προσέφερε ειδικότερα δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που ανέφερε ότι ο Trump θα ανακοινώσει σήμερα την ημερομηνία συνόδου με τον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping, με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου να διαψεύδει, ωστόσο, την είδηση στο «Reuters».


Εν τω μεταξύ, ορισμένα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία επιχειρούν να στηρίξουν σημαντικά τις αμερικανικές μετοχές.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα απροσδόκητη πτώση, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό άνω των 49 ετών, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 10.000 την εβδομάδα έως την 30η Μαρτίου 2019, στις 202.000 -το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 1969- ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 216.000.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν και δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, δήλωσε σήμερα πως τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να κινηθούν «λίγο ψηλότερα» εάν οι επιδόσεις της οικονομίας είναι οι αναμενόμενες, ενώ ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, δήλωσε ότι η ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ και ο πληθωρισμός θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν «το πολύ» μία αύξηση επιτοκίων το 2019 και άλλη μία το 2020.
Η Fed βρέθηκε σήμερα για άλλη μια φορά στο «στόχαστρο» του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, παρά τις «περιττές και καταστροφικές ενέργειες» που έλαβε η κεντρική τράπεζα.
Σημειώνεται ότι η βελτίωση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και η απόφαση της Fed να σταματήσει προσωρινά τις αυξήσεις των επιτοκίων, έχουν προσφέρει ώθηση στις αμερικανικές μετοχές από το ξεκίνημα του έτους, με τον S&P 500 να ενισχύεται περισσότερο από 14%.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές 

Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους δείκτες να υποχωρούν από τα υψηλά 8 μηνών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,27% κι έκλεισε στις 387,87 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος.
Ο κλάδος πρώτων υλών κατέγραψε απώλειες 1,3%, ενώ η αισιοδοξία για το εμπόριο ώθησε υψηλότερα τον κλάδο αυτοκινήτων (+0,7%).
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,28% κι έκλεισε στις 11.988,01 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,22% στις 7.401,94 μονάδες, εν μέσω της επίμονης αβεβαιότητας γύρω από το Brexit, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 5.463,80 μονάδες.


Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,23% κι έκλεισε στις 21.705,60 μονάδες, στον απόηχο δημοσιεύματος του «Bloomberg» που ανέφερε ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα περικόψει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο σύνολο του 2019, στο 0,1% από 1% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο δημοσιεύματος των «Financial Times» που ανέφερε ότι η ιταλική UniCredit SpA προτίθεται να καταθέσει μια ανταγωνιστική προσφορά αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ για να αναλάβει τον έλεγχο της γερμανικής Commerzbank AG, καθώς η Deutsche Bank αντιμετωπίζει προβλήματα στο εγχείρημα της συγχώνευσης με την Commerzbank.
Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε κατά 0,8%, η μετοχή της Commerzbank ενισχύθηκε κατά 2,8%, ενώ η μετοχή της ιταλικής Unicredit σημείωσε πτώση 0,7%.
Ήπια πτώση 0,3% καταγράφει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχτηκε σήμερα το ευρώ, στον απόηχο ορισμένων απογοητευτικών στοιχείων για τη γερμανική οικονομία.
Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση 4,2% τον Φεβρουάριο του 2019, εν μέσω ισχυρής μείωσης στη ζήτηση εκτός Ευρωζώνης, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια άνοδο της τάξεως του +0,5%.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις από τον νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ και Κίνας, ο οποίος έχει ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον.
O Αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Sonny Perdue, δήλωσε νωρίτερα ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται «στις τελευταίες τους μέρες», υποδεικνύοντας ότι θα υπάρξει σύντομα μία οριστική επίλυση των διαφορών τους.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05% στις 21.724,95 μονάδες, καθώς η μετοχή της Rakuten ενισχύθηκε κατά 2,4%, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 0,83% στις 6.232,80 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 2.206,53 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να καταγράφει άνοδο της τάξεως του 0,8%, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,17% στις 29.936,32 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,94% στις 3.246,57 μονάδες, ενώ παρόμοια άνοδο σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,73% και τις 10.415,80 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης