Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Θεαματικό κλείσιμο εβδομάδας

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Θεαματικό κλείσιμο εβδομάδας
ΑΓΟΡΑ: Νέο ξέσπασμα των τραπεζικών μετοχών έσπρωξε την αγορά στις 755 μονάδες με καλές συναλλαγές. Έσπασε ανοδικά και τη σημαντική αντίσταση ο τραπεζικός δείκτης και μένει να επιβεβαιωθεί, αν και η δύναμη των τραπεζών δείχνει πως ίσως να μη χρειαστεί επιβεβαίωση.

Οι τράπεζες ουσιαστικά έρχονται τελευταίες με αυτό το κύμα ανόδου το οποίο έχει φυσικά αρκετή διάρκεια. Και λέμε τελευταίες γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε την κίνηση πριν αρχίσει ο δείκτης να ανακάμπτει από τις 620-650 μονάδες των άλλων μετοχών.

Μην ξεχνάτε την κίνηση που έχουν γράψει τα καλά χαρτιά του ΧΑ από όλες τις κατηγορίες μετοχών την περίοδο που οι τράπεζες «χαροπάλευαν». Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την κίνηση των ΕΛΠΕ, της Motor Oil, της Jumbo, του Μυτιληναίου, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, της Τέρνα Ενεργειακής, ή άλλων από τα μικρομεσαία.

Πολλά χαρτιά είναι σε υψηλά δεκαετίας ή και ιστορικά. Για παράδειγμα, Μermeren, Ικτίνος, Τεχνική Ολυμπιακή, Profile, ΕΛΒΕ, AS Company και τόσα άλλα που λόγω ισχυρών θεμελιωδών χάρισαν συγκινήσεις και μεγάλα κέρδη την ώρα που κάποιοι κοιτούσαν δείκτες και τράπεζες. Για να μην πούμε για μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το πέρασμα πάνω από τη ζώνη 600-605 μονάδων αλλάζει τα δεδομένα. Η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το σημερινό Eurogroup, αλλά και η επικείμενη έκδοση ομολόγου με στόχο την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, τα οποία είναι και ακριβά, είναι τα νέα που κινούν την αγορά.

Παράλληλα είναι και θετικά τα μηνύματα που έρχονται από τις παρουσιάσεις των τραπεζών στο εξωτερικό και οι δείκτες των αποτιμήσεων των συστημικών όπως μας τις δείχνουν οι αναλυτές. Πρέπει βέβαια να κάνουν πολλά στο κομμάτι με τα κόκκινα δάνεια. Να τρέξουν και να καλύψουν το χαμένο χρόνο.

Ασταμάτητη η Πειραιώς έκλεισε στο +12,34%, εξαιρετική η Alpha Bank με άνοδο σχεδόν 7%, καλή και η Εθνική με άνοδο 3,33%, ενώ υποχώρησε 0,90% η Eurobank, αλλά ας πάρει και καμία ανάσα.

ΞΕΝΟΙ: Υπάρχει αισιοδοξία, βλέπουν πλέον ξανά την Ελλάδα και οι εκλογές τους είναι αδιάφορες, αφού βλέπουν πως η αλλαγή κυβέρνησης θα είναι θετική για τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά βλέπουν και πως η τωρινή κάνει όσα δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι επενδύσεις που κολλάνε για διάφορους λόγους και νόμους που εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να λειτουργούν προστατευτικά προς τον πολιτισμό της χώρας αλλά και να βοηθούν στην ανάδειξη του πολιτισμού και των αρχαιολογικών χώρων χωρίς να σταματάνε οι επενδύσεις.

ΕΛΠΕ: Μπορεί ο διαγωνισμός να κηρύχθηκε άγονος, αλλά η αξία του ομίλου είναι δεδομένη. Η μετοχή ισορρόπησε μετά τις απώλειες που έγραψε λόγω λογική απογοήτευσης των επενδυτών, και έγραψε άνοδο 1,45%. Έκλεισε στα 8,42 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Πάνω από τα 4,50 ευρώ η μετοχή και έχει όπως δείχνει η αποτίμηση προεξοφλήσει την βελτίωση των συναλλαγών. Αυτή τη μικρή που έχει καταγραφθεί. Αν δούμε καλύτερο τζίρο ίσως αξίζει να πάει και λίγο πιο πάνω.

PROFILE: Διόρθωσε σήμερα μέχρι τα 1,87 ευρώ αλλά μαζεύτηκε η πίεση και η μετοχή έκλεισε με άνοδο 7,94% και στα 2,04 ευρώ. Ο όγκος στα 38 χιλ. τεμάχια και η αποτίμηση στα 24 εκατ. ευρώ.

ΕΛΤΟΝ: Συνέχισε ανοδικά και έκλεισε στα 1,6350 ευρώ με άνοδο 4,47% και όγκο 79 χιλ. τεμάχια. Η αξία της δεδομένη και πρόσφατα είχαμε κάνει μία σύγκριση με την Παπουτσάνης, η οποία έδειχνε πως η Έλτον είναι σημαντικά υποτιμημένη.

CENTRIC: Με άνοδο 1,16% και κλείσιμο στα 0,1750 ευρώ και υψηλό ημέρας στα 0,1820 ευρώ. Ο όγκος στις 89 χιλ. τεμάχια. Η συμπεριφορά της είναι καλύτερη αν τη συγκρίνουμε με εκείνες τις εποχές που πουλούσαν εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια στα 0,10-0,12 ευρώ.

Όσοι είχαν διαβάσει εγκαίρως τις λογιστικές καταστάσεις και τη συμφωνία πώλησης τοποθετήθηκαν χαμηλά με μικρό ρίσκο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης