Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ποιες μετοχές έχουν ενδιαφέρον, συσσώρευση για Γ.Δ.

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ποιες μετοχές έχουν ενδιαφέρον, συσσώρευση για Γ.Δ.
ΑΓΟΡΑ: Στο Eurogroup τα βλέμματα το οποίο θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά η αγορά θεωρεί και θετική εξέλιξη την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με τη χώρα να βγαίνει ξανά στις αγορές. Σημειώνεται πως τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν ακριβό επιτόκιο.

Τα στοιχεία για τη συμμετοχή των επενδυτών στο ΧΑ τον Μάρτιο δείχνουν πως αυξήθηκαν οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 1.000 κατά μέσο όρο ανά συνεδρίαση. Θετική εξέλιξη καθώς με 600-700 που είχαμε εδώ και μήνες δεν μπορούσαμε να πάμε μακριά. Η αύξηση έφερε περαιτέρω άνοδο και καλύτερο τζίρο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σταθεροποιητικά με τις τράπεζες και πάλι στο επίκεντρο. Στο επίκεντρο και η μετοχή των ΕΛΠΕ που λόγω μη κατάθεσης προσφορών, υποχώρησε χθες σημαντικά και σήμερα αναζητεί νέο σημείο ισορροπίας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σύμφωνα με τη Euroxx και σχετική ανάλυση, η Πειραιώς διαπραγματεύεται με ελκυστικότερους δείκτες P/TBV και προσαρμοσμένο P/E. Πιο αναλυτικά για το 2018 η Πειραιώς παίζει με P/TBV 0,13 φορές έναντι 0,26 της Alpha Bank, 0,33 της Eurobank και 0,35 της Εθνικής Τράπεζες.

Για την ίδια χρήση σε όρους P/E η Πειραιώς παίζει με 3,66, η Eurobank με 10,2, η Εθνική με 13,2 και η Alpha Bank με 21,1 φορές. Για το 2019 ο δείκτης p/tbv είναι στις 0,12 φορές για την Πειραιώς, στις 0,26 φορές για την Alpha Bank, 0,33 φορές για την Εθνική και 0,45 της Eurobank.

Σε όρους p/e 2019 η Alpha Bank είναι στις 16,4 φορές, η Eurobank στις 7,6 φορές, η Εθνική στις 21,1 φορές και η Πειραιώς στις 6,2 φορές. Οι παραπάνω δείκτες αιτιολογούν και έως ένα βαθμό την υπεραπόδοση της Πειραιώς έναντι των άλλων τραπεζών.

Από την αρχή του έτους η Πειραιώς ενισχύεται κατά 73%, η Εθνική κατά 66%, η Eurobank κατά 33% και η Alpha Bank κατά 19%. Αν δούμε όμως σε επίπεδο εξαμήνου θα δούμε πως η Eurobank έχει άνοδο 24%, η Alpha Bank 3%, η Εθνική 6% και η Πειραιώς 2%. Η Eurobank υπενθυμίζεται πως είχε πράγματι σημαντικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι των άλλων τραπεζών λόγω και της απόφασης να συγχωνεύσει τη Grivalia.



ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΙΙ): Η Πειραιώς και πάλι με άνοδο όπως και η Alpha Bank. Και η δύο έχουν άνοδο άνω του 1%, ενώ η Εθνική έχει μικρότερη όπως και η Eurobank. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται λίγο κάτω από τις 605 μονάδες.

Θυμίζουμε το σημείο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για τη μακροχρόνια τάση και πορεία του τραπεζικού κλάδου. Όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις περνούσε πάνω από το εν λόγω σημείο αλλά δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ανοδική διαφυγή μέχρι στιγμής, αλλά ούτε και να δώσει σήμα υποχώρησης.

ΤΖΙΡΟΣ: Χαμηλός στο ξεκίνημα και αποτυπώνει τη στάση αναμονής των επενδυτών λόγω και των εξελίξεων που αναμένονται. Μετά από 10 λεπτά και κάτι συνεδρίασης δεν έχουμε ξεπεράσει τις 700 χιλ. ευρώ.

ΟΛΠ: Η έγκριση των επενδύσεων θα μπορούσε να έχει απελευθερώσει τη μετοχή, αλλά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τα αρχαία, φαίνεται πως οι αγοραστές έκαναν λίγο πίσω. Πιστεύουμε πως θα βρεθεί η χρυσή τομή είτε με αυτήν την κυβέρνηση είτε με την επόμενη, αλλά χάνεται πολύτιμος χρόνος.

ΔΕΗ: Διατηρεί την καλή της συμπεριφορά, χωρίς ακραίες συμπεριφορές. Οι επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις με τις λιγνιτικές μονάδες.

ΑΒΑΞ: Συνεχίζει ανοδικά και βρίσκεται στα 0,4840 ευρώ με άνοδο άνω του 7% και καλό όγκο συναλλαγών. Η αποτίμηση στα 37,5 εκατ. ευρώ και αναμένουμε να ενισχυθεί έως και 20 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που καλυφθεί πλήρως η αύξηση.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Συνεχίζει ανοδικά καθώς κατάφερε να φύγει πάνω από το 1 ευρώ και πλέον κάνει πράξη στα 1,0860 ευρώ με άνοδο άνω του 4%.

ΕΛΤΟΝ: Φθηνή η μετοχή και κατάφερε να τραβήξει βλέμματα εγχώριων θεσμικών. Στα 1,60 ευρώ με άνοδο 2,24% και όγκο 4 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 42,7 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης