Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεπέρασε μετά από 10 μήνες τους 1.000 επενδυτές ανά συνεδρίαση το ΧΑ

Ξεπέρασε μετά από 10 μήνες τους 1.000 επενδυτές ανά συνεδρίαση το ΧΑ
Βάσει των στοιχείων του ΧΑ τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών της αγοράς σε ποσοστό 81% έχουν μετοχές αξίας έως 3.000 ευρώ
Ρεκόρ 10 μηνών καταγράφεται στη συμμετοχή των επενδυτών στο ΧΑ και είναι η πρώτη φορά που ξεπέρασε και πάλι τους 1.000 κατά μέσο όρο ανά συνεδρίαση.
Το εντυπωσιακό ράλι του ΧΑ από τα χαμηλά των 600 μονάδων αύξησε τον περασμένο Μάρτιο το ενδιαφέρον των επενδυτών με αποτέλεσμα να καταγραφεί συνολική αύξηση των επενδυτών που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι ενεργές μερίδες για το σύνολο του Μαρτίου ξεπέρασαν τις 22.000 για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2018, ενώ σημειώνεται πως πρόκειται για σημαντική αύξηση αφού η καλύτερη επίδοση στους προηγούμενους μήνες ήταν 17.131 κωδικοί και 16.545 κωδικοί.
Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών, τα deals που έχουν ανακοινωθεί, η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας αλλά και η πρόοδος που έχει καταγραφθεί σε σημαντικά θέματα τα οποία ήταν ανοικτά και δημιουργούσαν δυσαρέσκεια στους δανειστές, έφεραν περισσότερους επενδυτές στο ΧΑ.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ξένοι επενδυτές που έχουν συμβάλει στην άνοδο του ΧΑ το τελευταίο διάστημα, είχαν εκροές τον Μάρτιο και συγκεκριμένα από το Ηνωμένο Βασίλειο οι καθαρές εισροές ήταν ύψους 30 εκατ. ευρώ και από Γερμανία οι εκροές ανήλθαν στα 22 εκατ. ευρώ.
Συνολικά οι ξένοι είχαν καθαρές εκροές (εισροές μείον εκροές) 23,7 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη οι Έλληνες είχαν καθαρές εισροές 23,7 εκατ. ευρώ και μέσω Αττικής έγινα όπως πάντα οι περισσότερες κινήσεις.
Βάσει των στοιχείων του ΧΑ τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών της αγοράς σε ποσοστό 81% έχουν μετοχές αξίας έως 3.000 ευρώ (το ποσοστό είναι μικρότερο έναντι του Φεβρουαρίου λόγω ενίσχυσης των αποτιμήσεων) και σε ποσοστό 9,32% η αξία του χαρτοφυλακίου δεν ξεπερνά τις 9 χιλ. ευρώ.
Οι επενδυτές σε ποσοστό 52,5% έχουν μονόχαρτο χαρτοφυλάκιο, δηλαδή έχουν τοποθετήσει τα κεφάλαιά τους σε μία εταιρεία και ποσοστό 38,5% έχουν από 2 έως 5 μετοχές.
Η πρόσφατη άνοδος του ΧΑ βελτιώνει την αξία των χαρτοφυλακίων, ενώ το γεγονός ότι η άνοδος είχε ήδη διάρκεια τριών συνεχόμενων μηνών, κάνει τους επενδυτές πιο αισιόδοξους για την πορεία του και φυσικά τραβάει βλέμματα επενδυτών που για αρκετούς μήνες απείχαν από την αγορά.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως είναι θετικό το γεγονός ότι επιτέλους ξεπέρασε η αγορά και πάλι τους 1.000 επενδυτές ανά συνεδρίαση, αλλά αυτή η βελτίωση θα πρέπει να έχει διάρκεια, προκειμένου να βοηθήσει και τις χρηματιστηριακές εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν περιορισμένους τζίρους, ζημιές και χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης