Οικονομία

Πρώτο θέμα στο Eurogroup (5/4) η Ελλάδα - Εγκρίνεται η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, με αστερίσκους η Κομισιόν

Πρώτο θέμα στο Eurogroup (5/4) η Ελλάδα - Εγκρίνεται η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, με αστερίσκους η Κομισιόν
Την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να αποφασίσει αύριο (5/4/2019) το Eurogroup
Η Ελλάδα και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ είναι το πρώτο θέμα της αυριανής (5/4/2019) συνεδρίασης του Eurogroup στο Βουκουρέστι.
Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης, οι Θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές όσον αφορά την εφαρμογή  των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί από τον Ιούνιο του 2018.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης περιλαμβάνεται επίσης και η «τραπεζική ένωση».
Ειδικότερα, το Eurogroup θα παρακολουθήσει τις πρόσφατες δραστηριότητες του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου, Andrea Enria, που καλύπτει τα NPLs, την ετοιμότητα για το Brexit, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ΝΕΠΔ) και τις εποπτικές προκλήσεις για το 2019.
Επίσης, το Eurogroup θα συζητήσει το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού του Λουξεμβούργου για το 2019 με βάση τη γνώμη της Επιτροπής της 22ας Μαρτίου 2019.

Οι αστερίσκοι της Κομισιόν για το 1 δισ. ευρώ

Ωστόσο, η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αν και το EuroWorking Group άναψε χθες (3/4/2019) το πράσινο φως, υπάρχουν κάποιοι... αστερίσκοι στη βάση των παρατηρήσεων της συμπληρωματικής έκθεσης της Κομισιόν για τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες της Αθήνας.
Πρόκειται για δεσμεύσεις με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2018 οι περισσότερες από τις οποίες θα συζητηθούν στην 3η αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου.
Οι «αστερίσκοι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν κυρίως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θεωρείται βασικό μέτωπο για τους θεσμούς και για το λόγο αυτό έχουν στήσει ειδικό «ραντάρ» παρακολουθώντας σε μόνιμη βάση τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
Μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να μπει σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τους «κόκκινους» δανειολήπτες.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δεσμευθεί ότι δεν θα παρατείνει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2019, την ισχύ του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή το πεδίο εφαρμογής του και θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις εφόσον ανακύψουν πρακτικά ή νομικά προβλήματα κατά την ενεργοποίησή του.
Σημαντική παράμετρο αποτελεί και η ανάγκη έγκρισης της DG Comp (Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η προβλεπόμενη (150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ από του χρόνου) επιχορήγηση της δόσης στεγαστικού δανείου δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί ακόμα να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να υποβληθεί ένα επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για τη συσσώρευση υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της αντίστοιχης έκθεσης των θεσμών στις 5 Ιουνίου.
Έως τα μέσα του 2019 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επίσης ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη, προωθώντας νέο Ενιαίο Πτωχευτικό Νόμο για τα φυσικά πρόσωπα.
Κινητικότητα θα πρέπει να επιδείξει η ελληνική πλευρά και στο θέμα της τοποθέτησης των 69 γενικών γραμματέων στο Δημόσιο καθώς πρόκειται για ένα προαπαιτούμενο που έχει καθυστερήσει σημαντικά και ο χρόνος για την Ελλάδα έχει αρχίσει να εξαντλείται.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης