Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μήνυμα της ΕΕ στους G20: Μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη οι εμπορικές εντάσεις

Το μήνυμα της ΕΕ στους G20: Μεγάλη απειλή για την  παγκόσμια ανάπτυξη οι εμπορικές εντάσεις
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των G20 πρόκειται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 11-12 Απριλίου 2019
Οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις σημαντικότερες οικονομίες ανά τον κόσμο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη, κατά την ΕΕ που τονίζει ότι, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το πρόβλημα.
Αυτό θα είναι το μήνυμα, που θα στείλει η ΕΕ κατά τη συνάντηση των G20 την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έγγραφο της Ένωσης που επικαλείται σε δημοσίευμά του το Reuters. 
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των G20 πρόκειται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 11-12 Απριλίου 2019, προκειμένου να συζητήσουν τις κυριότερες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία.
«Οι σημερινές εμπορικές εντάσεις θέτουν σε κίνδυνο την συνεχιζόμενη ανάπτυξη και ως εκ τούτου, προκαλούν ανησυχία», ανέφερε έγγραφο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, αποσπάσματα του οποίου δημοσιοποίησε το Reuters.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου που έχει πλήξει τις παγκόσμιες αγορές.
Οι ελπίδες για συμφωνία αυξήθηκαν, όταν και οι δύο πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία μετά από συνομιλίες στο Πεκίνο τις προηγούμενες μέρες.
Το ΔΝΤ από την  πλευρά του εκτιμά ότι, η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά 0,6% και της Κίνας κατά 1,5%.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει τα βασικά αίτια των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων εξασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού για ανοικτό και ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, επενδύσεις και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», αναφέρει η κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης συνομιλίες με την ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία μετά την επιβολή δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο το 2018 ενώ απειλούν με δασμούς και τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε την παγκόσμια οικονομία ανοιχτή και βασισμένη σε κανόνες, να υποστηρίξουμε ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) στο κέντρο του και να διατηρήσουμε τη διεθνή οικονομική συνεργασία», αναφέρει η ΕΕ.
Η Ουάσιγκτον έχει επιφυλάξεις σχετικά με τον ΠΟΕ, ο οποίος πιστεύει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες εμπορικές προκλήσεις και θέματα όπως η αθέμιτη οικειοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η ΕΕ τονίζει πως ο ΠΟΕ είναι το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης των εμπορικών διαφορών, αλλά ότι θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να κατευνάσει τις αμερικανικές ανησυχίες.

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης