Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανησυχία ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Λιβύη - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας - Προελαύνουν τα στρατέυματα του Haftar

tags :
Ανησυχία ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Λιβύη - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας - Προελαύνουν τα στρατέυματα του Haftar
Ανησυχία ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Λιβύη - Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας - Προελαύνουν τα στρατέυματα του Haftar
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ A. Gutteres δήλωσε σήμερα (5/4) ότι αναχωρεί από τη Λιβύη με "βαριά καρδιά" και ανησυχεί έντονα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον H.  Haftar, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος έχει διατάξει τα στρατεύματά του να βαδίσουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη.
"Ελπίζω ακόμη ότι είναι εφικτό να αποφύγουμε μια αιματηρή σύγκρουση στην Τρίπολη και τα περίχωρά της", έγραψε ο Gutteres στο Twitter.
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Haftar κατέλαβε νωρίτερα σήμερα το χωριό Σουκ αλ Χάμις, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα νοτίως της Τρίπολης, σύμφωνα με έναν κάτοικο της περιοχής και μια πηγή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης.
Και οι δύο πηγές ανέφεραν ότι είχαν προηγηθεί συγκρούσεις με δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας, για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη.
Την Τετάρτη, ο ΛΕΣ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να "εκκαθαρίσει τη δυτική Λιβύη" από τους "τρομοκράτες και μισθοφόρους".
Οι στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την Τρίπολη, ένας συνασπισμός οργανώσεων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, απάντησαν αμέσως ότι ξεκινούν αντεπίθεση.
Έδωσαν μάλιστα στην επιχείρηση αυτή την ονομασία "Ουάντι Ντουμ 2".
Το όνομα παραπέμπει στην ήττα που είχε υποστεί ο Haftar -τότε ήταν αξιωματικός του στρατού του M. Kaddafi- στο Ουάντι Ντουμ, στα σύνορα με το Τσαντ.
Μάλιστα, σε εκείνη τη μάχη είχε πιαστεί αιχμάλωτος.
 
Πέντε χώρες ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης «αμέσως», προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου η χώρα να βυθιστεί ξανά στο «χάος»

Πέντε χώρες ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους να υπάρξει «αμέσως» αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη, τονίζοντας ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών θα βυθίσει ξανά τη βορειοαφρικανική χώρα στο «χάος».
«Σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή για τη μετάβαση της Λιβύης, οι στρατιωτικές κινήσεις και οι απειλές περί ανάληψης μονομερούς δράσης το μόνο που κάνουν είναι ότι εγείρουν τον κίνδυνο η Λιβύη να επιστρέψει στο χάος», αναφέρει η κοινή ανακοίνωσε των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Οι κυβερνήσεις μας αντιτίθενται σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη και θα φέρουν προ των ευθυνών της οποιαδήποτε παράταξη προκαλέσει τη συνέχιση της εμφύλιας σύγκρουσης», τονίζει το κείμενο, το οποίο καλεί «όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν αμέσως τις εντάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης