Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Διόρθωση για απαραίτητες ανάσες μετά την άνοδο

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Διόρθωση για απαραίτητες ανάσες μετά την άνοδο
Αναζητώντας καλύτερο σημείο εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια
Αναμενόμενη η χθεσινή (4/4) διόρθωση στο Ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την πρόσφατη ανοδική κίνηση του, αλλά και την αποτυχία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού πώλησης των ΕΛΠΕ.
Η ανακοίνωση θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται, υποβοηθώντας την έως τώρα ανοδική κίνηση σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για:
• Επιστροφή τελικά των ANFA’s κερδών των Ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (έστω και με αστερίσκους).
• Πρόωρη αποπληρωμή μέρους ή όλου των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ με χαμηλότερου κόστους δάνεια (μετά από σχετική έγκριση των Θεσμών).
• Νέα έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με 2-ετες ή 3-ετες ομόλογο ύψους 2-3 δισ. ευρώ.
• Έγκριση με επιφυλάξεις από τους θεσμούς του προγράμματος για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των Ελληνικών τραπεζών.
Έτσι αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις Ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 81,8 δισ. ευρώ (Πηγή: Τράπεζα Ελλάδος), οι τραπεζικές μετοχές (παρά την σημερινή διόρθωση) διατηρούν το μεσοπρόθεσμο θετικό momentum και τα Ελληνικά ομόλογα, συνεχίζουν την μικρή αποκλιμάκωση τους, με την 10-ετη έκδοση να κινείται πλέον πέριξ του 3,60%, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας έκδοσης μέχρι το τέλος Μαΐου.
Αν και το πολιτικό σκηνικό παραμένει ευμετάβλητο και πολωτικό, η προδιαγραφόμενη αλλαγή, (όποτε και να γίνει με απώτατο όριο τον Οκτώβριο), και οι φιλοεπενδυτικές πολιτικές που προαναγγέλλονται, δημιουργούν προσφορές συνθήκες για διατήρηση του θετικού momentum, όσο το Διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί περαιτέρω επιπλοκές.
Αν και όλοι δείχνουν να υποβαθμίζουν τους κινδύνους ενός άτακτου Brexit, μπορεί υπό προϋποθέσεις να χαλάσει το αισιόδοξο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές.
Τεχνικά οι 3 τράπεζες (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ), παρά τη χθεσινή διόρθωση τους, έχουν διασπάσει έγκυρα την σημαντική αντίσταση του ΚΜΟ των 200 expo, διατηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την συνέχεια, αν και οι βασικές πωλητικές θέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων δεν έχουν μειωθεί αισθητά, παρά την πρόσφατη έντονη ανοδική κίνηση τους.
Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας πλέον διασπάσει τον ΚΜΟ expo 200 ημ. (688,76), τον έχει κάνει ισχυρή στήριξη, δημιουργώντας τις τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 765 και 773 μονάδες.
Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 730, 705 και 690 μονάδες.
Αντίστοιχα και ο FTSE25 έχει διασπάσει τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1807,18), δημιουργώντας ισχυρότατο επίπεδο στηρίξεων.
Έτσι πιθανή συνέχιση της ανοδικής κίνησης μπορεί να ελπίζει σε προσέγγιση των επόμενων στόχων στις 1955-1967 μονάδων (61,8% fibo).
Κοντινές στηρίξεις πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών, εντοπίζονται στις 1890, 1855(ΚΜΟ 25 ημ. Expo) και 1830 μονάδες.
Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστώντας όμως την προσοχή, για μια τεχνική διόρθωση, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου. Αναζητώντας καλύτερο σημείο εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι το ευμετάβλητο Διεθνές περιβάλλον, παρά τον επιφανειακό εφησυχασμό, μπορεί να χειροτερεύσει ξαφνικά, αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τα διαφορά ανοικτά προβλήματα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης