Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis (Κομισιόν): Η ΕΕ ανησυχεί για την χαμηλή ανάπτυξη στην Ιταλία

Dombrovskis (Κομισιόν): Η ΕΕ ανησυχεί για την χαμηλή ανάπτυξη στην Ιταλία
Εκτιμάται οτι θα κυμανθεί χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Επιτροπής στο 0,2% και πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης στο 1%
Τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ έχει χτυπήσει η χαμηλή ανάπτυξη στην Ιταλία, η οποία κινείται σε χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογεί τις συνέπειες της εντός κι εκτός της χώρας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.
Ο Dombrovskis, μιλώντας στην Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin στο Βουκουρέστι πρόσθεσε, ότι υπήρχαν ανησυχίες τους τελευταίους μήνες σχετικά με την ανάπτυξη της Ιταλίας, καθώς υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα κυμανθεί χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Επιτροπής στο 0,2% και πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης στο 1%.
Ο Dombrovskis, μιλώντας στην Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin στο Βουκουρέστι πρόσθεσε, ότι υπήρχαν ανησυχίες τους τελευταίους μήνες σχετικά με την ανάπτυξη της Ιταλίας, καθώς από τον Φεβρουάριο οι Βρυξέλλες είχαν προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα είναι πενιχρή και θα κυμανθεί χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Επιτροπής στο 0,2% και πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης στο 1%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις νέες οικονομικές προβλέψεις της στις 7 Μαΐου με τον Dombrovskis να υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν ανησυχίες καθώς η Ιταλική οικονομία επιβραδύνθηκε¨.
Μιλώντας την επόμενη μέρα μετά τη συνάντηση με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο Dombrovskis ανέφερε ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Ιταλία θα χρειαστεί «να παγώσει» φέτος 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες δαπάνες για να μην ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Η Ρώμη συμφώνησε με τις Βρυξέλλες ότι τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν μόνο εάν δεν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Τώρα αυτή η ρήτρα διασφάλισης «πρέπει κανονικά να ενεργοποιηθεί», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ.
Η ρήτρα αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για να διασφαλιστεί ότι η Ρώμη θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν από τις χώρες με μεγάλα δημόσια χρέη να μειώσουν σταδιακά τις υποχρεώσεις τους. Το χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα, η οποία πέρασε από τρία μημόνια.
Ο Dombrovskis πρόσθεσε ότι ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ τον διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ένας όμιλος πλουσιότερων εθνών, προέβλεψε μείωση της παραγωγής στην Ιταλία κατά 0,2% το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης