Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη στη Wall, με εμπόριο και οικονομία στο επίκεντρο - Άνοδος +0,11% για Dow Jones

Οριακά κέρδη στη Wall, με εμπόριο και οικονομία στο επίκεντρο - Άνοδος +0,11% για Dow Jones
Οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στις εξελίξεις γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα
(upd) Οριακά κέρδη είχαν σήμερα (5/4/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς ορισμένα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% στις 26.414 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,46% στις 2.892 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,59% υψηλότερα στις 7.938 μονάδες.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική ανάκαμψη τον Μάρτιο του 2019, σε μία ένδειξη ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι έτοιμη να ανεβάσει… ταχύτητα.
Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 196.000 τον περασμένο μήνα, πολύ περισσότερο από τις 175.000 θέσεις που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο χαμηλό σχεδόν 50 ετών του 3,8%, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις.
Από την άλλη, επιβράδυνση κατέγραψε η αύξηση των μισθών, που σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο +0,14% και σε ετήσια στο +3,2%.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ο τελευταίος γύρος εμπορικών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε χωρίς σημαντικά συμπεράσματα.
Ωστόσο, μέσω επιστολής που έστειλε στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες, ζητώντας παράλληλα ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.
Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, ο οποίος είχε χθες (4/4) συνάντηση με τον Trump στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί νέα συναίνεση αναφορικά με το κείμενο μίας εμπορικής συμφωνίας.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι «έχουμε δρόμο να διανύσουμε, αλλά δεν είμαστε πολύ μακριά», εκτιμώντας παράλληλα ότι θα υπάρξει μία «μνημειώδης» ανακοίνωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές 

Με ήπια άνοδο έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα όσο και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09% στις 388,23 μονάδες.
Ο κλάδος πρώτων υλών έκλεισε με άνοδο 0,8%, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, αν και ο τελευταίος γύρος εμπορικών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε χωρίς σημαντικά συμπεράσματα.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,18% κι έκλεισε στις 12.009,75 μονάδες.


Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen και Daimler κατέγραψαν απώλειες 0,8% και 0,4% αντίστοιχα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τις δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και την BMW, ότι παραβίασαν τους κανόνες του ανταγωνισμού.
Τρία και πλέον χρόνια αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Dieselgate, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά, σε μια προκαταρκτική έρευνα, πως η BMW, η Daimler και η Volkswagen κατέληξαν σε συνεννόηση για την αποφυγή του ανταγωνισμού στον τομέα των τεχνολογιών που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 7.446,87 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 5.476,20 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,24% κι έκλεισε στις 21.758,61 μονάδες.
Όσον αφορά το ζήτημα του Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, ζήτησε με επιστολή της στις Βρυξέλλες νέα παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, φέρεται έτοιμος να υποβάλει πρόταση προς τη May για μια «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως ενισχύεται το σενάριο που θέλει τη Μ. Βρετανία να συμμετέχει στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει στην επιστολή της και η May, η οποία λέει ότι η Βρετανία θα κάνει όλες τις δέουσες προετοιμασίες για να διεξάγει τις ευρωεκλογές.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές στην Ασία, εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον και Πεκίνου, την ίδια στιγμή που αγορές στην περιοχή της Κίνας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,38% στις 21.807,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sony και Samsung ενισχύθηκαν κατά 3,30% και 2,3% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο +0,14% και τις 2.209,61 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Samsung υποχώρησε κατά 0,1% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένει πτώση των κερδών κατά 60% στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Όσον αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 0,83% στις 6.181,30 μονάδες, καθώς οι μετοχές των National Australia Bank και ANZ Banking σημείωσαν πτώση 1,4% και 1,2% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης