Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αντιδράσεις για την επίθεση κατά λιμενικών στα Εξάρχεια - Εισαγγελείς: Άβατο εκκολαπτήριο έκνομων ενεργειών

tags :
Αντιδράσεις για την επίθεση κατά λιμενικών στα Εξάρχεια - Εισαγγελείς: Άβατο εκκολαπτήριο έκνομων ενεργειών
Δύο λιμενικοί τραυματίες από την επίθεση 50 κουκουλοφόρων - Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα του Τσίπρα κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής - Γεροβασίλη: Υπάρχουν προβλήματα
(upd3) Έντονες αντιδράσεις αλλά και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί η επίθεση που δέχθηκε χθες το βράδυ από ομάδα 50 κουκουλοφόρων κλιμάκιο του Λιμενικού με επικεφαλής εισαγγελικό λειτουργό που διενεργούσε κατ’ οίκον έρευνα προς εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων.
Σε ανακοίνωση της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας χαρακτηρίζει τα Εξάρχεια άβατο εκκολαπτήριο έκνομων ενεργειών, την ώρα που η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα στα Εξάρχεια και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα κανείς και πουθενά δεν αισθάνεται ασφαλής».
Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο λιμενικοί ενώ οι κουκουλοφόροι τους απέσπασαν και τα όπλα τους.

Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα του Τσίπρα κανείς και πουθενά δεν αισθάνεται ασφαλής

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την χθεσινή οργανωμένη επίθεση κατά ανδρών του Λιμενικού Σώματος και του Εισαγγελέα που τους συνόδευε στα Εξάρχεια εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα κανείς και πουθενά δεν αισθάνεται ασφαλής.
«Η χθεσινή επίθεση κατά ανδρών του Λιμενικού, αλλά και του εισαγγελέα που τους συνόδευε στα Εξάρχεια, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Δεν αποδεικνύει μόνο για άλλη μια φορά το απαράδεκτο άβατο των Εξαρχείων, πιστοποιεί όμως και τις σχέσεις των δήθεν αναρχικών με τον υπόγειο και βρώμικο κόσμο των ναρκωτικών.
Δυστυχώς, σήμερα, στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ  και του κ. Τσίπρα, κανείς και πουθενά δεν αισθάνεται ασφαλής.
Η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα είναι μόνο η οικονομική ανάταξη της χώρας, αλλά και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, έτσι ώστε οι γειτονιές, επιτέλους, να παραδοθούν πίσω σε αυτούς που τους ανήκουν, στους κατοίκους τους.
Kαι η αστυνομία, επιτέλους, να αφεθεί ελεύθερη να κάνει αυτό το οποίο ξέρει να κάνει καλά.  
Να πω για άλλη μια φορά ότι ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει.
Kαι αυτή η πρωτοφανής παρακμή την οποία βιώνει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες ζωής αυτής της απερχόμενης κυβέρνησης, θα ανήκει σύντομα, οριστικά στο παρελθόν» ανέφερε σε δήλωση του ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο στο Ρίο στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία.

Εισαγγελείς: Άβατο εκκολαπτήριο έκνομων ενεργειών
Έντονη όμως ήταν και η αντίδραση από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, η οποία σε ανακοίνωση της ζητάτη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, εξοπλισμού, αλλά και κατάλληλης εκπαίδευσης των εισαγγελέων που προΐστανται σε επιχειρησιακές ενέργειες αυξημένης επικινδυνότητας.
«Εξ αφορμής της ένοπλης επίθεσης που δέχτηκε χθες το βράδυ κλιμάκιο του Λιμενικού το οποίο με επικεφαλής Εισαγγελικό λειτουργό διενεργούσε κατ’ οίκον έρευνα προς εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών ουσιών  στην περιοχή των Εξαρχείων, και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανδρός του Λιμενικού και τον άμεσο κίνδυνο ζωής του συναδέλφου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει την επιτακτική ανάγκη:
- λήψης κατάλληλης εκπαίδευσης, εξοπλισμού και μέτρων ατομικής προστασίας των Εισαγγελέων που προΐστανται σε επιχειρησιακές ενέργειες αυξημένης επικινδυνότητας,
-  αποτελεσματικής κατά Νόμον αντιμετώπισης των συμπεριφορών εκείνων που έχουν μετατρέψει περιοχές της Αθήνας σε άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ένωση Εισαγγελέων.
 
Το χρονικό της επίθεσης

Όλα άρχισαν όταν κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος εντόπισε στο λιμάνι του Πειραιά έναν Σύρο ο οποίος κατόπιν ελέγχου βρέθηκε να κατέχει ναρκωτικές ουσίες.
Ο Σύρος ενημέρωσε τους λιμενικούς ότι είχε προμηθευτεί τα ναρκωτικά από τα Εξάρχεια.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο εισαγγελέας ο οποίος μετέβη στο κτήριο στα Εξάρχεια με κλιμάκιο 8 λιμενικών για να διενεργήσει έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών.
Οι λιμενικοί παρέμειναν στο κτήριο 8 με 10 λεπτά και κατά τη διάρκεια της έρευνας εντόπισαν 1,5 κιλό ινδικής κάνναβης μία ζυγαριά ακριβείας και συνέλαβαν δύο γυναίκες που βρίσκονταν στο χώρο, μία Μαροκινή και μία, κατά δήλωσή της, Ελληνοαυστραλέζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την έξοδό τους από το κτήριο οι λιμενικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύο ομάδες τεσσάρων ατόμων που είχαν φτάσει στο σημείο με δύο station wagon οχήματα οι οποίοι τους ζητάνε το λόγο ισχυριζόμενοι ότι είναι αστυνομικοί.
Ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται ότι μία ομάδα 15 ατόμων κατεβαίνει προς το σημείο από την οδό Θεμιστοκλέους από την μεριά της Καλλιδρομίου και άλλη μία ομάδα 20 ατόμων ανεβαίνει στο σημείο από την πλατεία Εξαρχείων.
Ακολουθεί διαπληκτισμός και συμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίζεται με μαχαίρι στο μηρό ένας λιμενικός και ένας άλλος γρονθοκοπείται, ενώ παράλληλα τους αφαιρούνται και τα προσωπικά τους αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και τα υπηρεσιακά τους περίστροφα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες λιμενικών τρία άτομα έφεραν βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ) και άλλα 10 με 12 άτομα περίστροφα όπλα, ενώ αρκετοί εξ αυτών φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Κατά το επεισόδιο οι άγνωστοι δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την Μαροκινή, ωστόσο απαίτησαν να αφεθεί ελεύθερη η «Ελληνοαυστραλέζα» και όταν αυτό συνέβη, δύο επικεφαλής των αγνώστων οπισθοχώρησαν με πρόσωπο προς τους λιμενικούς στην πλατεία Εξαρχείων.
Οι δύο λιμενικοί μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για την παροχή των πρώτων βοηθειών όπου παραμένουν νοσηλευόμενοι.
Εκτίμηση των αστυνομικών αρχών, με βάση την ταχύτητα που έδρασαν οι άγνωστοι, είναι ότι παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες των ασυρμάτων.
Σε  ανακοίνωση του το Λιμενικό Σώμα εξαίρει τα στελέχη του Σώματος διότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον φέροντα οπλισμό τους με αποτέλεσμα να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Βραδινές ώρες χθες 04/04/2019, κλιμάκιο αποτελούμενο από οκτώ (08) στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, με την παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, μετέβη σε οικία στην περιοχή των Εξαρχείων, προκειμένου διενεργήσει έρευνα αναφορικά με υπόθεση ναρκωτικών ουσιών η οποία ήταν σε εξέλιξη.
Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με τον Εισαγγελικό Λειτουργό εξερχόμενα από την ως άνω οικία και ενώ είχαν συλλάβει δύο (02) γυναίκες, δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από ομάδα πενήντα (50) περίπου ατόμων, αρκετοί εκ των οποίων έφεραν οπλισμό και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους.
Ο Εισαγγελικός Λειτουργός απομακρύνθηκε με ασφάλεια από το σημείο της επίθεσης από τα λιμενικά όργανα.
Αποτέλεσμα της επίθεσης σε βάρος των στελεχών του Λιμενικού Σώματος ήταν να τραυματιστούν δύο (02) από τα στελέχη του, ενώ κατά την διάρκεια της εμπλοκής αφαιρέθηκαν από αυτούς τσαντάκια με προσωπικά αντικείμενα και τον ιδιωτικό τους οπλισμό, μία δε εκ των δύο (02) γυναικών που είχαν συλληφθεί διέφυγε.
Τα ανωτέρω στελέχη του Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για την παροχή των πρώτων βοηθειών όπου παραμένουν νοσηλευόμενα.
Στην οικία που διενεργήθηκε ο έλεγχος, εντοπίστηκαν ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, καθώς και ζυγαριά ακριβείας.
Τέλος σημειώνεται ότι κατά την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον φέροντα οπλισμό τους και να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα».

Γεροβασίλη: Υπάρχουν προβλήματα στα Εξάρχεια – Δεν λύνεται το ζήτημα της ασφάλειας μόνο με καταστολή

Στην παραδοχή ότι υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή των Εξαρχείων προχώρησε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή και την χθεσινή επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων κατά λιμενικών και εισαγγελέα που πραγματοποιούσαν έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών σε κτήριο της περιοχής.
Ωστόσο η υπουργός υποστήριξε ότι το ζήτημα της ασφάλειας δεν λύνεται μόνο με καταστολή, αναφέροντας πως είναι γελοίες και ανόητες οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει την ανομία.
«Ξέρουμε όλοι ότι στην περιοχή των Εξαρχείων υπάρχουν προβλήματα.
Τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας δεν λύνονται πατώντας ένα μαγικό κουμπί.
Αλλά δεν είναι δυνατόν να εργαλειοποιούνται αυτά τα θέματα κάθε φορά που κάποιοι αποφασίζουν να παίξουν στο πεδίο της ασφάλειας.
Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τόσκας είχε κάνει σοβαρές επιχείρησες στα Εξάρχεια, με εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών κα, πριν από ένα μήνα η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε ένα κύκλωμα 300 ανθρώπων στην ίδια περιοχή.
Η ΕΛΑΣ δεν έπαψε ούτε μια μέρα να ασχολείται με την περιοχή των Εξαρχείων, όχι όμως για λόγους εντυπωσιασμού, όπως με μια επιχείρηση-σκούπα, που δεν φέρνει επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα.
Όταν η αντιπολίτευση χάνει το αφήγημά της στα θέματα της οικονομίας, τότε πάνε στο δόγμα "νόμος και τάξης" προτείνοντας αστυνομοκρατία» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 η κα.Γεροβασίλη, η οποία έβαλε κατά της αντιπολίτευσης.
«Είναι γελοίο και ανόητο να λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει την ανομία.
Ας έρθει ο κ. Κικίλιας να μας δείξει τα αποτελέσματα της δουλειάς του στο υπουργείο προστασίας του πολίτη.
Δεν μιλούν ειλικρινά και ξεχνούν ότι προβλήματα υπήρχαν» είπε η κα.Γεροβασίλη.
«Το "αναρχικός" είναι μια ιδεολογική ταυτότητα με την οποία εγώ δεν συμφωνώ αλλά τη σέβομαι.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δηλώνουν αναρχικοί αλλά διαπλέκονται με το κοινό έγκλημα και δραστηριοποιούνται και στα γήπεδα.
Έχουν σημεία επαφής όλες αυτές οι δράσεις.
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕΕ δεν έχει καλέσει ποτέ την αστυνομία για επέμβαση.
Το έχει κάνει το ΑΠΘ και τα αποτελέσματα ήταν καλά.
Συνομιλώ με τις πρυτανικές αρχές.
Έχουμε σοβαρή βελτίωση γύρω από το Πολυτεχνείο και τη Νομική, με στοχευμένη δουλειά που γίνεται.
Όποιος πιστεύει ότι το ζήτημα της ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει.
Στα ζητήματα της μεγάλης εγκληματικότητας η ΕΛΑΣ έχει καταφέρει μεγάλα χτυπήματα, το λένε οι αριθμοί.
Τα τελευταία τρία χρόνια το έγκλημα έχει μειωθεί κατά 30%» υποστήριξε η κα.Γεροβασίλη.

Δένδιας για επεισόδια στα Εξάρχεια: Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη νομιμότητα

Αιχμές κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για έλλειψη πολιτικής βούλησης, άφησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια, όταν ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε κλιμάκιο λιμενικών που πραγματοποιούσε έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών παρουσία εισαγγελέα.
Οι λιμενικοί λειτούργησαν με περισσή αφέλεια και άγνοια κινδύνου δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κ. Δένδιας και υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης.
«Δεν είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να εφαρμόζει ή όχι την νομιμότητα.
Είναι υποχρέωση της, βάσει Συντάγματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 5 Απριλίου 11:14)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης