Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην 70η επέτειό του το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ενισχύσει την ενότητα έναντι αναδυόμενων απειλών

tags :
Στην 70η επέτειό του το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ενισχύσει την ενότητα έναντι αναδυόμενων απειλών
Στην 70η επέτειό του το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ενισχύσει την ενότητα έναντι αναδυόμενων απειλών
Οι 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν σήμερα στην Ουάσινγκτον nα δείξουν την ενότητά τους απέναντι στις "επιθέσεις" της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια μιας επετείου που επισκιάζεται από τις διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των δύο βασικών συμμάχων, της Τουρκίας και της Γερμανίας.
Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την υπογραφή από τις 12 χώρες-ιδρυτικά μέλη, στις 4 Απριλίου του 1949 στην αμερικανική πρωτεύουσα, του συμφώνου της Ατλαντικής Συμμαχίας, που ιδρύθηκε για να αντικρούσει τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου.
Ο κόσμος άλλαξε αλλά η Μόσχα παραμένει η κύρια "απειλή" στα μάτια του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που τιμάται ως η παλαιότερη και "η αποτελεσματικότερη συμμαχία της Ιστορίας".
"Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο" αλλά το ΝΑΤΟ δεν θα διστάσει να διασφαλίσει την άμυνά του", δήλωσε ο γενικός του γραμματέας G. Stoltenberg.
Σήμερα με την έναρξη μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ο Stoltenberg κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία ότι "παραβιάζει" τη συμφωνία αφοπλισμού για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) "αναπτύσσοντας πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη".
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump κατήγγειλε στις αρχές Φεβρουαρίου τη συμφωνία αυτή που υπογράφηκε με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Ρώσος ομόλογός του αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο αναστέλλοντας με τη σειρά του τη συμμετοχή της Ρωσίας, και οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία του συμφώνου αυτού για την "ασφάλεια της Ευρώπης" ο Stoltenberg κάλεσε τους Ρώσους να το σεβαστούν.
"Ωστόσο το ΝΑΤΟ είναι το ίδιο ενωμένο ώστε στο εξής να προετοιμαστεί να ζήσει σε έναν κόσμο χωρίς το σύμφωνο INF", προειδοποίησε.
Οι συμμαχικές χώρες εξέτασαν επίσης τις "ενέργειες επιθετικότητας της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας", είπε ο Stoltenberg, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας M. Pompeo και οικοδεσπότης της συνάντησης, έθεσε τη ρωσική επιθετικότητα πρώτη μεταξύ των απειλών έναντι των οποίων η Συμμαχία πρέπει να "προσαρμοστεί".
Ο Pompeo κάλεσε τις συμμάχους του ΝΑΤΟ να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους για να αντιμετωπίσουν ποικίλες αναδυόμενες απειλές όπως ο στρατηγικός ανταγωνισμός της Κίνας ή η ανεξέλεγκτη μετανάστευση.

Ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα

Οι υπουργοί υιοθέτησαν μέτρα για να "ενισχύσουν" την αεροπορική και τη θαλάσσια "παρακολούθηση" στη Μαύρη Θάλασσα όπου σκοπεύουν να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία με την ανάπτυξη περισσότερων πλοίων.
Ο στόχος είναι να ενεργήσουν έτσι ώστε τα ουκρανικά πλοία να μπορούν να περνούν με ασφάλεια από τον πορθμό του Κερτς και την Αζοφική Θάλασσα", εξήγησε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ K.B. Hacishon.
Είναι μια απάντηση στην αντιπαράθεση μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τον Νοέμβριο στ΄ανοιχτά της χερσονήσου της Κριμαίας, η προσάρτηση της οποίας στη Ρωσική Ομοσπονδία πριν από πέντε χρόνια ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη Δύση.
Η αντιπαράθεση με τη Ρωσία δίνει στους συμμάχους μια ευκαιρία να ενισχύσουν την ενότητά τους, η οποία επλήγη από μερικές εσωτερικές διαμάχες.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος M. Pence ύψωσε τους τόνους χθες, Τετάρτη, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι δεν βάζει επαρκώς το χέρι στην τσέπη για να συμβάλλει στις στρατιωτικές δαπάνες.
Επίσης η κυβέρνηση Τραμπ ύψωσε τους τόνους εναντίον της Τουρκίας η οποία επιχείρησε να αγοράσει ταυτόχρονα ένα ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα , τους S-400 και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Η Ουάσινγκτον απειλεί την Άγκυρα με οικονομικές κυρώσεις αν αυτή επιμείνει στην αγορά των ρωσικών όπλων.
"Μόνο με την εσωτερική ενότητα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα ενωμένο και ισχυρό μέτωπο στη διεθνή σκηνή", προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας H. Maas στην Ουάσινγκτον. Και απέναντι στις νέες προκλήσεις, από την Κίνα έως τις κυβερνοεπιθέσεις και την τρομοκρατική απειλή, "την ενότητα αυτή την χρειαζόμαστε κατεπειγόντως".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης